Vierstroom

Over ons

“Kerstmis is niet meer hetzelfde met een demente partner”

Kerstmis is voor velen de mooiste tijd van het jaar. Lekker eten, cadeaus en vooral veel gezelligheid en samen zijn met familie en vrienden. Maar hoe ervaar je de feestdagen als je levenspartner ernstig dementeert? Vier jaar geleden is bij de man van Ariette Brandenburg dementie vastgesteld. Ariette vertelt nu haar verhaal. “Onze kinderen en kleinkinderen kwamen met kerst altijd bij ons op bezoek. Maar door de ziekte van Jan gaat dat nu niet meer.”

Er was een tijd dat Ariette heel erg naar kerst uitkeek. Ze is iemand die houdt van de warmte, de tradities, gezelligheid en er samen op uitgaan. Met een glinstering in haar ogen kijkt ze terug op kerstmis toen haar man nog écht haar levensgezel was. “Jan was nooit een huishoudelijke man”, glimlacht ze. “Maar met kerst was dat anders. Samen dekten we de tafel, poetsten we de glazen, dat soort dingen. Hij las aan tafel altijd voor aan de kinderen, uit de Bijbel of een kerstverhaal. En we gingen met z’n allen op pad. Een eindje wandelen, of schaatsen op het Museumplein.”

Jaar van verliezen
Nu, vier jaar na zijn diagnose, hebben de feestdagen een andere betekenis gekregen. Ze ziet er lange tijd van tevoren als een berg tegenop. Haar man is dit jaar namelijk hard achteruit gegaan. Hij lijdt aan vasculaire dementie. “Jan gaat niet geleidelijk achteruit, maar flinke terugvallen wisselen zich af met heldere momenten. Dat maakt iedere dag onvoorspelbaar.” Ariette noemt 2018 een ‘jaar van verliezen’. “We voeren geen gesprekken meer. Ik kan niet meer thuiskomen en leuk praten over wat ik vandaag gedaan heb, of vragen hoe zijn dag was. Ik ben mijn man kwijtgeraakt.”

“Gesprekken aan tafel kan hij niet meer volgen. Dan wordt hij boos. Dat zijn moeilijke momenten.”

Geen plannen met kerst
Gezellig kerst vieren met familie is niet meer vanzelfsprekend. Ariette merkt dat haar man minder goed tegen de drukte kan. “We hebben een grote familie, met meerdere kleinkinderen. Dat heeft een weerslag op hem. Gesprekken aan tafel kan hij niet meer volgen. Dan wordt hij boos. Dat zijn moeilijke momenten.” Op deze dagen ziet Ariette ook dat hij steeds meer ontvreemd raakt van zijn dierbaren. “Vorig jaar is een van zijn kleinkinderen geboren. Daar krijgt hij niets meer van mee. Ook de andere kleinkinderen vallen bij hem steeds minder op.” Het zijn redenen dat ze geen plannen maakt voor dit jaar. “Misschien bezoeken we even familie, maar verder doen we dit jaar alsof het een normale dag is. Nou ja, er staat wel een kerstboom in de kamer, met échte kaarsen. Dat doe ik meer voor mijzelf. Je moet het toch een beetje gezellig maken, hè?”

Extra professionele hulp
De achteruitgang van Jan betekent ook dat Ariette steeds meer intensieve zorg aan hem verleent. De familie helpt haar bij die mantelzorgtaak. “Maar ik kan ze niet altijd vragen. Zij hebben ook hun eigen leven, met een gezin, werk, kennissen en vrienden. Tijdens deze drukke maanden lopen de agenda’s snel vol.” Om haarzelf een vrije dag te gunnen, maakt ze gebruik van extra mantelzorgvergoeding. “Het is fijn dat je een beroep kunt doen op professionele hulp als je het nodig hebt”, vertelt Ariette. “Zo kun je je zorgen even naast je neerleggen. Vooral tijdens deze weken, waar je misschien net even meer stress ervaart en behoefte hebt aan een dagje ontspanning.”

VGZ vergoedt mantelzorg
Als lid van Vierstroom ontvangt u via de collectieve verzekering bij VGZ hulp bij mantelzorg. Met de aanvullende zorgverzekering heeft u recht tot maximaal 25 dagen vervangende mantelzorg. Ook ontvangt u een budget voor een mantelzorgmakelaar, die u regelwerk uit handen neemt. Kijk voor meer informatie op de website van VGZ.

 

Eén reactie op ““Kerstmis is niet meer hetzelfde met een demente partner””

  1. Bij mijn man is beginnende vasculaire dementie vastgesteld. Heel vel dingen in dit artikel zijn herkenbaar voor mij. Gelukkig begrijpt mijn man nog veel , maar in druk gezelschap heeft hij het niet naar zijn zin en kan hij het gesprek moeilijk volgen. Dus de komende jaren zal dit nog moeilijker worden voor mij. Daarom is het fijn om dit soort artikelen te lezen, zodat ik weet dat ik niet de enige ben met een dementerende man .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *