Meten is weten

Bloeddruk en saturatie

Er zijn heel veel verschillende metingen die u kunt uitvoeren om meer te leren over uw gezondheid. De meest thuis gemeten waarden zijn de bloeddruk en saturatie. In dit artikel leggen wij u graag uit het één en ander uit over bloeddruk en saturatie.   

Bloeddruk meten
U heeft vast al eens gehoord over het belang van een gezonde of "normale" bloeddruk, of misschien kent u iemand met bloeddrukproblemen. Maar wat houdt de bloeddruk precies in? En hoe weet u of uzelf een gezonde bloeddruk heeft? 

Wat is bloeddruk?
Doordat uw hart met kracht bloed in de slagaders pompt, ontstaat er een druk op de bloedvaten. Dit wordt de bloeddruk genoemd. Bij bloeddrukmetingen wordt er onderscheid gemaakt tussen een hoge en een lage bloeddruk. Een hoge bloeddruk is slecht voor uw gezondheid. De kans is dan aanwezig dat uw bloedvaten beschadigd raken en de wanden van de slagaders langzaam nauwer worden. Op lange termijn kan dit leiden tot hart- en vaatziekten.
Een lage bloeddruk komt veel minder vaak voor en hoeft niet gevaarlijk te zijn. Wel kunt u last krijgen van duizeligheid, een licht gevoel in het hoofd en soms flauwvallen. Flauwvallen kan ook voorkomen als u te snel opstaat. Heeft u daar last van, sta dan niet in één keer op, maar ga van een ligpositie naar een zitpositie en wacht een moment voor u opstaat. 

Wanneer de bloeddruk meten?
Veel mensen meten regelmatig ter geruststelling hun bloeddruk. Er zijn situaties waarbij het aan te raden is om de bloeddruk in te gaten houden:

 • Als u last heeft van klachten zoals hoofdpijn, vermoeidheid, of slecht zicht;
 • Als bij u in de familie hart- en vaataandoeningen voorkomen;
 • Als u in verwachting bent;
 • Als u gebruik maakt van medicijnen;
 • Als u eerder een hartinfarct, Tia of beroerte hebt gehad;
 • Als u diabetes mellitus (suikerziekte) heeft.

Twijfelt u of u uw bloeddruk moet bijhouden? Vraag dan uw huisarts om advies.

Hoe meet u bloeddruk?
U kunt gemakkelijk zelf uw bloeddruk meten met meetapparatuur. Deze apparatuur meet uw bloeddruk via de pols, of met een manchet om de bovenarm. 

Wilt u zelf uw bloeddruk zo betrouwbaar mogelijk meten? Doe dan meerdere metingen, verdeeld over verschillende dagen. Neem bij de meting de volgende stappen:

 • Stap 1: dertig minuten voor de meting mag u niet baden, roken, eten, lichamelijke inspanning verrichten, en geen cafeïne of alcohol gebruiken;
 • Stap 2: trek de jas, dikke trui of shirt uit, of doe de mouw omhoog;
 • Stap 3: meet de bloeddruk zittend in een stoel. Ontspan en neem vijf minuten rust;
 • Stap 4: leg uw arm rustig neer en leun ergens op, bijvoorbeeld een stoel of tafel;
 • Stap 5: probeer niet te bewegen en praten tijdens het bloeddruk meten;
 • Stap 6: meet de bloeddruk. De bloeddrukmeter kan hierbij een strak gevoel om de arm geven;
 • Stap 7: noteer de uitslag. Meet bij een afwijkende waarde ook de andere arm;
 • Stap 8: is uw bloeddruk na meerdere metingen thuis hoger dan 135/85 mmHg? Raadpleeg dan je huisarts.

Of bekijk deze video, waarin winkelleider Erwin uitlegt hoe u gemakkelijk zelf uw bloeddruk meet met de bloeddrukmeter. 

"Zelf

Saturatie meten
In onze longen vindt de uitwisseling plaats tussen de zuurstof die wij inademen en de zuurstof, die wordt opgenomen in het bloed. Na het inademen bindt het zuurstof zich aan de hemoglobine in de rode bloedcellen. Dit is het eiwit in het bloed, dat zorgt voor het vervoer van zuurstof. Via de rode bloedcellen krijgen organen zoals de hersenen, lever, nieren of spieren hun energie.

Wat is saturatie?
Het zuurstofgehalte in het bloed wordt saturatie genoemd. Saturatie wordt met een percentage aangegeven, omdat het meet hoeveel procent van het hemoglobine zich in de rode bloedcellen heeft gebonden. In een gezonde toestand wordt een saturatiewaarde tussen de 95% en 100% gehanteerd. Dit is ook een normale saturatiewaarde voor ouderen. In sommige gevallen kan de zuurstofsaturatie lager zijn dan de norm. Komt deze onder de 90% te liggen, dan is het raadzaam dat u de huisarts inschakelt. 

Symptomen lage saturatie
Er kan sprake zijn van een te lage saturatie, als u regelmatig kortademig, moe en futloos bent. Bij sommige ziektebeelden is het hebben van een lagere saturatie een bekend gevolg. Als u bijvoorbeeld bekend bent met COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease, oftewel Chronische Obstructieve Long Ziekte), dan is uw saturatie gemiddeld lager. Een normale saturatie bij COPD ligt ongeveer rond de 92%. Als u geen COPD hebt en uw saturatie ligt lager dan 90%, schakel dan te allen tijde een huisarts in. Een saturatiewaarde die lager ligt dan 90% wordt desaturatie genoemd. Voor een te hoge saturatie hoeft u niet bang te zijn. Deze kan nooit hoger zijn dan 100%.

Hoe kun je de saturatie meten?
Met de betrouwbare saturatiemeter(s) van Vierstroom Thuiszorgwinkel of webwinkel van Vegro kunt u snel en gemakkelijk zelf uw saturatie meten:

 • Stap 1: reinig van tevoren uw handen; 
 • Stap 2: u meet het saturatiegehalte via de vinger door het ‘knijpermechanisme’ aan uw vingertop te bevestigen. In sommige gevallen kan de uitslag niet helemaal zuiver zijn, bijvoorbeeld bij eelt op de vingers, de aanwezigheid van nagellak of nepnagels, of als er sprake is van hele koude vingers. In dit geval, of puur omdat u de uitslag niet vertrouwt, kunt u de saturatiemeter ook bevestigen op de oorlel of de teen;
 • Stap 3: lees de uitslag af van de display. Een goede saturatie ligt dus tussen de 95% en 100%. Houd er in geval van COPD rekening mee dat de saturatie lager kan zijn;
 • Stap 4: is de uitslag afwijkend? Meet dan op een andere vinger, teen of oorlel. Blijft de uitslag afwijkend? Licht dan de huisarts in.
  Let op! Is uw saturatie lager dan 90% en voelt u zich al een tijd kortademig, moe en futloos? Schakel dan direct een huisarts in.

Bekijk de video, waarin winkelleider Erwin uitlegt hoe u gemakkelijk zelf uw saturatie meet met een saturatiemeter!

"Zelf

*Vierstroom werkt voor de exploitatie van Thuiszorgwinkels samen met Vegro Verpleegartikelen. 

(Bron: www.vegro.nl, www.youtube.com/user/Thuiszorgwinkels)