Vierstroom

Over ons

“Ik durfde niet eens op de fiets te stappen”

 

VGZ (PARTNERBIJDRAGE) | Een bezige bij. Zo beschrijft Joke Kaal-Van der Heijden zichzelf. Schilderen, breien, tuinieren, fietsen, oppassen op de kleinkinderen; ze is graag bezig. Maar ze merkt dat het allemaal wat lastiger gaat. De bekende ‘ouderdomskwaaltjes’ steken de kop op. Zoals september vorig jaar. “Ik zette zoals wel vaker een zak vuilnis buiten”, vertelt Joke. “Toen ik mij omdraaide, struikelde ik over diezelfde zak. Ik klapte hard op de grond. Je merkt door zo’n val dat je reactievermogen, evenwicht en motoriek een stuk minder wordt.”

Joke beseft dat haar lichaam steeds vaker tegensputtert nu ze een dagje ouder is. Terwijl ze in haar hoofd nog zo fris is. “Je hebt het niet in de gaten, maar die ouderdomskwaaltjes sluipen er stiekem in. Ik merk het als ik in de tuin werk, of op mijn kleinzonen pas. Maar ook als ik gewoon uit bed wil komen of met de trap naar boven loop. Het gaat allemaal wat moeizamer.” Haar val heeft Joke écht aan het denken gezet. “Ik voelde me angstig. Ik had minder zelfvertrouwen. Ook mijn eigen kinderen deelden hun zorgen. Niet gek natuurlijk, want ik pas wel op hun kleintjes.”

Praktisch en eenvoudige oefeningen met Fitavie

Joke wist dat ze beter moest leren bewegen. Maar hoe? Tijdens een bijeenkomst van haar ledenorganisatie liep ze langs een kraampje van Fitavie: het beweeg-programma voor senioren die zo lang mogelijk vitaal willen blijven. “Ik heb de app toen geprobeerd. Ik vond het makkelijk te gebruiken. De oefeningen waren praktisch en eenvoudig. Je moest in de app eerst wat vragen doorlopen, over wat je graag doet of wil doen. Je krijgt daarna automatisch een programma op maat, met allerlei leuke en gerichte oefeningen. Heel handig!”

“Ook mijn kinderen waren bezorgd. Ik pas wel op hun kleintjes.”

Eenmaal thuis sloot Joke een abonnement af bij Fitavie. Nu, een half jaar later, gebruikt ze de beweegapp nog steeds. Een voordeel vindt ze dat ze daarvoor de deur niet uit hoeft. Drie keer per dag doet ze thuis vanaf haar tablet verschillende oefeningen van 6 á 7 minuten via haar tablet. Deze oefeningen maakt Fitavie speciaal voor haar. “Ik doe nog steeds veel evenwichtsoefeningen, om vallen te voorkomen. Bijvoorbeeld zachtjes opdrukken tegen de muur. Of een balletje gooien van de ene naar de andere hand. Deze oefeningen helpen heel goed. Ik sta nu steviger op mijn benen.”

Steeds meer zelfvertrouwen door de app

Joke heeft ook haar zelfvertrouwen terug. “Sinds ik de app gebruik, ben ik niet meer gevallen. Ik durf weer op de fiets te stappen, en weer lekker in mijn tuintje te klussen. Het fijne is ook dat ik het vertrouwen terug heb van mijn eigen kinderen. Want ik hoop nog lang te spelen en te wandelen met die kleintjes.” Dat Joke beter in haar vel zit, heeft nog een andere reden. Ze dwingt zichzelf om het rustiger aan te doen. “Daar heb ik soms moeite mee”, glimlacht Joke. “Die drukte zit nu eenmaal in de aard van het beestje, hé?”

Probeer Fitavie ook

De beweegapp Fitavie helpt u beter bewegen. Bent u collectief verzekerd bij VGZ via Vierstroom Ledenservice? Probeer dan Fitavie een half jaar lang zonder kosten.

Klik hier om u aan te melden voor Fitavie.

Let op! Het aantal abonnementen is beperkt. Op = op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *