Vierstroom

Over ons

Eenvoudige zorg : contradictio in terminis?

Eenvoudige zorg : contradictio in terminis?

Is de zorg eenvoudig te noemen? Eigenlijk niet. Niets is meer wat het was of wat het lijkt. Er zijn veel cliënten die op dit moment niet weten waar ze moeten zijn. Ze hebben hulp of zorg nodig, maar weten niet waar ze kunnen aankloppen.

Een casus uit de praktijk:

Een zeer betrokken zoon van een cliënt belt ons op. Zijn moeder heeft al jarenlang hulp en verzorging van Vierstroom. En daar is ze zeer tevreden over. Nu gaat het steeds een beetje slechter met moeder. Zoon probeert zoveel mogelijk voor haar te regelen, maar is zelf ook druk met werk en gezin. Hij belt ons op. Het is hard nodig dat er ook iemand aanwezig voor en tijdens de maaltijden. Beste mensen van Vierstroom, kunnen jullie dit voor ons regelen?

Een eenvoudige vraag, zou je zeggen. Toch blijkt een eenvoudig antwoord op deze vraag niet te bestaan. En hoe dat komt, zal ik u proberen uit te leggen.

  • Vroeger….excuses voor het teruggrijpen naar het verleden, maar dat moeten we soms doen…pakte de verpleging en verzorging dit makkelijk op. Er was ruimte binnen de tijd die ze kregen vanuit de zorgkantoren. Verzorgenden en verpleegkundigen ontzorgden letterlijk. Maar die tijd is er nu niet meer. De zorgverzekeraars hebben het stokje overgenomen. Het begeleiden bij het nuttigen van de maaltijd mag alleen als er sprake is van een ‘slikprobleem’.
  • Een gemeente kan een indicatie afgeven voor maaltijdondersteuning. Dit betekent in de praktijk dat de huishoudelijke hulp de cliënt mag ondersteunen bij het bereiden en nuttigen van de maaltijd. Maar de huishoudelijke hulp komt maar 1 of 2 keer per week. En niet 7 dagen per week, 2 keer per dag. Dat zou alsnog kunnen als deze hulp ook zou worden vergoed. Dat laatste is veelal niet het geval, waardoor aanbieders van huishoudelijke hulp een dergelijke indicatie niet kunnen uitvoeren. Nog los van de vraag of deze taak bij de huishoudelijke hulp behoort te liggen…

Misschien kan deze cliënt terecht bij een welzijnsorganisatie in de buurt die vrijwilligers bemiddelt? Dat kan. Het antwoord zal zijn: dat is afhankelijk van uw gemeente en van de betreffende welzijnsorganisatie en daarnaast afhankelijk van de beschikbaarheid van vrijwilligers.

Pfff…geen pasklaar antwoord dus en al zeker niet een pasklare oplossing. Wat kan Vierstroom in zo’n geval voor u betekenen? Misschien dat wij niet altijd een pasklare oplossing hebben, maar wij proberen u wel mee te nemen in het woud van regels, wetten en organisaties. En zo samen de beste oplossing te vinden. Bijvoorbeeld door de inzet van particuliere hulp. Wij gaan in ieder niet pretenderen dat de zorg eenvoudig is, want dat is het niet. Maar wij kunnen wel goed de complexiteit ontrafelen en dat doen we graag voor u.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *