Vierstroom Winter 2022
12 vier str oommagazine dossier Margaret Gramberg (75) hoeft dankzij gezonder eten geen cholesterolmedicijnen meer te gebruiken. “Een jaar of zes geleden kreeg ik voor het eerst medicijnen omdat mijn cholesterol te hoog was. Ik kreeg toen veel last van bijwerkingen. Van het ene middel kreeg ik ontzettende spierpijn en van een ander medicijn kreeg ik een gek soort uitslag over mijn hele lijf. Ik heb toen aan de huisarts gevraagd of ik niet gewoon andere voeding kon gaan proberen en dat vond ze een goed idee. Ik kreeg wat tips mee, las er veel over en mijn ene dochter weet hier ook veel van. Nu bak ik bijvoorbeeld bijna alles in olijfolie in plaats van in margarine. We eten heel veel groenten. Op mijn brood smeer ik boter die de cholesterol verlaagt, en ik eet veel avocado, sla, walnoten en rode grapefruit. We houden het zo goed vol omdat we gevarieerd eten. Mijn man vond sla vroeger konijnenvoer, maar nu ik steeds verschillende salades maak vindt hij sla wel lekker. Ik eet nu geen lekkerbekjes meer, maar wel regelmatig een harinkje, voor de gezonde vetten. De frituurpan heb ik aan een andere dochter gegeven. Dat was wel een grote stap, want we houden erg van frietjes. Nu eten we ze alleen nog als we uit eten gaan, maar dat heeft weer een groot voordeel: ik geniet er dan extra van. Mijn advies aan anderen is om af en toe een beetje te zondigen. Dan hou je het veel beter vol. We zijn ook veel meer gaan bewegen, mijn man en ik wandelen tegenwoordig veel. Na drie maanden was mijn cholesterol al lager en na een halfjaar was het weer helemaal op het goede niveau. Ik vind het prettig dat ik dit zelf heb kunnen doen en niet meer afhankelijk ben van cholesterolverlagers.” ‘Mijn advies is om af en toe te zondigen’ Maak kans op het boek ‘Eet beter voor je maag & darmen’ Van haar 15de tot haar 30ste had dokter Tamara last van obstipatie, buikkrampen, een opge- blazen gevoel en vermoeidheid. Van de huisarts en internist kreeg ze te horen: ‘Leer er maar mee leven.’ Totdat ze haar voedingspatroon omgooide en anders ging eten. Haar boek Eet beter voor je maag & darmen helpt om een ideaal voedingspatroon te ontdekken en zo de (buik)gezondheid te optimaliseren. Wij verlotenmaar liefst tien keer het boek Eet beter voor je maag & darmen van huisarts Tamara deWeijer. Wilt u kans maken, stuur dan voor 1 maart 2022 een bericht met uw gege- vens naar redactie@vierstroom.nl . En vergeet niet erbij te schrijven waaromu het boek graag wilt winnen. ‘We houden het zo goed vol omdat we gevarieerd eten’ Margaret Gramberg SPECIAAL VOOR LEDEN Win- actie Voeding als medicijn
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy NTc0OTk=