10 redenen waarom een goede nachtrust zo belangrijk is

Een goede nachtrust zorgt er niet alleen voor dat we fris en opgewekt aan de dag kunnen beginnen, het zorgt ook voor een betere weerstand, minder trek in lekkers en een mooiere huid. Slapen is ook minstens net zo belangrijk als eten.

Steeds meer aandacht voor goede slaap

Een aantal jaar geleden schreef Arianne Huffington, hoofdredacteur van The Huffington Post, het boek De slaaprevolutie, omdat ze vond dat er neerbuigend werd gedaan over slaap. Keihard werken en weinig slapen was stoer. Elke nacht rond de acht uur nachtrust proberen te halen door op tijd naar bed te gaan was suf. Inmiddels is iedereen er wel redelijk van overtuigd dat goed en genoeg slapen net zo belangrijk is als gezond eten. Kranten, tijdschriften en tv-programma’s besteden er aandacht aan en er worden veel boeken over geschreven. Ook artsen vragen in de spreekkamer steeds vaker ‘Hoe slaapt u eigenlijk?’. Toch is volgens de Hersenstichting nog steeds 63% van de volwassen Nederlanders ontevreden over zijn of haar nachtrust. Een goede nachtrust is essentieel voor gezonde hersenen. Piekeren, laat naar bed gaan en (overmatig) mediagebruik zijn een aantal oorzaken van kort en slecht slapen.

Slaap is het fundament van alles wat we doen

Slaap is belangrijk om goed te presteren. Als u slecht slaapt, heeft dit invloed op wat u eet en drinkt en hoeveel u beweegt. Bent u moe dan kiest u namelijk sneller voor ongezonde voeding en om niet te gaan sporten. Weinig slaap zorgt er ook voor dat u minder gefocust en geconcentreerd bent gedurende de dag.

Goed slapen betekent dat u energiek wakker wordt en de hele dag deze energie voelt. Slecht slapen kan ervoor zorgen dat het lastiger is om goed te concentreren, u maakt meer fouten en bent labieler dan normaal. Het kan ook grote gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Het kan impact hebben op uw organen en langdurig slaaptekort verhoogt de kans op obesitas, ziekte van Alzheimer, hart- en vaatziekten, depressie en meer.

10 redenen waarom slaap zo belangrijk is

1. Goede slapers eten gemiddeld minder calorieën.
2. Een goede nacht slaap kan de concentratie en productiviteit verhogen.
3. Goede nachtrust kan je atletisch vermogen verbeteren.
4. Slaap maakt uw afweersysteem sterker.
5. Weinig slaap kan leiden tot gewichtstoename.
6. Slechte slapers hebben een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.
7. Het risico op suiker/glucose metabolisme en diabetes type 2 is hoger als u slecht slaapt.
8. Slecht slapen hangt samen met depressies.
9. Slecht slapen heeft invloed op ontstekingen.
10. Slaap heeft een effect op emoties en sociale omgang.

Meer over slaap
De boodschap is duidelijk, slaap is ontzettend belangrijk. Wilt u meer lezen over slaap? Klik dan hier

(Bron: doktertamara.nl)

Gezondheid en vitaliteit

Webinar Slapen als een roos gemist? Bekijk hier de opname.

9 maart jl. gaf huisarts Tamara de Weijer samen met dr. Merijn van de Laar, slaapwetenschapper een een webinar over het verbeteren van de nachtrust. Bekijk hier de opname!