Bijzondere expositie “Gezichten van Dementie” in Lansingerland

Expositie maak diverse aspecten van dementie bespreekbaar

Van zaterdag 2 t/m 30 oktober 2021 wordt op initiatief van de regionale afdeling van Alzheimer Nederland de expositie: “Gezichten van Dementie” getoond in de Gereformeerde kerk “Open Hof” in het centrum van Bleiswijk, Gemeente Lansingerland.

Kunst en cultuur zijn belangrijke middelen om inzichtelijk te maken wat de impact van de ziekte dementie kan zijn. Zo was de expositie eerder te zien in het Prinsenkwartier in Delft en in de Oude Kerk in Naaldwijk. Tijdens elke expositie toonden circa 1.500 bezoekers hun belangstelling voor de portretten in woord en beeld, een groot succes!

Expositie “Gezichten van Dementie”

De expositie “Gezichten van Dementie” is een expositie, waarmee kunstschilder Herman van Hoogdalem en voormalig nieuwslezer Gijs Wanders diverse aspecten van dementie bespreekbaar willen maken. Herman schilderde portretten van mensen met dementie in aquarel. Gijs interviewde de partners en kinderen van de geportretteerde mensen en maakte daar korte filmpjes van. Het onderwerp euthanasie en dementie werd daarbij niet geschuwd.
Zo waren in de expositieruimte ook zeven portretten te zien van mensen, die na de vaststelling van dementie, een verzoek tot euthanasie hebben opgesteld, omdat zij niet het gehele ziekteproces door wilden maken. Het betreft hier een recent project van Herman van Hoogdalem en Constance de Vries, arts, genaamd: “Mag ik gaan? - Leven en sterven met dementie.” Flyer over expositie "Gezichten van Dementie". 

Meer informatie is te vinden op de website van Herman van Hoogdalem

Thema-avonden

Naast de expositie worden ook een drietal thema-avonden in de Open Hof worden georganiseerd. Tijdens deze bijeenkomsten staan “een dementievriendelijke Gemeente” en het proces van dementie, van ontstaan tot het afscheid en wat dat betekent voor de patiënt en zijn
of haar omgeving, centraal. De themaavonden vinden plaats op 7, 21 en 26 oktober. 

De expositie en de thema- avonden in de Open Hof zijn een uitgelezen kans om dementie meer onder de aandacht van de gemeente en
van de inwoners van Lansingerland te brengen ter beïnvloeding van de maatschappelijke beeldvorming. De bekendheid met dementie en de betrokkenheid bij dementie zal hierdoor toenemen. Een dementievriendelijk Lansingerland is immers wat iedereen zal aanspreken. Dit betekent dat de inwoners van  Lansingerland weten hoe om te gaan met dementie en solidair zijn met de mens met dementie en de mantelzorger.

De indeling van de thema-avonden kunt u vinden via onderstaande link:Vind direct de informatie die u zoekt

Vind wat u zoekt