Vierstroom

Over ons

Herken de signalen van dementie op jonge leeftijd

Nederland telt naar schatting 10.000 tot 15.000 mensen tussen de 25 en 65 jaar die lijden aan een vorm van dementie. Deze personen hebben verschillende problemen in het dagelijks leven. Helaas blijft het vaak lang onduidelijk dat dementie daarvan de oorzaak is. Meestal denkt men eerst aan een depressie of overspannenheid of een andere psychische aandoening. Wanneer de diagnose dementie wordt gesteld, geeft dit duidelijkheid en rust en kan de juiste begeleiding en hulp worden geboden aan de betrokkene zelf en aan naasten.

Vaak zijn het de mensen in de omgeving die veranderingen in gedrag opmerken en het gevoel krijgen dat er ‘iets niet pluis’ is. Het is belangrijk om bij een vermoeden van dementie contact op te nemen met de huisarts of met het centrale aanmeldpunt voor jonge mensen met dementie. Zij kunnen informatie geven en verwijzen naar instanties met expertise op dit gebied.

Signalen die kunnen wijzen op dementie op jonge leeftijd zijn bijvoorbeeld moeite hebben met het opnemen en herkennen van nieuwe informatie. Soms verliest men het overzicht in drukke situaties, treden problemen op bij het gebruik van apparaten, wordt het taalgebruik eenvoudiger of heeft men moeite met het vinden van woorden. Veranderingen in karakter komen ook voor, net als veranderingen in gedrag, zoals initiatiefverlies, onverschilligheid, snel huilen of ontremming. Ook de rol die iemand vervult op het werk en in het gezin verandert en een algemeen kenmerk is dat behandeling van klachten geen effect hebben.

Voor meer informatie voor jonge mensen met dementie in Zoetermeer kunt u terecht bij het Coördinatiepunt Zorg. Het Coördinatiepunt Zorg is bereikbaar op werkdagen van tussen 9-10 uur en van 12-14 uur, via email: info@coordinatiepuntzorg.nl of telefoon 079 371 9400.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *