6 tips voor als je erop uitgaat met iemand die dementie heeft

Categorieën:
Wegwijs

Een uitstapje is vaak inspannend voor iemand met dementie. Wat iemand vroeger misschien prima aankon, kan nu te belastend zijn. Deze 6 tips helpen je om van het uitstapje een succes te maken.

1. Beperk het aantal activiteiten

Bij het organiseren van een dagje uit denk je misschien aan een programma met verschillende activiteiten. Bijvoorbeeld een bezoek aan een museum, gevolgd door een wandeling en een lunch. Voor iemand met dementie is dit meestal te veel van het goede. Houd het programma liever beknopt en kies bijvoorbeeld één activiteit.

2. Denk aan de tijd

Een dagje uit is voor een persoon met dementie een intensieve ervaring. Zorg er daarom voor dat het uitje niet te lang duurt. Eén ochtend of middag is vaak meer dan genoeg. Even samen naar het tuincentrum gaan kan ook al heel gezellig zijn.

3. Kondig het uitstapje niet te vroeg aan

Als je het uitstapje lang van tevoren aankondigt, zorgt dat bij iemand met dementie alleen maar voor onrust. Vaak is het vroeg genoeg als je het de avond van te voren vertelt. Misschien kan je met een foto duidelijk maken wat jullie gaan doen.

4. Vermijd de drukke momenten

Een uitstapje met veel drukte kan voor iemand met dementie extra belastend zijn. Mensen met dementie raken snel overprikkeld. Plan het dagje uit dus liever op een doordeweekse dag dan in het weekend, liever vroeg in de ochtend dan in de middag of avond en vermijd vakantieperiodes.

5. Groepsuitje? Zorg voor een maatje

Gaan er meer mensen mee? Spreek dan met de anderen af dat er steeds iemand is die omkijkt naar de persoon met dementie. Voor mensen met dementie is het lastig gesprekken in groepen te volgen. Zij kunnen daardoor het gevoel hebben niet mee te doen. Dit is op te lossen door steeds te zorgen voor een maatje.  

6. Verzamel herinneringen

Het is een goed idee om tijdens het dagje uit herinneringen te verzamelen. Je kan bijvoorbeeld foto’s maken van het uitje of iets meenemen van de plek waar jullie zijn geweest. Daarmee kunnen jullie later samen nog eens terugkijken op het leuke uitstapje. Deze herinneringen kunnen een plek krijgen in bijvoorbeeld een levensboek. 

(Bron: ikwoonleefzorg.nl)

Nog geen lid van Vierstroom?

Wegwijs

10 tips voor een beter contact met iemand met dementie

Voor iemand met dementie wordt het steeds lastiger om informatie te verwerken. Hierdoor wordt het moeilijker om met elkaar in contact te blijven.  De volgende tips helpen om toch op een prettige manier een gesprek met elkaar te blijven voeren.

Casemanager dementie

Naast de verpleegkundige ondersteuning door de wijkteams helpt Vierstroom Zorg Thuis ook met casemanagers dementie. De casemanager dementie is een onafhankelijke en vaste begeleider van mensen met dementie en hun naasten.