Vierstroom

Over ons

Blog – Rianne gaat voor het eerst alleen de wijk in.

“Hoe gaat het?” Aan de andere kant van de weg fietst mijn stagiaire Rianne. “Top”, en ze steekt lachend haar duim omhoog. Rianne is 20 jaar en is 3e jaar HBO-V stagiaire bij mij in het wijkteam. Ze heeft drie weken met collega’s meegelopen in de wijk. Nu gaat ze voor het eerste alleen op route.

Rianne gaat langs bij mevrouw Tan voor een medicijncheck. Ze ziet dat mevrouw wat verward overkomt en nog in haar nachtjapon loopt. “Bij de vorige bezoeken was mevrouw telkens al aangekleed en had ze  al gegeten had. Zou er iets aan de hand zijn?”, vraagt Rianne zich af. “Wat denk je zelf dat er aan de hand kan zijn Rianne?” vraag ik. Ze denkt dat mevrouw misschien een infectie kan hebben. Daar kunnen oudere mensen verward door raken. “Klopt” zeg ik. Ik weet dat mevrouw wel vaker urineweginfecties heeft. ‘’In de bovenste la in de badkamer liggen opvangpotjes voor urine. Probeer wat op te vangen. Ik kom zo bij je”, vertel ik haar. Als ik aankom bij mevrouw Tan heeft Rianne gedaan wat ik heb gevraagd. ‘’We gaan even uw urine laten testen bij de huisarts’’ leg ik mevrouw Tan uit. Ze snapt het en wil graag even op bed gelegd worden. ‘’We zien u vanmiddag, als we de uitslag hebben” zegt Rianne terwijl ze mevrouw instopt.

Aan het einde van de route gaan we samen naar meneer Peters. Hij heeft niet lang meer te leven. Twee dagen geleden is hij uit het ziekenhuis gekomen met een drain in zijn buik om vocht af te laten lopen. Deze drain moeten wij doorspoelen. “Ik wist niet dat jullie dat in de wijkverpleging ook doen”, zegt Rianne. Meneer Peters: “Wat fijn Rianne dat jij dit werk wil gaan doen! Verpleegkundigen zoals jij zijn hard nodig. Ik zie jullie vanavond weer!”

Als we net klaar zijn met de lunch stapt huisarts De Bruin binnen: “Meneer Peters krijgt een morfinepomp, ik wil graag dat jullie een urinekatheter inbrengen. Het uitvoeringsverzoek hiervoor krijg je zo.” Ik zie Rianne even vragend kijken. “Ja”, zeg ik, “ook in de thuiszorg werken we volgens procedures. Ga je weer mee naar meneer Peters?” Samen bekijken we het protocol, we fietsen langs de apotheek om de benodigde spullen te halen en fietsen dan door naar meneer Peters. Ik vertel dat we normaal gesproken in de wijkverpleging in ons eentje een urinekatheter inbrengen, maar hulp is welkom. Ik laat Rianne de handeling doen en kijk mee. Zo kan ze mooi oefenen. Ze doet het al erg goed.

Weer op kantoor worden we gebeld dat mevrouw Tan dat ze inderdaad een urineweginfectie heeft. Ze start met antibiotica. Ik vraag Rianne hoe ze dit uit zou werken. “Ik denk dat we nu vaker naar mevrouw moeten gaan om te kijken of ze haar antibiotica goed inneemt.”

Tijdens een informatiebijeenkomst van de hogeschool heb ik geleerd dat we de stagiaires zelf de kans moeten geven om te bedenken hoe ze situaties kunnen oplossen. Wij hebben hier een coachende rol in. Rianne ervaart dat het werken in de wijkverpleging zeer afwisselend is en dat er veel technische handelingen voorkomen.

Wil je weten hoe het verder gaat met Rianne? Daar vertel ik de volgende keer over.


Janneke Plooij
Verpleegkundige Vierstroom Zorg Thuis

 

 

 

 

 

 

Omwille van de privacy zijn de namen gefingeerd.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *