Vierstroom

Over ons

Een Gezondheidsverklaring voor uw rijbewijs regelen. Wat komt erbij kijken?

Verloopt uw rijbewijs op of na uw 75ste verjaardag? Dan heeft u een Gezondheidsverklaring nodig om uw rijbewijs te verlengen. Online via uw computer of tablet regelt u dit het snelst.

Wat is een Gezondheidsverklaring?
Iedereen die een rijbewijs gaat halen, vult een vragenlijst in over zijn of haar gezondheid: de Gezondheidsverklaring. Met deze vragenlijst beoordeelt het CBR of iemand veilig de weg op kan. Verloopt uw rijbewijs op of na uw 75ste? Dan vult u de gezondheidsverklaring opnieuw in bij het verlengen van uw rijbewijs. Daarna gaat u naar een arts voor een onderzoek. De Gezondheidsverklaring kost in 2019 € 37,80. Hier komen de kosten voor het medisch onderzoek nog bij.

Vul u Gezondheidsverklaring vroeg in
Het is op dit moment erg druk bij het CBR. Daarom is het verstandig om minimaal zes maanden voordat uw rijbewijs verloopt de Gezondheidsverklaring in te vullen.

Hoe vult u een Gezondheidsverklaring in?
Er zijn twee manieren om uw Gezondheidsverklaring in te vullen: op papier of online. De online Gezondheidsverklaring kunt u kopen in de webshop van het CBR. De papieren versie kunt u bij de meeste gemeenten kopen. Op papier is de Gezondheidsverklaring vaak € 10,- duurder dan online.

Online is het snelst
Als u uw Gezondheidsverklaring online invult via mijn.cbr.nl ontvangt het CBR direct uw informatie. Daarna gaat u naar een arts. Sinds kort kunnen artsen de resultaten van hun onderzoek direct met het CBR delen via een digitaal platform: ZorgDomein. Eerder duidelijkheid voor u dus.

Op www.cbr.nl/75plus leest u stap voor stap hoe het aanvragen van een Gezondheidsverklaring in zijn werk gaat. Bij elke stap staat een filmpje waarin u ziet wat u kunt verwachten.

(Bron: CBR)

 

Ledenvoordeel bij Rijbewijskeuring

Leden van Vierstroom ontvangen een aantrekkelijke korting bij de Rijbewijskeuringsarts. Klik hier voor meer informatie.

 

2 reacties op “Een Gezondheidsverklaring voor uw rijbewijs regelen. Wat komt erbij kijken?”

 1. Ik ben 85 jaar en heb reeds vier maal een gezondheidsverklaring moeten invullen. De laatste keer was dit voor het
  verlopen van mijn rijbewijs begin januari 2019. ik ben gestart met een aanvraag formulier te kopen bij de gemeente
  Rotterdam half november. Dit formulier heeft twee kanten. Een voor de aanvrager waarop hij zijn gezondheidsverleden
  moet invullen en ondertekenen naar waarheid. Het tweede deel is voor je huisarts of een andere door jezelf gezochte
  arts. In mijn geval een controlerende arts van een daarvoor ingestelde artsen post. Dus zeer goedkoop.
  Bij sommige artsen is het zeer vervelend dat zij gaan knoeien in het ingevulde gedeelte van jou zelf omdat zij het
  daar niet mee eens zijn wat jij hebt ingevuld. Daar hebben zij het recht niet toe omdat jij dat stuk hebt ondertekend. Dat heb ik al twee maal ondervonden. Zij hebben hun eigen verklaring en dat ondertekenen zij zelf.
  Wees daar alert op.
  Houd er rekening mee dat deze arts jouw gezondheidsverklaring zelf opstuurt. Ik heb mijn rijbewijs kunnen ontvangen
  14 januari 2019 ondanks de ingeknoeide invulling van nee naar ja door de arts, ingeval een oplos stent in 2002 is
  geplaatst en dit is geen hartoperatie waarin de vraag eigenlijk is gesteld. Dat zet hij maar op zijn eigen deel.
  Nog een heel goede tip. Vraag een kopie aan de arts “voordat hij de verklaring opstuurt”
  Tot uw dienst met deze adviezen, met vriendelijke groeten, L.V.

 2. ik, 79, heb gelukkig binnen 4 mnd, na 3 x aandringen mijn rijbewijs verlengd gekregen. wat ik heel vervelend vindt bij CBR is dat je op deze leeftijd geen mogelijkheid hebt om e.e.a. toe te lichten. de vraagstelling kun je alleen met ja of nee beantwoorden. 2011 hartinfarct. nooit last gehad. laatste controle 2014. u hoeft niet meer terug te komen. 2008 Nieuwe Arts: u heeft vanuit de Jappenkampen zware bronchitis gehad, wij noemen dat tegenwoordig COPD. U heeft iets minder longcapaciteit, dus verstrek ik een medicijn. 2016 u hoeft niet meer terug te komen. Staar. voor de zekerheid laat ik beide ogen in 2019 behandelen. kijk weer heel scherp. zowel van het hart als van de longen heb ik geen last meer. maar door ja en nee alleen te antwoorden, krijg ik dus automatisch vier keuringspapieren terwijl er helemaal niets meer aan de hand is. Geschreven 3 mnd geleden naar CBR. Krijg geen antwoord. Kan ik nu over 4 jaar gewoon nee op het formulier zetten, als alles zo is als het nu ook is?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *