Vierstroom

Over ons

Blog – Mevrouw heeft nog één wens en dat is haar kleindochter ontmoeten

Mevrouw heeft nog één wens en dat is haar kleindochter ontmoeten

“Ik heb mijn bucketlist helemaal afgewerkt. Ik heb nog één wens”. Verteld mevrouw Zuidema. Ik zit bij haar in de huiskamer voor een intake. Mevrouw heeft borstkanker met uitzaaiingen door haar hele lichaam. Ze heeft tot het laatst toe nog chemokuren gehad. De artsen kunnen niets meer voor haar doen. Mevrouw weet goed hoe ze ervoor staat, toch probeert ze telkens nog wat leuks te doen. Haar man, zoon en dochter ondersteunen haar. 

“Mijn dochter is zwanger van ons eerste kleinkind en ik zou dolgraag die kleine nog in mijn armen willen houden. Ze is voor de kerst uitgerekend. Ik moet het dus nog twee maanden vol zien te houdenIk heb geprobeerd zolang mogelijk mezelf te douchen, maar ik wordt er nu te moe van”. 

Ik snap mevrouw helemaal en hoop van harte dat haar laatste wens wordt vervuld. Ook denk ik aan haar dochter die haar moeder gaat verliezen net nu zij haar kleintje verwacht. Ik moet even slikken. 

Mevrouw Zuidema gaat iedere week een stapje achteruit. “Ik voel dat het niet goed met me gaat, maar ik vecht door. Gisteren ben ik in de rolstoel naar de kerstmarkt geweest. Toch een raar idee dat dit mijn laatste kerst zal zijn, daar wordt ik wel verdrietig van”. We proberen met ons team mevrouw zo liefdevol mogelijk te verzorgen. Ook adviseren we over extra voeding om zoveel mogelijk energie te hebben. Het is best gezellig bij haar en we drinken vaak nog even een kopje koffie.

“Mijn man en zoon hebben dit jaar de kerstboom opgetuigd, dat vind ik gezellig zo vanuit mijn bed in de woonkamer. Morgen ga ik nog een keer naar het ziekenhuis. Er zit veel vocht in mijn buik, daar begin ik behoorlijk last van te krijgen. Ik lijk ook wel zwanger”. Mevrouw grinnikt. 

Twee weken voor kerst ga naar mevrouw en vraag me af hoe het met haar gaat, want ze gaat behoorlijk achteruit. Bij binnenkomst roept mevrouw blij vanuit de woonkamer: “Moet je horen Janneke, ik heb een kleindochter! Ze heet net als ik, Jeanet. Wat ben ik blij! We gaan straks naar haar toe. Wat een vreugdeik ben zo blij voor haar. De volgende dag laat ze me foto’ s zien van de kleine Jeanet die in de armen van haar oma ligt, zo zoet. 

De dagen daarna gaat het steeds slechter. Mevrouw krijgt morfine tegen de pijn. Het lijkt wel of ze gewacht heeft op haar kleindochter en nu geen energie meer heeft om te vechtenEen paar dagen voor kerst krijg ik een telefoontje van meneer Zuidema dat zijn echtgenote is overleden. Hij vraagt of ik even langskom. Mevrouw Zuidema is rustig ingeslapen in het bijzijn van haar echtgenoot en kinderen. De lichtjes van de kerstboom branden en op de achtergrond klinkt kerstmuziekOp tafel brand een kaarsje. In de armen van opa ligt kleine Jeanet heerlijk te slapen. Wat mooi om onze zorginzet op deze manier af te mogen sluiten.

 

 

 

Janneke Plooij
Verpleegkundige Vierstroom Zorg Thuis

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *