Tips voor dragen mondkapje

Categorie├źn:
Coronavirus

Vooralsnog hoeft u alleen een mondkapje te dragen in het openbaar vervoer, maar het lijkt erop dat steeds meer mensen ze ook buiten de trein, bus of tram dragen. Als u dit doet, hoe draagt u zo’n kapje dan het best? En wat doet u met een gedragen exemplaar?

Ook over de neus en de kin
Het dragen van een mondkapje lijkt een fluitje van een cent. U pakt het kapje, doet de 2 elastiekjes achter uw hoofd of oren en klaar. Toch lijkt niet iedereen te weten hoe zo’n masker precies gedragen moet worden. Zo wordt soms alleen de mond goed bedekt, terwijl de neus en kin ook onder het kapje moeten verdwijnen. Het is belangrijk om het masker goed te dragen omdat u anderen zo minder makkelijk kan besmetten als u het coronavirus mogelijk onder de leden heeft. Het dragen van een niet-medisch masker beschermt u volgens de Nederlandse overheid niet tegen het coronavrius.

Beslagen brillenglazen en benauwdheid
Ook bijkomende neveneffecten kunnen ervoor zorgen dat mondkapjes niet altijd goed worden gedragen. Zo kunnen brildragers last krijgen van beslagen glazen en kunnen mondkapjes benauwdheid in de hand werken. Hoewel zowel de beslagen glazen als de benauwdheid niet 100 procent te voorkomen zijn, zijn er wel tips waardoor u hier wellicht minder last van heeft. Zo kan het helpen om brillenglazen voor het opzetten van een mondkapje te behandelen met een combinatie van afwasmiddel en babyshampoo. Houd de bril daarna niet onder de kraan, maar neem deze af met brillendoekjes. Deze techniek wordt ook gebruikt door duikers en lijkt effectief.
Benauwdheid door een mondkapje kunt u tegengaan door een kapje te kiezen van dun materiaal. Een kapje van dikke stof, maakt ademen moeilijker. Ook kapjes van kunststof kunnen benauwdheid veroorzaken
Verder is het verstandig om u niet te haasten voordat u uw mondkapje moet opzetten. Uw ademhaling is dan sneller, wat makkelijker tot benauwdheid kan leiden. Het kan dus verstandig zijn om ruim op tijd bij de halte of het station te zijn, zodat uw ademhaling rustig is als u instapt.

Mondkapje af en dan?
Tijdens het dragen belanden er allerlei deeltjes op het mondkapje. Het is daarom ook verstandig om de voorkant van het kapje voor de zekerheid niet meer aan te raken tijdens het dragen. Ook bij het afzetten moet u dit niet doen, adviseert de Rijksoverheid. U kunt hier de elastiekjes of touwtjes voor gebruiken.
Wat u het beste met het kapje kunt doen zodra u het heeft afgezet hangt af van het materiaal waarvan het is gemaakt. Als het een stoffen kapje is kunt u dit opnieuw gebruiken. U kunt het bijvoorbeeld bewaren in een pedaalemmerzak en thuis in de was doen. Wegwerpkapjes kunt u het best weggooien in de prullenbak.

Niet 2 keer dragen
Stel, u gaat op 1 dag met de trein op en neer, dan is het verstandig om 2 mondkapjes mee te nemen. 1 voor de heen- en 1 voor de terugreis. Het is nog onduidelijk hoe lang mogelijke virusdeeltjes op kunststof of stof in leven blijven, dus het is veiliger om het kapje na 1 draagbeurt weg te gooien of te wassen.

Verder Lezen?
Heeft u nog geen account, Klik hier
Nog geen lid van Vierstroom? Aanmelden lidmaatschap

Vind direct de informatie die u zoekt

Vind wat u zoekt

Vind direct de informatie die u zoekt

Vind wat u zoekt