Vierstroom

Over ons

BLOG – “Vrouwen kunnen breien en kletsen tegelijk”

Met stagiaire Rianne naar een bijeenkomst in de wijk.

“Ja dat lijkt me leuk om te doen, maar wel spannend”. Aan het woord is onze hbo-V stagiaire Rianne. Ik had haar gevraagd of ze tijdens het multidisciplinaire wijkoverleg die middag een kort praatje wil houden over wat wij vanuit Vierstroom Zorg Thuis in de wijk doen. De zon schijnt en het wijkoverleg is dichtbij, dus we gaan er lopend naar toe. “Wat een gezellige ontvangst zeg, koffie, thee en wat lekkers”, Rianne heeft het naar haar zin.

De wethouder opent de bijeenkomst en benadrukt hoe belangrijk het is dat alle organisaties in de wijk zichtbaar zijn en wat zij doen. We luisteren daarna naar anderen. De wijkagent vertelt over de criminaliteit in de wijk en ook dat er klachten zijn van wijkbewoners over aanbellen in de avonduren. “Dat is goed voor ons om te weten voor onze eigen cliënten”, oordeelt Rianne. “En kijk, daar loopt de wijkagent die ons vorige week geholpen heeft om een huis binnen te komen en ik zie ook de casemanager dementie”.
Rianne is onder de indruk van alles wat er voor ouderen gedaan wordt in de wijk. Er zijn veel beweeg, dans- en crea-activiteiten. Gezamenlijk eten kan ook. “Goed om te weten dat er voor ieder wat wils is en waar zij terecht kunnen”.

Nu is Rianne aan de beurt. Ze vertelt dat ze stagiaire is vanuit de studie hbo-verpleegkunde en dat ze vooraf geen idee had wat de wijkverpleging allemaal inhield. “Ik vind het heel gaaf en indrukwekkend”, vertelt te enthousiast. “Het doel is dat mensen zo lang mogelijk thuis in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven wonen. Wij begeleiden hen daarbij. We zijn voor onze mensen een soort spin in het web, we werken samen met bijvoorbeeld artsen, casemanagers, praktijkverpleegkundigen en de apotheek en staan in nauw contact met mantelzorgers”. Ze vertelt dat echt iedere dag anders is, dat we veel verantwoordelijkheden hebben en dat achter iedere voordeur een ander verhaal schuilt. “We komen echt in de persoonlijke omgeving van mensen, dat draagt vaak bij aan het opbouwen van een fijn en intensief contact”. Ze krijgt een applaus voor haar goede presentatie.

Dan volgt het informele gedeelte van de middag. De dames van de breiclub laten trots hun breiwerken zien. Een van hen vertelt: “Vrouwen kunnen breien en kletsen tegelijk. Het zijn voor mij iedere week uitstapjes waar ik naar uitkijk. Op woensdag breien en op vrijdag naar de gym. Na het overlijden van mijn man was ik best eenzaam. Als wij hier zitten, gaan de mannen biljarten en dan drinken we daarna met elkaar een bakje koffie, heel gezellig”. De middag vliegt voorbij. Rianne en ik gaan weer naar kantoor. “Ik ga dit gebruiken voor mijn opleiding”, zegt Rianne. “Fijn dat je me mee hebt genomen!”

De stage van Rianne zit er inmiddels alweer op. Daarover de volgende keer meer. Dan lees je wat een hbo-v stagiaire allemaal moet doen om een goede beoordeling te krijgen voor het afsluitende gesprek.


Janneke Plooij
Verpleegkundige Vierstroom Zorg Thuis

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *