Vierstroom

Over ons

Blog: Vergoedingen dieetadvisering op een rijtje

De vergoedingen met betrekking tot dieetadvisering via de zorgverzekeraar verschillen nogal en zijn niet altijd helder. Ook valt er op het gebied van advisering van een gezond eet- en leefpatroon nogal wat te kiezen:

U kunt namelijk kiezen uit een Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI), een diëtiste of een gewichtsconsulent. In deze blog licht ik de verschillen toe.

De Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI) is een nieuwe behandeling gericht op leefstijl. Deze behandeling wordt vanuit basispakket van de zorgverzekering vergoed. Het gaat om een combinatie van behandelingen gericht op een totaalpakket van gezonde voeding- en eetgewoontes, meer bewegen en zo nodig individuele psychologische behandeling om veranderingen van gedrag te ondersteunen. Echter niet iedereen met overgewicht komt in aanmerking voor een gratis behandeling. Er is in 2019 slechts budget voor ongeveer 8.000 verzekerden in heel Nederland. De huisarts bepaalt aan de hand van speciale richtlijnen of u in aanmerking voor deze behandeling komt.

De diëtist is een specialist op het gebied van voeding en gedrag in relatie tot ziekte en gezondheid. Bij de diëtist kunt u terecht voor voedingsbegeleiding bij medische klachten zoals de ziekte van Parkinson, oncologische aandoeningen, een hoge bloeddruk en diabetes mellitus. De diëtist geeft  u praktische adviezen en begeleidt u naar een gezond eet- en leefpatroon. Deze dieetadvisering wordt (gedeeltelijk) gedekt vanuit de basisverzekering van alle zorgverzekeraars. De eerste drie behandeluren worden vergoed. Let op deze kosten gaan ten koste van uw eigen risico.

Daarnaast kunt u kiezen voor een gewichtsconsulent die aangesloten is bij de Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland (BGN). Zelf ben ik ook een BGN-gewichtsconsulent en begeleid ik mensen met gewichtsproblemen volgens de Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad naar een gezond eet- en leefpatroon. Mensen, die om medische redenen voeding nodig hebben die aan specifieke eisen moet voldoen, begeleid ik niet. Hen adviseer ik om een met een diëtist aan de slag te gaan. Als u kiest voor BGN-gewichtsconsulent dan kunt u in aanmerking komen voor een vergoeding als u aanvullend verzekerd bent.

 

Linda de Jager van De Jager Vitaliteit*

 

 

* De Jager Vitaliteit is samenwerkingspartner van Vierstroom Ledenservice op het gebied van coaching Gezond Gewicht. Leden van Vierstroom ontvangen 10% korting op de tarieven van De Jager Vitaliteit. Meer weten over coaching Gezond Gewicht klik dan hier.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *