Vierstroom

Over ons

Blog – Een 9 voor onze stagiaire

Een 9 voor onze stagiaire. “ik zie stiekem al een hele goede wijkverpleegkundige voor me”

“Ik ben best wel zenuwachtig”, zegt Rianne tegen mij. “Eigenlijk weet ik alles wel, maar toch…”
Rianne, onze stagiaire hbo Verpleegkunde, heeft morgen haar eindbeoordeling op school. Ik ben ervan overtuigd dat ze prima door de beoordeling heen komt maar natuurlijk ik begrijp haar zenuwen wel. Je doet dit ook niet dagelijks toch! Voor mij is zo’n beoordeling op de Hoge school ook een nieuwe ervaring. Drie leerlingen worden tegelijk beoordeeld. Ik als jobcoach mag erbij zijn en verder is er een docent van school en een deskundige van de thuiszorgorganisatie.  Voor mij is het trouwens ook een hele proef, want ik ga met het openbaar vervoer. Met de OV-chip in de bus, yes dat ging goed. Daarna de metro opzoeken. Aan welke kant moet ik zijn? Ik stap in en vraag me af waar ik in moet inchecken. Iedereen zit of staat er rustig bij, maar ik? O ja, opeens weet ik het weer, ik heb al ingecheckt bij de ingang van het metrostation.  Probleem opgelost.

Eenmaal op school ontmoet ik Rianne. Leuk om te zien waar ze les heeft. We drinken samen koffie. Dan is het tijd voor de eindbeoordeling. We gaan naar binnen, Rianne met nog twee stagiaires en de jobcoaches. Rianne legt haar casus voor. “Ik heb gekozen voor een gecompliceerde thuissituatie”, vertelt ze. ‘’Meneer van Dijk heeft diabetes type 1. Hij is niet zo nauwkeurig meer met het injecteren. Mevrouw van Dijk herinnerde hem voorheen regelmatig aan het spuiten maar inmiddels is bij haar de ziekte van Alzheimer geconstateerd. Meneer van Dijk heeft al een tijdje last van zijn benen, is al een paar keer gevallen en het gaat duidelijk niet goed met hem”. Rianne legt uit wat ze vanuit de wijkverpleging aan hulp en begeleiding is gaan inzetten en welke disciplines ze daarbij heeft ingeschakeld. Ze heeft een goed verhaal waarin ze perfect laat zien wat er zoal bij komt kijken. Inmiddels lijkt de situatie bij meneer dankzij de begeleiding en hulp goed onder controle en de situatie wordt goed bewaakt. Meneer is blij dat het nu goed gaat en dat hij daar zelf een grote bijdrage aan kan leveren. Op deze manier kan meneer toch zelfstandig blijven wonen.  De aanwezigen stellen hun vragen en daarna zijn de andere twee stagiaires een de beurt. Wat een leerzame en pittige bijeenkomst. We leren veel van elkaar. Rianne krijgt een 9 voor haar eindbeoordeling. Wat een topper!
“Wat ben ik blij dat dit achter de rug is”, zegt Rianne “en super bedankt voor je begeleiding”.  Rianne en ik praten nog even na. Ze heeft dit toch echt helemaal zelf gedaan. Ik ben trots op haar en zie stiekem al een hele goede toekomstige wijkverpleegkundige voor me.

De terugreis met het openbaar vervoer gaat mij al beter af. Ik denk tijdens de terugreis aan de volgende stagiaire die binnenkort bij ons start. Welkom! We laten ook jou graag de uitdagende wereld van de wijkverpleging zien!


Janneke Plooij
Verpleegkundige Vierstroom Zorg Thuis

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *