Tot ziens ziekenhuis, en welkom thuis!

Weet u wat er geregeld moet worden na ontslag uit ziekenhuis?

Categorie├źn:
Mantelzorg

Als een partner, vader, moeder of andere dierbare in het ziekenhuis ligt, is waarschijnlijk iedereen blij als hij of zij weer naar huis mag. Thuis volgt vaak een periode van herstel, waarbij zorg en hulpmiddelen nodig zijn. In dit artikel een checklist waarmee eenieder in zo’n situatie zich goed kan voorbereiden.

Bij ontslag uit het ziekenhuis regelt de transferverpleegkundige van het ziekenhuis de juiste nazorg, bijvoorbeeld thuiszorg. Is er medische apparatuur nodig, zoals zuurstof- of vernevelapparatuur, een infuuspomp of een voedingspomp? Ook dat regelt de transferverpleegkundige, als de arts hiervoor een indicatie heeft gegeven.

Heeft u meer hulp nodig bij het regelen van zorg? Neem dan contact op
met de ledenconsulenten van Vierstroomvia telefoonnummer 088 – 0900 400.

Hulpmiddelen regelen
Deze hulpmiddelen kunnen er nodig zijn. U vindt ze bij de Vierstroom Thuiszorgwinkel.

  • Loophulpmiddelen, zoals een rollator, krukken, een looprek, wandelstok of een drie- of vierpoot.
  • Een rolstoel.
  • Hulpmiddelen om naar de wc te gaan, zoals een urinaal, een po of een postoel. Een urinaal moet u zelf kopen. Een po of postoel kunt u ook huren.
  • Een douchestoel.
  • Een ziekenhuisbed in de woonkamer omdat de slaapkamer boven is of omdat iemand in bed moet worden verzorgd door de thuiszorg. De transferverpleegkundige maakt de indicatie voor een ziekenhuisbed.

Loophulpmiddelen worden niet vergoed door de basisverzekering. Leden van Vierstroom lenen gratis krukken of een rollator of een looprek in de Vierstroom Thuiszorgwinkels. Andere hulpmiddelen die u kunt lenen bij de Vierstroom Thuiszorgwinkel, worden vergoed door de zorgverzekeraar als u ze maximaal 26 weken nodig heeft. Het lenen van een ziekenhuisbed wordt alleen vergoed als het bed nodig is voor de verzorging door de thuiszorg. Neem voor meer informatie contact op met de ledenconsulenten via telefoonnummer 0800 - 0900 400. 

Verzorging en verpleging
Als de persoon die uit het ziekenhuis komt zichzelf niet kan verzorgen, dan moet hij of zij daar hulp bij krijgen. Voor persoonlijke verzorging en verpleging komt de wijkverpleging. De transferverpleegkundige vraagt die voor u aan. 

Wassen en aankleden
De wijkverpleging kan ook helpen bij wassen en aankleden. Als de persoon die uit het ziekenhuis komt al een beetje voor zichzelf kan zorgen, kan het ook handig zijn om hulpmiddelen te gebruiken, bijvoorbeeld washandjes waarvoor u geen water nodig heeft en hulpmiddelen voor het aantrekken van sokken en schoenen. Voor deze hulpmiddelen kunt u terecht in de Vierstroom Thuiszorgwinkel.

Het huis schoonhouden
Woont u in hetzelfde huis als de persoon die uit het ziekenhuis komt? Dan wordt van u verwacht dat u gebruikelijke zorg geeft. Schoonmaakwerk en zorgen voor het eten hoort daar ook bij. Woont uw naaste alleen of kunt u zelf niet alles doen? Dan kunt u huishoudelijke hulp aanvragen bij de gemeente. De gemeente kijkt dan of er echt hulp nodig is en hoeveel. Als de gemeente vindt dat u hulp nodig heeft, dan vergoedt de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) de kosten. U betaalt alleen een eigen bijdrage. Het kan een paar weken duren voordat uw huishoudelijke hulp begint. Reken er dus op dat u de eerste tijd anderen nodig heeft om te helpen. Vraag aan vrienden, familie en buren of zij tijd hebben om kleine klusjes in huis te doen. Of zoek een tijdelijke particuliere huishoudelijke hulp

Eten en drinken
Kan de persoon voor wie u zorgt niet zelf ontbijt en lunch maken en geen thee of koffie zetten? Dan is het fijn als er iemand in de buurt is die dat kan doen. Ook is het belangrijk om ervoor te zorgen dat uw naaste genoeg drinkt. Als u in hetzelfde huis woont, kunt u zelf waarschijnlijk veel doen. Maar u kunt hiervoor ook hulp vragen aan anderen, bijvoorbeeld buren of vrienden die in de buurt wonen. Of zoek ondersteuning.
Kunt of wilt u niet iedere avond koken, dan kunt u ook maaltijden laten bezorgen. Dat kan bijvoorbeeld via een maaltijdleverancier

Medicijnen
Na een ziekenhuisopname moet iemand vaak nog verschillende medicijnen gebruiken. Kan uw naaste die niet zelf innemen of niet zelf medicijnen beheren, dan kan de wijkverpleging hierbij helpen. Voor mensen die zelfstandig zijn, maar wel een beetje hulp kunnen gebruiken zijn er verschillende hulpmiddelen bij het innemen van medicijnen, zoals een medicijndoos met alarm of een medicijndispenser. Moet u voor uw naaste medicijnen ophalen bij de apotheek? Dan moet hij of zij daar eerst toestemming voor geven.

Alarmknop
Als de persoon voor wie u zorgt weleens alleen thuis is, kan het fijn zijn om een alarmknop bij het bed te leggen. Daarmee kan hij of zij met één druk op de knop hulp inroepen van een mantelzorger of van een professionele zorgcentrale. U kunt zelf bepalen wie als eerste wordt gealarmeerd bij een druk op de knop. Misschien betaalt de gemeente of de zorgverzekeraar mee aan het personenalarm.

Nachtzorg
Heeft u nachtzorg nodig? Neem contact op met de thuiszorgorganisatie die overdag ook al bij u komt en kijk samen wat er nodig is en wat er mogelijk is.

Wat gaat u zelf doen?
Als mantelzorger wilt u misschien de eerste periode graag veel zelf voor uw naaste zorgen. Als u een baan heeft, kunt u met uw werkgever bespreken of u hiervoor zorgverlof kunt krijgen. In bepaalde situaties heeft u hier recht op. Als uw naaste veel zorg nodig heeft, kan het erg zwaar zijn om die zorg alleen op u te nemen. Denk er daarom goed over na wat realistisch is en welke hulp u nodig heeft. 

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel, neem dan contact op

Verder Lezen?
Heeft u nog geen account, Klik hier
Nog geen lid van Vierstroom? Aanmelden lidmaatschap

Vind direct de informatie die u zoekt

Vind wat u zoekt

Vind direct de informatie die u zoekt

Vind wat u zoekt