Vierstroom

Over ons

Blog – Wereld Alzheimer dag “ik voel me zo leeg in m’n hoofd”

21 September – Wereld Alzheimer dag
Mevrouw zegt “ik voel me zo leeg in m’n hoofd. Het lijkt wel of alles weg is”

Ik zit op mijn fiets op weg naar mevrouw Vogel. Zij heeft inmiddels de diagnose ‘ziekte van Alzheimer’ gekregen. Ik overdenk hoe sterk de situatie bij mevrouw het laatste jaar veranderd is door haar ziekte. Dat brengt me terug naar een interessante lezing van dr. Anneke van der Plaats waar ik een tijdje geleden aan heb deelgenomen. Zij nam ons mee in het brein van mensen met Alzheimer. Zo vertelde ze dat bij mensen met Alzheimer de ingewikkelde schakelingen in de hersenen als eerste uitvallen. Daardoor kan bijvoorbeeld de interesse in klassieke muziek geheel verdwijnen. Dat gebeurde bij een meneer die altijd met veel passie naar Beethoven luisterde. Als zijn kinderen nu zijn oude favoriete muziek opzetten vertoont hij geen interesse, maar in het verpleeghuis deint hij nu vrolijk mee op de muziek van Frans Bouwer. Klassiek muziek is te ingewikkeld geworden.

Ik staak mijn overpeinzingen als ik bij mevrouw Vogel aankom. Nog niet zo lang geleden vroeg ze wanneer ik aanbelde via de intercom gelijk of ik koffie wilde. En zodra ik boven was stond de koffie al te pruttelen. “Ik vind het toch zo gezellig als je een kopje koffie blijft drinken”, zei ze dan. Ik zit hier in mijn eentje”. Iedere week haalde ze heerlijke verse koekjes op de markt.

Nu lukt het haar niet meer om te reageren via de intercom. Ik kom binnen met een kluissleutel. Samen met mevrouw loop ik naar de keuken. Ze opent een voor een de keukenkastjes. Ze weet dat ze iets moet doen wat met koffie zetten te maken heeft, maar ze kan de spullen niet meer vinden. Dat is erg confronterend voor haar. “Zullen we samen even kijken waar de spullen staan”, vraag ik. Ze zegt dat ze zich zo leeg voelt in haar hoofd. “Het lijkt wel of alles weg is. Ik ben er heel verdrietig over, het gaat niet meer”.

De huisarts doet onderzoeken om de oorzaak van de toch wel plotselinge veranderingen bij mevrouw te achterhalen. Een anti-bioticakuur tegen de blaasontsteking helpt wel voor de blaasontsteking, maar de vergeetachtigheid blijft. Nog niet zo lang geleden vroeg ik haar welke medicijnen ze die ochtend had ingenomen. Ze liet me haar medicijndoosjes zien, maar kon niet precies vertellen welke ze ingenomen had. In overleg is toen besloten dat de apotheek de medicijnen nu in zakjes gaat leveren. Op die manier houdt mevrouw toch het overzicht.
Tussen de middag loop ik binnen bij de eerstelijns verpleegkundige om de situatie van mevrouw Vogel door te nemen. De onderzoeken hebben de diagnose Alzheimer bevestigd. Ik heb contact met de mantelzorger van mevrouw die zich bezorgd afvraagt of zij nog wel thuis kan blijven wonen. We bespreken samen de mogelijkheden. De mantelzorger gaat ervoor zorgen dat er warme maaltijden komen en ik vraag de huishoudelijke hulp van mevrouw of zij de boodschappen in de gaten wil houden. Wij gaan dagelijks een extra keer bij mevrouw langs om de medicijninname en het eten te bewaken. In zo’n situatie ben je als wijkverpleging een spin in het web rondom de cliënt.

Gelukkig is er veel aandacht voor deze ziekte en wordt er volop onderzoek gedaan naar oorzaken en behandeling. Zoals ieder jaar zijn er rondom de Wereld Alzheimer Dag allerlei interessante activiteiten. Ik ben weer van de partij en laat me verassen door workshops en lezingen. Ik leer er veel van.

 

 

 

Janneke Plooij
Verpleegkundige Vierstroom Zorg Thuis

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *