Vierstroom

Over ons

Blog – Werken in het Corona wijkteam is toch anders

De cliënt ziet door het masker niet eens wie ik ben, maar geeft mij wel zijn vertrouwen

31 maart, een dag die begon als alle andere, maar toch anders eindigde. Want opeens maak ik deel uit van het Corona wijkteam van Vierstroom Zorg Thuis. Nou ja, niet helemaal ‘opeens’ natuurlijk. Het begint met een oproep van onze directie voor het Corona wijkteam. Zij zijn op zoek naar medewerkers die willen aansluiten.

Ik bedenk mij geen moment, want dát is wat ik wil. Via Teams-beeldbellen overleg ik met mijn collega wijkverpleegkundigen. Ik vertel dat ik enthousiast ben, maar dat ik van hen wil weten hoe zij daarin staan, want ik kan mijn eigen taken dan niet doen. ‘’Doen!”, zeggen ze. Alle drie hadden ze mijn vraag al verwacht. Ze kennen me dus blijkbaar goed. “Wij gaan je samen vervangen”, stellen ze me gerust. Zogezegd zo gedaan.

Ik geef me op en voor ik het weet rijd ik die avond nog naar mijn eerste echte Corona cliënt. Ik ben natuurlijk gepakt en bezakt met beschermende kleding die ik bij binnenkomst meteen aan ga doen. Ik bel aan en niet veel later doet de dochter van mijn cliënt open. Zij loopt voor mij uit verder de gang in om afstand te kunnen houden. De vader van deze vrouw is terminaal en hij heeft nog maar een paar uur eerder gehoord dat hij het coronavirus heeft. Terwijl ik mijn schort, handschoenen, mondmasker en spatbril aan doe zeg ik tegen de dochter dat ik het best spannend vind allemaal. We lopen de kamer in waar meneer op mij wacht en ik stel me voor. Dat is best raar, want door mijn beschermende kleding ziet hij nauwelijks meer dan mijn ogen. De dochter vertelt over de positieve uitslag op de corona-test. Nou, wat je er positief aan vindt is een tweede, maar zo wordt het genoemd als het virus is aangetoond.

Met meneer gaat het op dat moment relatief goed. Bij de zorg kan ik de tijd nemen en meneer vertelt me hoe blij hij daarmee is. Die waardering maakt dit vak juist zo mooi. Natuurlijk is dat dagelijks kost, maar nu door de corona-omstandigheden is het toch anders. De cliënt ziet niet eens wie ik ben, maar geeft mij wel zijn vertrouwen. Daar gaat je hart toch van open. De dochter die meehelpt met de verzorging is ook blij met mijn hulp. De echtgenoot staat tevreden alles in zich op te nemen. Later blijkt dat dit de laatste avond was voor meneer, maar dat weet nog niemand als ik naar de deur loop, me omdraai en zeg: ‘’Tot morgen’’.

Op naar de volgende cliënt die ik nog niet ken…

Wijkverpleegkundige Vierstroom Zorg Thuis
Monique Hietkamp

2 reacties op “Blog – Werken in het Corona wijkteam is toch anders”

  1. Bedankt voor de ondersteuning en dat u uw werk met zoveel enthousiasme uitoefent. De oudjes zijn een risico groep voor de corona virus dus met een beetje liefde en zorg zal het wel lukken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *