Vierstroom Winter 2022

10 vier str oommagazine Plantaardig dieet dossier ‘Ik eet nu grotendeels veganistisch’ ‘Voor mijn gevoel combineer ik het beste uit twee werelden’ In 2019 paste Jan Uittenbroek (66) uit Woerden zijn voedingspatroon drastisch aan na de diagnose prostaatkanker. “Het gaat nu gelukkig heel goed met mij. Mijn artsen in het Reinier de Graaf-ziekenhuis zijn dik tevreden. Toen ik de diag- nose kreeg was dat een enorme schok, maar ik nam het heft in eigen handen. Ik zocht zelf een gespecialiseerd ziekenhuis uit en onderzocht ook wat ik verder zelf kon doen. Een natuurarts in Utrecht hielp mij toen met het aanpassen van mijn dieet. Prostaatkanker is gerelateerd aan hormonen in je bloed en is te meten met PSA-waarden. Er is wat onderzoek dat laat zien dat het vermijden van dierlijk eiwit mee kan helpen om je PSA-waarden te laten dalen. Daarom eet ik nu grotendeels veganistisch, dus geen dierlijke producten. Ik at sowieso nog maar weinig vlees, dus dit was voor mij niet zo’n grote stap. Bovendien is het aanbod van veganistische producten in de supermarkten tegenwoordig enorm groot. Ik eet nog steeds net als vroeger mijn bordje havermout, alleen gebruik ik nu soja- melk of sojakwark. En met Sinterklaas hadden mijn kinderen zelfs vegan snoepgoed gekocht. Alleen de veganistische kaas vind ik nog niet zo lekker. Ik eet nog wel eens per week vette vis, omdat daar zoveel goede stoffen in zitten – en omdat ik het lekker vind. Mijn artsen in het ziekenhuis volgen wat ik doe met veel interesse. Eens per zes weken kom ik bij ze langs en mijn PSA- waarden zijn lager dan ooit. Daardoor heb ik nu ook veel minder medicatie nodig dan in het begin. Voor mijn gevoel combineer ik het beste uit twee werelden. Ik maak gebruik van de regulie- re geneeskunde en slik medicijnen, maar ik doe ook zelf wat ik kan met mijn leefstijl. Wat voor mij werkt, hoeft natuurlijk niet voor iedereen te werken. Maar het geeft mij een goed gevoel dat ik zelf invloed uitoefen op mijn gezondheid.” Jan Uittenbroek Wilt u ook weleens proberen hoe het is om minder vlees en zuivel te gebruiken? Doe mee aan de NationaleWeek Zonder Vlees & Zuivel, van 7 t/m 13 maart 2022. Wanneer u een week geen vlees en zuivel eet, bespaart u 150 liter water, 121 kilometer autorijden, 770 gram dierenvlees en 2,4 kilo zuivel. Daarbij is een plantaardig dieet goed voor de gezondheid! Op weekzondervlees.nl vindt u recepten en inspiratie, die u kunnen helpen om van deze week een eetfeest te maken! weekzondervlees.nl LOGO NATIONALEWEEKZONDERVLEES& ZUIVEL - POSTOOLKIT

RkJQdWJsaXNoZXIy NTc0OTk=