Ruimte in zelfstandige klinieken voor patiënten die niet willen wachten

Door de zorg voor patiënten met Corona is de reguliere zorg op een laag pitje komen te staan. Vele geplande behandelingen zijn uitgesteld en moeten opnieuw worden ingepland. Zelfstandige klinieken hebben ruimte, omdat zij niet de Corona zorg hebben. Zij kunnen daarom een belangrijke rol spelen bij het inkorten van de wachtlijsten van de ziekenhuizen.

Naar schatting zijn 140.000 behandelingen uitgesteld. Voor sommige ingrepen moet langer dan een half jaar gewacht worden. Bij zelfstandige klinieken zijn de wachttijden voor dergelijke behandelingen aanzienlijk korter. Daar kunnen patiënten meestal binnen enkele weken geholpen worden. Bij deze klinieken zien ze dat patiënten niet langer willen wachten en op zoek gaan naar een kliniek in plaat van een ziekenhuis. Grote zelfstandige behandelcentra als Bergman Clinics, DC Klinieken en Equipe Zorgbedrijven zien een toename aan patiënten. Ook huisartsen verwijzen meer naar zelfstandige klinieken, omdat ze hun patiënten niet meer kwijt kunnen in de ziekenhuizen.

Tijdens de eerste lockdown gingen veel zelfstandige klinieken dicht en werd personeel uitgeleend aan de ziekenhuizen. Daarnaast gingen ook apparatuur en beschermingsmiddelen zoals mondkapjes richting de ziekenhuizen. Gedurende de lockdown, die daarop volgde, kwam opnieuw de roep om personeel, maar de klinieken zagen daar van af. Zij leveren liever hun bijdrage in het wegwerken van de wachtlijst. In de zelfstandige klinieken kunnen de lichtere ingrepen efficiënt worden uitgevoerd, omdat ze daarin gespecialiseerd zijn.

Er is echter wel één obstakel bij het wegwerken van de wachtlijsten door de klinieken: het prijskaartje. Zorgverzekeraars leggen een zogenaamd behandelplafond op. Dit betekent dat zelfstandige klinieken en ziekenhuizen een maximum aantal ingrepen mogen verrichten om te voorkomen dat er onnodige operaties worden uitgevoerd. Nu de klinieken meer ingrepen uitvoeren, gaan ze hard door hun budget heen. Als klinieken de budgetten overschrijven, moeten ze geld terug betalen aan de zorgverzekeraars. Met het gegeven dat steeds meer zelfstandige klinieken en ziekenhuizen tegen het behandelplafond zullen aanlopen, is het raadzaam om bij een verwijzing naar een ziekenhuis of zelfstandige kliniek altijd goed te informeren bij de zorgverlener.

Meer informatie?
Wilt u meer informatie over het behandelplafond en waar u allemaal terecht kunt? Neem dan contact op met de Vierstroom Zorgadvieslijn via 088 – 12 10 204.

Vierstroom Zorgverzekeringen
Vierstroom Ledenservice werkt op het gebied van zorgverzekeringen samen met verzekeringsadviseur Heilbron. Er is voor leden van Vierstroom een speciale Vierstroom Heilbron Advieslijn. Deze is bereikbaar via telefoonnummer 088-12 10 204, op werkdagen tussen 08.30 en 17.00 uur. Klik

Verder Lezen?
Heeft u nog geen account, Klik hier
Nog geen lid van Vierstroom? Aanmelden lidmaatschap

Vind direct de informatie die u zoekt

Vind wat u zoekt

Vind direct de informatie die u zoekt

Vind wat u zoekt