Gezondheid en vitaliteit

Veel wandelen, fietsen of een dieet volgen. Er zijn eindeloos veel dingen die gedaan kunnen worden om gezond en vitaal te zijn en blijven. Wat werkt er voor u? Op deze pagina delen we artikelen, interviews en handige tips rondom gezondheid & vitaliteit.

Gezondheid en vitaliteit

De mooiste fietsroutes in de herfst

in Nederland
Het najaar is een prachtig seizoen om te gaan fietsen in Nederland. Hier zijn enkele van de meest betoverende fietsroutes om van de herfstpracht te genieten, compleet met links naar websites waar je meer informatie kunt vinden over elke route.
Gezondheid en vitaliteit

Samen stoppen met roken

Heb je er ooit over nagedacht om te stoppen met roken? Doe mee met Stoptober, jouw begin van een rookvrij leven.
Gezondheid en vitaliteit

Wandelen: Een simpele stap naar een lang en gezond leven

Wandelen is een makkelijke activiteit die niet alleen plezierig is, maar ook tal van voordelen biedt voor een langer en gezonder leven. In dit artikel zullen we ontdekken waarom wandelen gunstig is voor mensen van alle leeftijden.
Gezondheid en vitaliteit

Zorg goed voor je voeten!

Voeten zijn een van de meest essentiële en hardwerkende delen van ons lichaam, maar het is verrassend hoe vaak we ze over het hoofd zien als het gaat om verzorging. Een goede voetverzorging is echter van groot belang. Lees snel verder.
Gezondheid en vitaliteit

A, B, C, D en E op verpakkingen, wat betekent dat?

Hoe werkt de Nutriscore?
U heeft ze vast gezien: de gekleurde letters A, B, C, D en E op een verpakking. Dat is de Nutriscore en die is ontwikkeld om consumenten te helpen bij het kiezen voor gezondere producten. Maar hoe werkt deze score eigenlijk en wat houdt het in?
Gezondheid en vitaliteit

15 zomerse eropuit tips in de regio

Vierstroom heeft een oproep gedaan onder haar leden en volgers om leuke tips te delen van zomerse activiteiten in de regio. De leukste tips maakten kans op het Vierstroom Zomerpakket. Een aantal tips delen we graag met iedereen. Lees snel verder!
Gezondheid en vitaliteit

8 tips om uw zelfbeeld te verbeteren

Heeft u ook wel eens last van negatieve gedachten? Bent u erg kritisch op uzelf en vindt u andere altijd leuker, knapper of slimmer? Dan bestaat er een kans dat u een negatief zelfbeeld heeft. Dokter Tamara geeft u 8 tips om uw zelfbeeld te verbeteren.
Gezondheid en vitaliteit

De leukste apps voor wandelaars

Wandelen is een fijne manier om in beweging te zijn en het kan overal. Van een rondje in de buurt tot een stevige wandeling over de heide, door het bos of in de duinen. Met deze handige wandelapps heeft u altijd een leuke route bij de hand.
Gezondheid en vitaliteit

10 gezondheidseffecten van fietsen!

Fietsen voelt voor veel mensen niet als sporten. We doen het namelijk vaak dagelijks. Maar fietsen is heel gezond en wordt algemeen beschouwd als een van de meest gezonde en effectieve vormen van lichaamsbeweging.
Gezondheid en vitaliteit

Zingeving draagt bij aan een goede weerstand

Wat geeft uw leven zin? Als u dit weet, vergroot u de kans dat u uw leefstijl en weerstand verbetert en zo zult u langer, gezonder en gelukkiger leven!
Gezondheid en vitaliteit

11 tips voor veilig fietsen op de e-bike

Fietsen op een elektrische fiets, ook wel e-bike genoemd, is steeds populairder geworden. Het is echter belangrijk om veilig te fietsen, omdat ze sneller kunnen gaan dan gewone fietsen. Hier zijn 11 tips om veilig te fietsen op een e-bike.
Gezondheid en vitaliteit

Wandelen is goed voor het brein

Wandelen is niet alleen goed voor het lichaam, maar het heeft ook vele voordelen voor de hersenen. Talrijke wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat regelmatig wandelen een positief effect heeft op het geheugen, de concentratie en de stemming.
Gezondheid en vitaliteit

Een goede nachtrust voor een betere weerstand

Een goede nachtrust is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Als u vaak slecht slaapt, kan dit nadelige gevolgen hebben. U kunt bijvoorbeeld diabetes krijgen, hart- en vaatziekten of een depressie. Goed slapen is dus heel belangrijk. Lees er hier meer over.
Gezondheid en vitaliteit

Kunt u een AED alleen op een volwassene gebruiken?

Blog
De meeste mensen denken bij een reanimatie aan het redden van iemand die al wat ouder is. Dat is vaak de realiteit. Toch kan het zijn dat een kind gereanimeerd moet worden. Kunt u dan ook een AED gebruiken? We bespreken het in deze blog.
Gezondheid en vitaliteit

Last van tranende ogen?

Oorzaken en oplossingen
Iedereen heeft weleens last van tranende ogen, bijvoorbeeld bij veel wind of wanneer er iets in het oog komt. Maar sommige mensen hebben er zeer regelmatig last van. Wat kunnen daar de oorzaken van zijn en wat doe je eraan?
Gezondheid en vitaliteit

Webinar Slapen als een roos gemist? Bekijk hier de opname.

9 maart jl. gaf huisarts Tamara de Weijer samen met dr. Merijn van de Laar, slaapwetenschapper een een webinar over het verbeteren van de nachtrust. Bekijk hier de opname!
Gezondheid en vitaliteit

Moeite met opstaan? Zo wordt u fijner wakker

Moeite met opstaan en last van een ochtendhumeur? Met deze tips wordt u fijner wakker.
Gezondheid en vitaliteit

Niet te veel snoozen als de wekker gaat!

U herkent het vast ook; de wekker gaat en u wilt nog héél even blijven liggen. U drukt de snooze-knop in en dommelt nog even weg. Maar is dat snoozen eigenlijk wel goed voor de gezondheid?
Recepten

Recept: Vegetarische groentelasagne

Dokter Tamara deelt graag gezonde leefstijlrecepten onder andere dit recept voor deze groentelasagna. Bomvol met groenten, vegetarisch én ook nog eens heel erg lekker!
Recepten

Recept: Gesmoorde witlof met zalm en rozijnen

Dokter Tamara deelt graag gezonde leefstijlrecepten onder andere dit recept met witlof, zalm en rozijnen, een verrassend lekkere combinatie!
Recepten

Recept: Gevulde paprika

Wat eten we vandaag?
Dokter Tamara deelt graag gezonde leefstijlrecepten onder andere dit recept van gevulde paprika.
Gezondheid en vitaliteit

Waarom is volkoren gezonder?

Als het om gezond eten gaat staat bovenaan het kiezen voor volkoren samen met veel groenten. Want volkorenbrood is gezonder dan witbrood en je kunt beter volkoren spaghetti kiezen dan gewone spaghetti. Maar waarom is dat eigenlijk?
Gezondheid en vitaliteit

Moeite met afvallen? Het kan aan uw medicijnen liggen.

Ondanks een gezonde leefstijl heb je moeite met afvallen. Misschien gebruikt u medicijnen die ervoor zorgen dat het getal op de weegschaal niet naar beneden gaat. Lees hier de blog van dokter Tamara daarover.
Recepten

Recept: Gegrilde zalm op geroosterde boerenkool

Wat eten we vandaag?
Dokter Tamara deelt graag gezonde leefstijlrecepten onder andere dit recept met zalm. De combinatie van de gegrilde zalm met de geroosterde boerenkool is echt een aanrader!
Gezondheid en vitaliteit

Hatsjoe! 7 mogelijke oorzaken van niezen

We herkennen het allemaal; een kriebel in de neus, gevolgd door een harde ‘hatsjoe’. Maar waarom we niezen, kan verschillende oorzaken hebben. Wij zetten ze voor u op een rijtje. 
Gezondheid en vitaliteit

Waarom slapen we 's winters slechter

en wat kunnen we er aan doen
Het is buiten koud en guur en dat heeft z'n weerslag op uw nachtrust. Hoe komt het dat u 's winters slechter slaapt? En hoe kunt u beter gaan slapen?
Gezondheid en vitaliteit

10 tips om goedkoop en gezond te eten

Zo hoeft gezond eten niet duur te zijn
Gezond eten duur? Nee hoor, dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Ook als u wat minder te besteden heeft, kunt u heel gezond eten. We geven u 10 tips.
Recepten

Recept voor kippensoep

Kippensoep is super gezond! Zelf kippensoep maken? Probeer dit recept.
Gezondheid en vitaliteit

Werkt kippensoep echt bij griep en verkoudheid?

