Er zijn heel veel verschillende metingen die u kunt uitvoeren om meer te leren over uw gezondheid. De meest thuis gemeten waarden zijn de bloeddruk en saturatie. In dit artikel leggen wij u graag uit het één en ander uit over bloeddruk en saturatie.   

Bloeddruk meten

U heeft vast al eens gehoord over het belang van een gezonde of "normale" bloeddruk, of misschien kent u iemand met bloeddrukproblemen. Maar wat houdt de bloeddruk precies in? En hoe weet u of uzelf een gezonde bloeddruk heeft?

Wat is bloeddruk?

Doordat uw hart met kracht bloed in de slagaders pompt, ontstaat er een druk op de bloedvaten. Dit wordt de bloeddruk genoemd. Bij bloeddrukmetingen wordt er onderscheid gemaakt tussen een hoge en een lage bloeddruk. Een hoge bloeddruk is slecht voor uw gezondheid. De kans is dan aanwezig dat uw bloedvaten beschadigd raken en de wanden van de slagaders langzaam nauwer worden. Op lange termijn kan dit leiden tot hart- en vaatziekten.
Een lage bloeddruk komt veel minder vaak voor en hoeft niet gevaarlijk te zijn. Wel kunt u last krijgen van duizeligheid, een licht gevoel in het hoofd en soms flauwvallen. Flauwvallen kan ook voorkomen als u te snel opstaat. Heeft u daar last van, sta dan niet in één keer op, maar ga van een ligpositie naar een zitpositie en wacht een moment voor u opstaat. 

Lees verder op leden.vierstroom.nl

Was het antwoord nuttig?

Met uw feedback kunnen we onze website verberen.

Vind direct de informatie die u zoekt

Vind wat u zoekt