Tips voor je zorgverzekering 2024

Het nieuwe jaar komt eraan, en dat betekent dat het tijd is om te kijken naar je zorgverzekering voor 2024. Want wellicht is je zorgbehoefte voor het komend jaar anders.

Hoe kies je de juiste zorgverzekering?

 • Ga samen met je partner, kinderen of andere familie of vrienden zitten en bedenk welke zorg je echt nodig hebt. Waar maak je nu veel gebruik van? Of waar ga je veel gebruik van maken? Past je huidige zorgverzekering nog bij wat je nodig hebt? Als je dit weet, kun je gericht zoeken naar de juiste zorgverzekering.
 • Als je weet welke zorg belangrijk voor je is, kijk dan of je die aanvullend kan verzekeren. Er bestaan diverse aanvullende verzekeringen. Richt je niet alleen op de premie en benodigde aanvullende zorg. Zorg ervoor dat je de juiste beslissing neemt, zodat je later niet voor verrassingen komt te staan met behandelaars die niet jouw voorkeur hebben of onverwacht hoge kosten.
 • Vraag advies aan een specialist in zorgverzekeringen, bijvoorbeeld bij Alpina. Zij kunnen je helpen de beste zorgverzekering te kiezen met vragen die zij stellen. Alpina is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.30 uur op telefoonnummer 088-12 10 204.

Tips om te besparen op je zorgverzekering.

We delen ook nog enkele tips die je wellicht kunnen helpen om kosten te besparen op je zorgverzekering.

 • Betaal de zorgpremie in één keer
  Bij elke zorgverzekering is er de mogelijkheid om je zorgpremie voor dat jaar in één keer te betalen. Vaak ontvang je dan een korting op de zorgpremie. De korting varieert, afhankelijk van de zorgverzekeraar, tussen de 0,5% en 2%. Dit kan je een gemiddelde besparing van 100 euro per jaar opleveren. Een nadeel is dat je aan het begin van het jaar een aanzienlijk bedrag in één keer moet betalen.
 • Kies een passend eigen risico
  Overweeg het eigen risico van je zorgverzekering aan te passen aan je persoonlijke situatie. Maar let op; een hoger eigen risico kan leiden tot een lagere maandelijkse premie, maar houd er rekening mee dat je bij een claim meer uit eigen zak moet betalen. Denk na over je gezondheid en financiële situatie voordat je deze beslissing neemt.
 • Let op extra's bij de zorgverzekeraar
  Naast de basisdekking bieden zorgverzekeraars ook extra's aan. Bijvoorbeeld, VGZ Zorgt biedt ruime vergoedingen voor fysiotherapie en mantelzorg en een persoonlijk gezondheidsbudget voor cursussen en trainingen, terwijl Zilveren Kruis een Gezond en Fit bundel aanbiedt met o.a. een slaapcursus. Bij CZ kan je tot wel 5 ongebruikte fysiobehandelingen meenemen naar het volgende jaar en ook een online mindfulness training volgen. Menzis biedt korting bij de Fietsvoordeelshop en tot €75,- korting op een bril bij Pearle. En zo heb je per verzekeraar nog veel meer extra’s.
 • Kijk goed naar je aanvullende verzekering, maar schaal niet zomaar af
  Er zijn veel verschillende aanvullende verzekeringen. Of je een aanvullende verzekering nodig hebt, is heel persoonlijk. Aanvullende verzekeringen kunnen bestaan uit pakketten met verschillende dekkingen zoals bijvoorbeeld ook bevalling en kraamzorg, uitgebreide zorgdekking in het buitenland en orthodontie. Dat zijn dekkingen die niet iedereen nodig heeft en daar wil je dan ook niet voor betalen.
  Een belangrijke tip die we willen meegeven is om niet alleen naar de hoeveelheid premie die je betaalt te kijken, maar vooral ook naar welke aanvullende zorg je nodig hebt. Zorg dat je daarbij de juiste keuze maakt, zodat je niet achteraf geconfronteerd wordt met onverwachte hoge kosten.

Tenslotte

Zorgverzekeraars zijn verplicht iedereen te accepteren voor de basisverzekering. Dat geldt niet voor aanvullende verzekeringen. Vooral bij de meer uitgebreide pakketten kunnen zorgverzekeraars voorwaarden stellen door medische selectie. Maar er zijn ook zorgverzekeraars zonder acceptatieprocedure. Alpina, specialist in zorgverzekeringen, kan je precies vertellen welke zorgverzekeringen directe acceptatie hanteren.

Gratis advies over zorgverzekeringen

Advies nodig bij het vergelijken van zorgverzekeringen? Neem dan contact op met Alpina, specialist in zorgverzekeringen, voor een persoonlijk en vrijblijvend adviesgesprek. Dat kan via telefoonnummer 088-12 10 204. Van maandag t/m vrijdag van 9.00 – 17.30 uur staan de adviseurs van Alpina je graag te woord. Een e-mail sturen kan ook: zorg@alpina.nl.

Alpina (voorheen Heilbron) is gespecialiseerd in zorgverzekeringen en sinds 2016 partner van Vierstroom.

Nog geen lid van Vierstroom?