Vierstroom

Over ons

Blog – Voor het eerst in contact met Corona

Vandaag heb ik een intake gedaan bij een cliënt waarbij corona is vastgesteld. Ik was goed voorbereid en had alle protocollen doorgenomen.

Toch zie ik best op tegen het besmet verplegen. Ik bel de cliënt en vraag hoe ik ‘veilig’ binnen kan komen en waar ik mijn schort, masker, bril en handschoenen kan aandoen. Ik leg bij binnenkomst mijn spullen op de afgesproken plek en ik volg de instructies uit de flyer die ik heb meegekregen bij het distributiecentrum bij het ophalen van de beschermingsmaterialen. Dat geeft me houvast. Er staat hoe ik met de beschermende materialen moet omgaan.

Ik ga naar binnen en begroet de cliënt. Het masker en de bril zitten nog wat onwennig op mijn hoofd. Door het masker is het vrij ademhalen wat moeilijker en mijn bril beslaat wat, maar gelukkig trekt dat snel weer weg. Soms trek ik aan de elastieken het masker iets omhoog omdat het voor mijn gevoel wat afzakt, maar al met al went het snel.

De spanning die ik vooraf ervaarde is weg. Ik merk dat je tot handelen overgaat zoals je gewend bent. De angst om zelf besmet te worden gaat naar de achtergrond.

Wanneer ik na het bezoek even in gedachte zit realiseer ik me dat door alle aandacht in de media je hoofd in beslag wordt genomen door de Corona. Je wordt geblokkeerd in het denken en je eventuele angst wordt gevoed. Ik voel de behoefte om mijn gedachte te delen met mijn collega’s en type een bericht voor hen: ‘Jullie zijn allemaal professionele zorgverleners, met je eigen kennis en kunde. Vertrouw daarop, ook als de corona je onzeker en angstig maakt. Probeer dagelijks zelf te bepalen hoeveel informatie je tot je neemt. Als je hier zelf de regie in neemt en je je ook durft af te sluiten voor de constante mediastroom, dan wordt de angst voor corona niet een groter kwaad dan de corona zelf.’ Tot slot type ik: ‘Pas de protocollen toe, weet waar je ze kan vinden en vertrouw op je kennis. Met elkaar komen we door deze crisis heen. Ik wens jullie heel veel kracht en sterkte in deze tijd.’

Annemieke, wijkverpleegkundige

3 reacties op “Blog – Voor het eerst in contact met Corona”

 1. Die avond ging ik naar dezelfde client. Gesterkt door de mail van Annemieke, voelde ik mij goed voorbereid en zelfverzekerd. Ik belde aan, zuchtte diep en stapte vol vertrouwen naar binnen.
  Dank je wel Annemieke voor je fijne en bemoedigende woorden.

 2. Ben het helemaal eens met de opmerking dat de angst (voor een groot deel gezaaid door de media) niet mag gaan overheersen. Luister een keer per dag naar het nieuws en laat je verder niet gek maken.
  We zijn enorm trots op iedereen die in de verzorging (ongeacht welke soort)zich steeds blijft inzetten in deze moeilijke tijd. Er wordt eigenlijk onmogelijk veel van jullie gevraagd. Heel veel sterkte en gezondheid gewenst.

 3. Het dragen van een (chirurgisch) mondmasker zorgt ervoor dat het Corona virus niet wordt verspreidt.

  Waarom dragen thuiszorgmedewerkers die clienten moeten verzorgen (bv douchen/ aankleden) geen chirurgisch mondkapje?
  U bent bang voor uw eigen gezondheid? Om een besmette client te verzorgen? Terwijl u uzelf beschermd
  Waarom beschermt u niet de clienten door het dragen van een simpel chirurgisch mondmasker?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *