Werkende mantelzorgers in de knel

Categorie├źn:
Mantelzorg

Nederland telt zo’n 4,4 miljoen mantelzorgers. Ongeveer 2 miljoen mensen tussen de 16 en 69 jaar combineren werk en zorg voor een naaste. Dat houdt in dat 1 op de 4 werknemers mantelzorgtaken heeft. Dit is voor velen van hen zwaar, waardoor overbelasting dreigt. (bron: mantelzorg.nl)

Volgens vakbond CNV is één ding duidelijk geworden afgelopen periode: veel werkende mantelzorgers komen door de coronacrisis in de knel met hun zorgtaken. Bijna een op de drie mantelzorgers met een baan zit zelfs tegen een burn-out aan. Dat blijkt uit een enquête die de bond afgelopen november liet uitvoeren door Maurice de Hond onder 750 mantelzorgers. CNV-voorzitter Piet Fortuin spreekt van alarmerende cijfers: “Zorgwekkend. De werkende mantelzorgers zijn een onderbelichte groep die momenteel de ruggengraat van de samenleving vormt.”

Belemmerende mogelijkheden en regels
Volgens Fortuin plaatst de coronacrisis mantelzorgers ‘voor een totaal nieuwe problematiek’. “Dagbestedingen die gesloten waren of maar beperkt plek hadden vanwege de nieuwe regels, scholen die niet volledig draaien, thuiswerken met de zorgvrager in huis, belemmerende regels die zorgtaken bemoeilijken. Gelukkig is op dit moment weer veel open en mogelijk.”

Vaker ziek melden
Uit het onderzoek blijkt verder dat een op de tien ondervraagden (9 procent) zich vaker ziek meldt dan voor de coronacrisis. Een op de vijf ervaart minder begrip van de werkgever voor de mantelzorgtaken en krijgt ook minder verlof om die taken uit te voeren.

Tips om ziekmelden te voorkomen:

 • Maak bespreekbaar bij uw werkgever dat de combinatie werk en mantelzorg – mede als gevolg van de de coronacrisis - zwaar valt en zijn tol begint te eisen, uitval door ziekte levert niemand wat op. Mogelijk komen jullie samen tot een oplossing.
 • Er zijn wettelijke verlofregelingen, kijk in uw CAO of er aanvullende regelingen zijn waar u aanspraak op kan maken.
 • Ook zijn er misschien mogelijkheden voor maatwerkoplossingen zoals: tijdelijk minder werken, thuiswerken (of juist niet), flexibele werktijden, jaaruren systematiek, verlofuren sparen voor mantelzorg of mantelzorguren later inhalen (Wet flexibel werken)

Tips van mantelzorgers:

 • Collega’s en leidinggevende kunnen geen gedachten lezen. Deel je zorgen.
 • Maak duidelijke afspraken over gemiste uren.
 • Vraag om korte reisafstanden.
 • Zorg dat u bekend bent met regelingen en faciliteiten of weet waar u terecht kan.
 • Blijf aandacht voor uzelf houden (ontspanning, sporten, persoonlijke coaching).
 • Vraag steun van vrienden en familie.
 • Inzetten en goede afspraken maken met hulpverleners en vrijwilligers.
 • Volg een cursus om te leren omgaan met de situatie van de hulpbehoevende of vraag om persoonlijke gespreken bij de mantelzorg ondersteuner of praktijkondersteuner van de huisarts.
 • Zoek steun en tips bij mantelzorgers in vergelijkbare situaties (online bij patiëntenverenigingen of daar waar kan “live”).

Ledenconsulenten
Bent u mantelzorger en heeft u behoefte aan ondersteuning? Neem dan contact op met de ledenconsulenten via telefoonnummer 088 - 0900 400. 

Verder Lezen?
Heeft u nog geen account, Klik hier
Nog geen lid van Vierstroom? Aanmelden lidmaatschap

Vind direct de informatie die u zoekt

Vind wat u zoekt

Vind direct de informatie die u zoekt

Vind wat u zoekt