Wijkverpleegkundigen Zorg Thuis winnen zorgtijd met unieke elektrische fiets

Categorieën:
thuiszorg

De 700 medewerkers in de wijkverpleging van Vierstroom Zorg Thuis krijgen dit jaar een elektrische zorgfiets aangeboden. De zorgfiets maakt het mogelijk om ruim 11 procent reistijd te besparen. Dat is waardevolle tijd, die dankzij de speciaal door Batavus ontwikkelde e-bike kan worden besteed aan zorgtaken en aandacht voor cliënten.

Met de speciaal ontwikkelde e-bike kunnen medewerkers in de wijkverpleging zinvolle tijd winnen om aan cliënten te besteden. Die conclusie trok Vierstroom Zorg Thuis na een proef met acht zorgfietsen, die gebruikt werden zowel in de stad als op het platteland. Medewerkers in de wijkteams van Zorg Thuis, die een speciale e-bike ter beschikking kregen, fietsten bovendien gemiddeld 60% meer en wonnen 11,5 procent aan reistijd ten opzichte van collega’s zonder deze e-bike. Genoeg reden voor Vierstroom Zorg Thuis om in 2020 alle medewerkers een zorgfiets aan te bieden.

Minister: ‘Fiets verdient zich terug’
Brede inzet van de zorgfiets in het werkgebied van Vierstroom Zorg Thuis maakt een jaarlijkse CO2-reductie tot 100.000 kilo mogelijk. Eerder al wees TNO-onderzoek uit dat fietsende medewerkers ruim één dag per jaar minder verzuimen dan niet-fietsende collega’s. Het initiatief wordt daarom aangemoedigd door minister voor Milieu en Wonen Stientje van Veldhoven: “Het mes snijdt hier echt aan meerdere kanten en dat is mooi om te zien. We wisten al dat de fiets ons geheime wapen tegen de drukte is van en naar het werk. En nu blijkt dat ook tijdens het werk zo te zijn. Thuiszorgmedewerkers zijn met de fiets minder lang onderweg, waardoor er meer tijd is voor de zorgtaken zelf. Met de nieuwe leasefietsregeling is de investering in de fiets zo terugverdiend, en Vierstroom Zorg Thuis bewijst dat.”

Batavus Cura zorgfiets
Om het zorgfietsplan te realiseren, koos Vierstroom Zorg Thuis voor een samenwerking met fietsfabrikant Accell. Deze fabrikant van merken als Batavus, Sparta en Koga stelde in nauw overleg met thuiszorgmedewerkers van Vierstroom de e-zorgfiets Batavus Cura samen. Dit is een licht model e-bike met een middenmotor, die op korte afstanden in de stad het meest zuinig rijdt. Dankzij de grote accu is het niet nodig om onderweg op te laden. Verder heeft de e-bike een smartphonehouder op het stuur, een stevige standaard en een handig slot. “Geweldig dat onze fiets resulteert in meer zorgtijd voor mensen die dit hard nodig hebben”, aldus Sten van der Ham, Regional Director Accell Benelux.

Wijkverpleegkundige Angela Roos was één van de medewerkers, die meedacht over de fiets: “Dit model voelt écht als iets van ons. De fiets geeft een andere beleving aan mijn werkdag.”

Nieuwe leasefietsregeling per 1 januari 2020
Extra stimulans voor het zorgfietsplan vormt de nieuwe leasefietsregeling. Per 1 januari 2020 is het net zo makkelijk om een fiets te leasen als een auto. Susan Veenhoff, directeur van Vierstroom Zorg Thuis: “Dankzij de afname van reistijd en reiskosten verdienen we de leasekosten van de Batavus Cura terug. De nieuwe leaseregeling maakt het ook administratief eenvoudiger om deze fietsen te leasen. En dan heb ik het nog niet over de voordelen van meer vitale en tevreden medewerkers.”

Vijftiende fietsambassadeur
Vierstroom Zorg Thuis trad in medio december 2019 ook toe als fietsambassadeur voor minister Stientje van Veldhoven. De vijftien fietsambassadeurs – bedrijven van verschillende grootte en uit diverse sectoren – stimuleren het fietsen actief onder hun medewerkers. De minister wil dat eind van deze kabinetsperiode minimaal 200.000 extra mensen op de fiets naar hun werk gaan. Fietsen is gezond, helpt tegen files en is goed voor het klimaat en onze schone lucht. Het kabinet investeert daarom extra in snelfietsroutes en fietsenstallingen.

Lees hier meer over de nieuwe leasefietsregeling.

Vind direct de informatie die u zoekt

Vind wat u zoekt

Vind direct de informatie die u zoekt

Vind wat u zoekt