Onze oma's wisten het al: ben je verkouden of grieperig, dan zou je van een warme kom met zelfgemaakte kippensoep enorm kunnen opknappen. Maar komt dat echt door de kippensoep? We gingen op onderzoek uit.
Gezondheid en vitaliteit

Daarom Vierstroom: Roos van de Bunt

Roos van de Bunt (47) heeft drie papegaaien waar ze graag mee wandelt. Samen met haar man richtte ze de Facebookgroep 'Papegaaienwandelingen' op om mensen en hun vogels bij elkaar te brengen voor papegaaienwandelingen.
Gezondheid en vitaliteit

Wanneer ben je vitaal?

Veel mensen streven ernaar om zowel fysiek als mentaal zo lang mogelijk fit en zelfstandig te blijven. Vitaliteit (de energie en kracht van het leven) helpt om dit te kunnen bereiken. Maar wanneer ben je eigenlijk echt vitaal?
Gezondheid en vitaliteit

De huiskamer als sportzaal

Bewegen is goed voor lichaam en geest. U verbetert uw conditie, verkleint de kans op vallen en botbreuken en loopt minder risico op geestelijke achteruitgang. Bekijk hier oefeningen voor thuis!
Gezondheid en vitaliteit

Is er een AED bij u in de buurt?

In een moment van nood is het erg belangrijk om een AED in de buurt te hebben. Elke seconde telt namelijk bij hartfalen. Weet u waar er bij u in de buurt een AED hangt? Samen met EHBO-aanbieder Livis bespreken we het in deze blog.
Gezondheid en vitaliteit

Wat te doen bij brandwonden?

in 8 stappen
Weet u wat u moet doen bij een brandwond? Hoe kunt u een brandwond het best koelen en is het verstandig om kleding te verwijderen? Samen met EHBO-aanbieder Livis bespreken wij het in deze blog.
Gezondheid en vitaliteit

Doorwerken na uw pensioen

en bijverdienen
Doorwerken na uw pensioen, daar is veel voor te zeggen. Waarom zou u het doen en welke financiële gevolgen moet u overwegen? Lees er hier meer over.
Gezondheid en vitaliteit

Slechter horen en veilig blijven fietsen

Op de fiets is het belangrijk dat u hoort wat er in uw omgeving gebeurt. Met gehoorverlies kunt u nog prima fietsen, maar het is wel goed om na te denken over hoe u veilig kunt blijven fietsen. We zetten een aantal mogelijkheden op een rijtje.
Gezondheid en vitaliteit

De 10 mooiste herfstwandelingen

in Nederland
Op 23 september begint de astronomische herfst. Tijd voor een lekker lange herfstwandeling. Geniet van de herfstkleuren in het bos!
Gezondheid en vitaliteit

9 tips voor een leuke wandeling met de (klein)kinderen

(Klein)kinderen groot en klein hebben soms een extra stimulans nodig om mee te gaan wandelen. Deze tips maken uw wandelingen samen nog leuker.
Gezondheid en vitaliteit

Zorgverzekering 2023: wat gaat er veranderen?

Wat gaat er veranderen in 2023 aan de zorgverzekering? Hoe hoog is komend jaar de verwachte zorgpremie en hoeveel bedraagt het verplichte eigen risico? Lees hier over de ontwikkelingen op het gebied van de zorgverzekering van 2023.
Gezondheid en vitaliteit

5 vragen over de thuiszorgwinkel

Als u medische hulpmiddelen nodig heeft, kunt u daarvoor terecht bij de Vierstroom Thuiszorgwinkel. U kunt de  thuiszorgwinkel bezoeken en ook online raadplegen. Wat koopt u bij een thuiszorgwinkel? En waar vindt u een Vierstroom Thuiszorgwinkel?
Gezondheid en vitaliteit

7 symptomen bij hartfalen

Herkent u ze?
Het hart heeft een erg belangrijke functie in ons lichaam. Het hart pompt namelijk zuurstofrijk bloed rond en het voert afvalstoffen af, waardoor organen en ons lichaam goed kunnen blijven functioneren. Weet u wat de 7 symptomen bij hartfalen zijn?
Gezondheid & vitaliteit

Tips om lekker en gezond te eten volgens de Schijf van Vijf

Gezond en gevarieerd eten is niet alleen heel belangrijk voor het lichaam, maar ook heel lekker. Karin Oude Nijeweme, diëtist bij apetito maaltijdservice, geeft tips om lekker en gezond te eten volgens de Schijf van Vijf.
Gezondheid & vitaliteit

Wat is gezonder? Fietsen of wandelen?

Of maakt het niet uit
Sommige mensen doen het liefst alles op de fiets, terwijl anderen de voorkeur geven aan een stevige wandeling. Wat is nou het beste om te doen; wandelen of fietsen? Waar verbrandt u nu de meeste calorieën mee? En wat is beter voor het brein? 
Gezondheid en vitaliteit

Blijven bewegen, samen genieten

Interview over gezondheid & bewegen
Ruud van Bemmel (76) is een rasechte Amsterdammer, die nu alweer jaren in Zoetermeer woont met zijn vrouw Lia. Al 55 jaar zijn bij elkaar. Ruud vertelt hoe ze samen genieten van hun gezonde leven vol gezelligheid. Daar hoort beweging bij, en goed eten!
Gezondheid & vitaliteit

Zon en vitamine D

Vitamine D is nodig om calcium uit de voeding in het lichaam op te nemen. Het is daarom belangrijk om voldoende vitamine D binnen te krijgen. Maar hoe doe je dat?
Gezondheid & vitaliteit

De mooiste wandeling begint bij de Beterlopenwinkel

Maakt u ook graag wandelingen, maar heeft u ook wel eens last van de voeten waardoor het wandelen een stuk minder leuk wordt? Kom dan eens langs in de Beterlopenwinkel.
Vierstroom verhalen

Yvonne (77): "Een dag voor mezelf"

Lid aan het woord
Met Vierstroom heeft Yvonne vooral te maken omdat ze mantelzorger is. Maar ze moet ook letten op haar eigen gezondheid. ‘Goed eten, goed slapen, weinig alcohol. Dat lukt allemaal niet altijd hoor’, lacht Yvonne, ‘Maar ik doe mijn best!’
Vierstroom verhalen

Wim: "Als er wat is, kan ik bellen"

Lid aan het woord
Sinds een paar jaar is Wim (79) vrijwilliger in het Archeon. Wim is lid van Vierstroom. ‘Omdat ik alleen ben, en morgen ineens zorg nodig kan hebben.'
Vierstroom verhalen

Toine en Annemieke: "Gezond leven is genieten van het leven!"

Leden aan het woord
‘Vierstroom werkt als een magneet: ik hoor zoveel mensen die enthousiast zijn over de ledendag.’
Gezondheid & vitaliteit

Deze slaaphoudingen zijn goed voor uw lichaam

Iedereen heeft wel een favoriete slaappositie. Echter zijn bepaalde slaaphoudingen goed en minder goed voor uw lichaam. Welke dat zijn, leggen wij u uit.
Gezondheid & vitaliteit

5 redenen waarom wandelen zo gezond is

Wandelen is leuk, goed voor uw gezondheid en het zorgt daarnaast voor ontspanning. Eigenlijk geen reden om het niet te doen, toch?
Gezondheid & vitaliteit

De 10 beste adviezen voor mensen die slecht slapen

Volgens de Hersenstichting blijkt dat nog steeds 63 procent van de volwassen Nederlanders ontevreden is over zijn of haar nachtrust. Tijd om daar wat aan te doen dus.
Gezondheid & vitaliteit

10 redenen waarom een goede nachtrust zo belangrijk is

Een goede nachtrust zorgt er niet alleen voor dat we fris en opgewekt aan de dag kunnen beginnen, het zorgt ook voor een betere weerstand, minder snacktrek en een mooiere huid. Slapen is minstens net zo belangrijk als eten. 10 redenen!
Gezondheid & vitaliteit

Dokter Tamara geeft tips voor ontspanning en meer rust in je brein

Dokter Tamara geeft graag tips en adviezen voor een gezonde leefstijl. Deze keer vertelt ze over ontspanning. Ontspanning is namelijk een belangrijk aspect van leefstijl.
Gezondheid & vitaliteit

Webinar 'Verminder direct darmklachten!' gemist? Bekijk hier de opname.

24 februari jl. gaven Marloes Collins van Allergieplatform.nl, en huisarts Tamara de Weijer een webinar over het verminderen van darmklachten zoals o.a. prikkelbaredarmsyndroom (PDS). Bekijk hier de opname van het het webinar!
Gezondheid & vitaliteit

12 verrassende manieren - tips! - om te ontspannen

De één gaat een rondje rennen, de ander hangt op de bank en staart naar de tv. Ieder mens heeft zo zijn eigen manier om van spanningen en stress bij te komen. Maar heeft u deze ontspanningsmethoden al eens geprobeerd?
Gezondheid & vitaliteit

Chronisch ziek en leefstijl

Voor iedereen is een gezonde leefstijl belangrijk, maar voor mensen met een chronische ziekte of aandoening is dit extra belangrijk.
Gezondheid & vitaliteit

Waarom leven mensen in bepaalde streken in de wereld langer, gezonder en gelukkiger?

In bepaalde streken in de wereld leven mensen langer, gezonder en gelukkiger. Dit zijn de zogeheten Blauwe Zones. Hoe komt het dat de meeste inwoners in deze zones ouder worden dan 100 jaar? Hebben ze een geheim dieet of gewoon goede genen?
Gezondheid & vitaliteit

Smaakvol koken zonder zout!

Blog van dokter Tamara
Jaarlijks eten we als volwassenen gemiddeld 1 kilo zout per persoon te veel. Koken zonder zout is gezonder en gemakkelijker dan je denkt. Daarnaast is het ook smaakvoller, want de pure smaken van de ingrediënten komen veel beter tot hun recht.
Gezondheid & vitaliteit

Waarom u dus níet dagelijks op de weegschaal moet staan

Afvallen... Het is zo fijn als je nét even die paar kilo kwijt bent. Daar zullen velen het mee eens zijn. En dus ga je als het even kan op de weegschaal staan om te kijken hoe ver je bent met dat afvallen. Maar elke dag jezelf wegen? Dat is niet zo slim.
Gezondheid & vitaliteit

Hoe kies je een sport die bij je past?

Sporten…. de een vindt het stom, de ander zweert erbij. Maar, hoe vind u nu een sport die goed bij je past?
Recepten

Gezond recept voor Tomatensoep

van dokter Tamara
Heeft u na het eten van een soep vaak nog trek? Na het eten van deze soep volgens recept van dokter Tamara niet meer.
Gezondheid & vitaliteit

Verklein de kans op ziektes met gezonde voeding

We weten allemaal dat gezond eten goed is voor ons, maar de voordelen van gezonde voeding gaan veel verder dan u misschien denkt. Sterker nog, voeding kan een grote rol spelen in het ontwikkelen of in stand houden van ziektes. Lees hier de blog.
Gezondheid & vitaliteit

Voeding tijdens chemotherapie

Sommige mensen met kanker krijgen door de ziekte en/of de behandeling problemen met eten. Eten is niet meer vanzelfsprekend lekker en leuk.
Gezondheid & vitaliteit

Hoeveel beweging is voldoende?

Dat bewegen oneindig veel voordelen voor zowel uw lichaam als uw geest heeft, hoeven we u vast niet te vertellen. Een vraag waar wel veel mensen mee worstelen is: hoeveel beweging is voldoende? Lees verder en kom erachter.
Gezondheid & vitaliteit

Elke dag bewegen zorgt voor meer energie!

Er is inmiddels veel bewijs dat een actievere leefstijl ervoor kan zorgen dat bij bepaalde aandoeningen geen of minder medicijnen nodig zijn. Maar hoe zorg je er nu voor dat je voldoende beweegt? Dokter Tamara vertelt erover.
Gezondheid & vitaliteit

Wandelen is gezond!

De leukste apps voor wandelaars
Wandelen is een fijne manier om in beweging te zijn en het is bovendien goed voor de conditie. Wandelen kan overal: van een rondje in de buurt tot een stevige wandeling over de heide, door het bos of in de duinen. Lees hier over handige wandelapps.
Gezondheid & vitaliteit

5 tips om fitter te worden en je weerstand te verbeteren

Door corona vindt twee derde van de Zuid-Hollanders het belangrijker dan voorheen om een goede weerstand te hebben. “Nu het aantal coronabesmettingen toeneemt, is het extra belangrijk om te zorgen voor een goede weerstand”, vertelt dokter Tamara.
Gezondheid & vitaliteit

Aan de slag met uw gezondheid! Dokter Tamara stelt zich voor

Er komen veel vragen van leden binnen over bewegen, voeding, ontspanning, zingeving en slapen. Daarom hebben we dokter Tamara benadert om onze leden daarin te gaan ondersteunen.  Hoe ze dat gaat doen, vertelt ze u graag in een speciale videoboodschap.
Gezondheid en vitaliteit

7 redenen waarom wandelen in herfst en winter gezond is

Duikt u als het buiten kouder wordt het liefst onder een dekentje met een grote mok warme thee? Wij dagen u uit om tóch de deur uit te gaan en een frisse neus te halen. Dit zijn zeven redenen waarom wandelen in de kou heel gezond is.
Gezondheid en vitaliteit

10 oefeningen om de hersenen fit te houden

Onze hersenen spelen een heel belangrijke rol in het dagelijks leven. Het is noodzakelijk om onze hersenen fit en gezond te houden, net zoals we dat doen met ons lichaam. Lees verder over 10 oefeningen om de hersenen fit te houden.
Gezondheid en vitaliteit

Hoe zorgt u beter voor uw hart? 

We weten natuurlijk allemaal dat een gezonde levensstijl invloed heeft op de gezondheid van ons hart. Weinig stress, gezonde voeding, niet roken, weinig alcohol en bewegen. Er zijn ook nog andere manieren om goed voor ons hart te zorgen. Weet u welke?
Gezondheid en vitaliteit

De oudste wandelroute van Nederland!

In Nederland is sinds 1914 veel veranderd, maar wist u dat u de oudste, bewegwijzerde wandeling van ons land nog voor het grootste gedeelte kunt wandelen? De ANWB heeft de originele en de 21-eeuwse route online gezet.
Gezondheid en vitaliteit

Lopen met krukken

Lopen met krukken is niet moeilijk, maar als u ze verkeerd gebruikt kunnen de gevolgen groot zijn. In dit artikel vindt u tips en technieken om na een operatie veilig op krukken te lopen. Ook leest u hoe u de krukken op de juiste manier afstelt.
Gezondheid en vitaliteit

Veilig gebruik rollator

Een rollator is natuurlijk bedoeld om uw veiligheid te garanderen. Wij geven daarom graag tips, zodat u de rollator zo veilig mogelijk kunt gebruiken.
Gezondheid en vitaliteit

Meten is weten

Bloeddruk en saturatie
Er zijn heel veel verschillende metingen die kunt uitvoeren om meer te leren over uw gezondheid. De meest gemeten waarden die thuis worden gemeten zijn de bloeddruk en saturatie.
Gezondheid en vitaliteit

Winterdip? Zo heeft u er minder last van

Kunt u in de winter lastig uit bed komen? Bent u vaker somber en mist u de zon? Dan bent u niet de enige. Een daglichtlamp, een vast ochtendritme en veel buitenlucht helpen.
Gezondheid en vitaliteit

In contact blijven via sociale media

Er zijn ontzettend veel sociale media om met elkaar in contact te komen en te blijven. Welke gebruikt u al en waar wilt u meer van weten?