Vierstroom

Over ons

Oud zijn is hip

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat steeds minder mensen die de 65 jaar gepasseerd zijn, zich aangesproken voelen als er in de media gesproken wordt over ‘ouderen’. Het lijkt inmiddels een beladen woord te zijn. ‘Oud zijn’ roept beelden op als ‘niet meer actief zijn’ en ‘achter de geraniums zitten’. En dat past al lang niet meer bij heel veel ouderen die juist actief, levenslustig en jong van geest zijn. Mensen die midden in het leven staan en hun dromen waarmaken.

Ik was laatst bij een lezing over vitaliteit en veroudering van professor Rudi Westendorp. Hij schreef de bestseller ‘Ouder worden zonder het te zijn’. Wist u dat de oudste mens aller tijden 122 jaar is geworden? En dat de eerste mens die 135 jaar wordt, nu al geboren is? In dat licht gezien zou je kunnen zeggen dat iemand van 70 jaar eigenlijk pas net komt kijken. En als we verder vooruitkijken dan is het hedendaagse oud misschien wel het nieuwe jong.

Statistisch gezien is de kans groot dat ik de respectabele leeftijd van 80 jaar ga halen. Maar als ik me voorstel dat ik na mijn tachtigste nog 55 jaar leef, is dat niet eenvoudig. Hoe ga ik dan mijn tijd invullen? De vraag naar de zin van het bestaan zal dan actueler zijn dan ooit. Vanuit de evolutie gezien heeft het immers weinig zin om nog te leven als je kinderen bijna zelf oma of opa zijn. Waartoe ben je dan nog op aarde?

In deze vraag naar zingeving zit voor mij het antwoord al. Hoe oud ik ook ben, mijn drijfveer is om een actieve bijdrage aan de maatschappij te leveren. Zolang geest en lichaam nog willen, zie ik mijzelf ouderen helpen bij het vinden van een zinvolle invulling van hun lange bestaan. En hoe mooi zou het zijn om een ‘ouderen academie’ op te richten waarin ik deze kennis weer doorgeef? En ouderen leer anderen te helpen bij het vinden van een passende en zinvolle invulling van hun uitge(st)rekte leven? Zo zorgen we samen beter voor onszelf.

Geen gezeur meer over ouderen die geld kosten. Sterker nog, ouderen worden de motor onder onze maatschappij waarin mensen elkaar graag willen helpen. Het is tijd voor de wederopbloei van ouderen. Oud zijn is niet saai maar juist hip.

Hoe kijkt u aan tegen een leven van 135 jaar?

Katja Westgeest
Directeur Vierstroom Ledenservice

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *