Vierstroom

Over ons

“Soms durfde ik gewoon niet naar bed te gaan”


VGZ (PARTNERBIJDRAGE) | Meer dan de helft van alle ouderen heeft chronische slaapproblemen. En dat terwijl een goede nachtrust voor ouderen ontzettend belangrijk is. Vierstroom-lid Gerard Oostenbrink (87) weet hoe slaapgebrek een mens kan slopen. “Overdag was ik compleet uitgeput. Soms liep ik dagenlang rond als een zombie”.

Nee, een lange en makkelijke slaper was Gerard nooit. Toch kreeg hij vroeger voldoende slaaprust. Maar naarmate hij ouder wordt, merkt hij dat het steeds lastiger is de slaap te vatten. “Aanvankelijk deed ik het af als een tijdelijke fase. Maar de nachten dat ik niet meer dan twee uur sliep, stapelden zich op. Ik worstelde me letterlijk en figuurlijk door zo’n nacht heen. Van de ‘oh nee, niet wéér’-gedachte raakte ik in paniek. En dan kun je slapen helemaal wel vergeten. Soms was ik gewoon te bang om naar bed te gaan.”

Sociaal isolement
De slapeloze nachten kregen Gerard steeds meer in zijn greep. Het slaaptekort beïnvloedt zijn hele leven. “Mijn vrouw zat de hele dag opgescheept met een chagrijnige vent. Niet gezellig. En voor een gezamenlijke activiteit, bijvoorbeeld een bezoekje aan het tuincentrum, had ik vaak geen puf.” Ook voor zijn favoriete hobby miste Gerard de energie. “Ik ben een grote liefhebber van klassieke muziek. Door de vermoeidheid kwam ik niet aan luisteren toe. En ik kon ook niet meer naar de bijeenkomsten van de muziekclubs waar ik lid van ben. Ik miste het contact met mensen die mijn passie deelden. In plaats daarvan liep ik thuis als een zombie rond.”

Digitale slaapcoach
Na nog een lange, onrustige nacht is voor Gerard de maat vol. Er moet een oplossing komen. Zijn huisarts schrijft slaappillen voor. “De medicatie sloeg heel even aan, maar dat was tijdelijk. De bijwerkingen maakten me alleen maar slomer.” Toen plofte het ledenmagazine van Vierstroom op de deurmat. “Met daarin een advertentie van de online slaaptherapie van Somnio. Dat ik met een slaapcoach aan mijn slaapproblemen kon werken, sprak me enorm aan. En ook dat ik de therapie gewoon thuis, in de luie stoel achter de computer kon volgen.”

“Maar de nachten dat ik niet meer dan twee uur sliep, stapelden zich op. Ik worstelde me letterlijk en figuurlijk door zo’n nacht heen.”

Dagboek? Nachtboek!
De volgende dag gaat Gerard al aan de slag. Op de website van Somnio houdt hij dagelijks een online slaapdagboek bij. Daarin beantwoordt hij vragen over zijn slaapgedrag en -rituelen, zoals het tijdstip van naar bed gaan, de duur van de slaap en hoe vaak hij in een nacht wakker werd. “Ik doe dat direct bij het opstaan, elke dag. Het grappige is dat zo’n dagboek al direct een ritme in mijn slaap aanbracht. Om 23 uur onder de wol, en om 7 uur mijn bed uit. Dat ik inzicht kreeg hoe het slaapproces werkt, gaf al een bepaalde rust.”

Online gemak
Hét grote voordeel van online therapie? “Dat je er niet de deur voor uit hoeft”, weet Gerard. “Maar voor mij was het belangrijkste dat ik de therapie in mijn eigen tempo kon doen. En sloeg ik soms een dagje over, dan was dat geen probleem. Ik was van te voren bang dat online therapie lastig te volgen zou zijn. Het tegendeel bleek waar. De uitleg was helder, het dagboek was snel ingevuld en verstuurd. En ik kon alle adviezen van mijn begeleider snel terugvinden. Ik vond het een stuk gemakkelijker dan internetbankieren, ha ha.”

Einde aan paniek
Na vier consulten rondde Gerard zijn slaaptherapie af. Hij kijkt er nu met brede glimlach op terug. “Een paar maanden geleden was het echt onvoorstelbaar geweest dat ik er nu zo bij zou zitten. Ik voel me veel fitter. Echt een verschil van dag en nacht!”. Wat heeft hij geleerd van de slaaptherapie? “Ik slaap beter, omdat ik heb geleerd wat ik moet doen – en vooral wat ik níet moet doen – als ik midden in de nacht wakker word. De paniek is verleden tijd. Ik geniet nu weer voor het eerst sinds tijden van een redelijk goede nachtrust. En overdag kan ik me weer op de klassieke muziek storten, of met mijn vrouw naar het tuincentrum gaan. Zo fijn!”

VGZ vergoedt online slaaptherapie van Somnio
Heeft u ook slaapproblemen? En wilt u daar onder begeleiding van een slaapexpert aan werken? Als lid van Vierstroom wordt online slaaptherapie van Somnio vergoedt als u aanvullend verzekerd bent via de collectiviteit van Vierstroom Ledenservice bij VGZ. Meer weten over onze vergoeding, of over de slaaptherapie van Somnio ? Ga dan naar de website van VGZ.

3 reacties op ““Soms durfde ik gewoon niet naar bed te gaan””

  1. Als je ouder wordt kan het verhemelte ook slapper worden. Hierdoor kan je slaapapneu krijgen, doordat het keelgat dichtslaat. Dan komen er ademstops en dat is niet goed voor het hart en de aderen.
    Een slaapmasker is dé uitkomst en een verademing !
    Je komt weer in je remslaap waarin je “alles verwerkt” wat je hebt meegemaakt.
    Niet meer overdag stelselmatig in slaap vallen. Niet meer denken als je visite krijgt: Ik wou dat ze maar naar huis gingen.

  2. Waarom zo geheimzinnig over de aanpak van dit probleem. Hier heeft niemand wat aan. Geef duidelijk aan wat de oplossing is om dit probleem op te lossen. Het moet toch niet zo zijn dat mensen (lees Somnio) hier rijker van kunnen worden. Geef wat handvaten mee zoals dat je eventueel een tekort kan hebben aan magnesium. Een heel bekend probleem wat zich vooral voordoet bij ouderen. En zo zijn er nog veel meer tips!

  3. Ik ben een vrouw van 78 jaar en lijd al jaren aan insomnie (chronische slapeloosheid)en net als de heer Oostenbrink sliep ik anderhalf uur tot twee uur per nacht. De volgende dag voelde ik mij een zombie. Ik ging nergens meer heen. Mijn arts stuurde mij naar het slaapcentrum MC Haaglanden in Den Haag. Die gaven mij slaaprestrictie: om 22.00 uur naar bed en om 5 uur uit bed ongeacht slecht geslapen of niet.Ook stimuluscontrole: uit bed als je niet kan slapen. Dat heb ik bijna 4 maanden volgehouden, maar het heeft mij niet geholpen.Van de mesoloog kreeg ik sterk gedoseerde vit. C en B en magnesium; ook geen resultaat. Tot mijn hovenier mijn tuin kwam doen en zag dat ik magnesium innam.Hij zei: vroeger slikte ik dat merk ook, maar dat hielp bij mij niet. ik zei dat ik er ook geen baat bij had. Hij adviseerde mij om Metarelax te nemen, daar had hij veel baat bij.Sindsdien neem ik ook Metarelax en na een maand of 3 of 4 is mijn slaap sterk verbeterd. Ik tuinier (mijn grote hobby) weer en ga af en toe ergens heen.Dankzij mijn hovenier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *