Ellen: “Erken dat je een mantelzorger bent, en schroom niet om advies en hulp in te roepen.”

Vierstroom mantelzorgconsulent aan het woord

Categorieën:
Mantelzorg

In de schaduw van onze samenleving, vaak onzichtbaar maar onmisbaar, spelen mantelzorgers een belangrijke rol in het leven van hun naasten. Met veel liefde bieden ze langdurig zorg en ondersteuning aan degenen die het nodig hebben, maar toch is dit een heldenrol met uitdagingen. Ellen van Vliet is mantelzorgconsulent bij Vierstroom en helpt je met veel ervaring met dit lastige proces. En het interview begint met een waardevol advies, aldus Ellen: “Erken dat je een mantelzorger bent, en schroom niet om advies en hulp in te roepen.” 

Verbindende factor

“Een mantelzorgconsulent kan er voor je zijn als de last van mantelzorg te zwaar begint te wegen. In mijn persoonlijke ervaring is het moment waarop je ouders te afhankelijk van je worden, het keerpunt waarop de grenzen tussen kind en zorgdragen vervagen, het kan voelen alsof de rollen zich omdraaien. Het is een verlies dat pas echt waardevol blijkt te zijn wanneer het al verloren is, omdat je het vaak niet beseft terwijl het gebeurt. Het is een langzaam proces, maar hier komt de mantelzorgconsulent voor praktische en emotionele zaken naar voren als een bron van ondersteuning.”

Glashelder advies

“Ik schets situaties altijd heel duidelijk, soms zelf een beetje zwart-wit, om mensen even wakker te schudden. Ik maak het simpel, maar daardoor is het probleem en de oplossing vaak helder. Het persoonlijke contact is op dit moment heel waardevol. Elk gesprek is weer anders; bij de ene persoon draait het om administratieve zaken, terwijl het bij de ander uitloopt op een diepgaand persoonlijk gesprek. We willen mensen helpen en waar nodig een luisterend oor zijn.” 

Praktische zaken

“We proberen aan de hand van het eerste gesprek te ontdekken hoe we kunnen ondersteunen. We bespreken op welke manier we kunnen ontlasten, en dat verschilt per persoon. Een praktisch voorbeeld wat wij aanbieden is hulp bij het aanvragen van personenalarmering. Je kunt kiezen voor professionele opvolging in plaats van de mantelzorger, wat betekent dat een verpleegkundige direct ter plaatse komt bij een oproep. Dit minimaliseert het aantal contactmomenten voor degene wie zorgt. Sommige bellen een paar keer per dag naar de mantelzorger, wat best belastend kan zijn, vooral in combinatie met een drukke baan en gezin. In het gesprek kunnen we bespreken welke taken er uithanden genomen kunnen worden. Taken die niet meer gedaan hoeven te worden door de mantelzorgers, geeft meer rust en tijd. Zo kunnen zij ook ‘gewoon weer eens op de koffie komen’. Graag bespreken we met de mantelzorgers wat we voor en met hen kunnen doen om hen zoveel mogelijk te ontlasten, maar de ontvangers wel te ondersteunen in de zorgvraag. Een ander praktisch voorbeeld is dat wij kunnen helpen met het realiseren van de aanvraag van huishoudelijke hulp, bijvoorbeeld via de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) of door particuliere hulp, het inzetten van maaltijdvoorziening of hulp in de tuin of andere kleine klusjes. Ook kunnen wij uitleg geven hoe de wet- en regelgeving eruit ziet, en op welke wijze deze ingezet zou kunnen worden.”

Emotionele ondersteuning

“Naast praktische zaken bieden wij ook een luisterend oor. Soms is het gewoon even nodig om te huilen, boos te zijn of je machteloos te voelen. Het delen van deze emoties kan verlichting brengen, zeker als we ook in gesprek gaan met degene waarvoor de mantelzorger zorgt. In die gesprekken komt vaak naar boven dat er heel wat zaken ongeregeld lijken te zijn. Je merkt dat mensen het fijn vinden om bepaalde zaken uit te spreken, om hun wensen en zorgen te delen.”

Vinger aan de pols houden

“Na een gesprek blijven we betrokken en houden we altijd de vinger aan de pols. Zodra een gesprek is gevoerd met een van onze leden, dan streven we ernaar om vervolgstappen te nemen. Na enkele weken nemen we opnieuw contact op, om te vragen hoe het gaat en of er verbeteringen zijn opgetreden. We willen het contact graag warm houden en mocht je ergens tegenaan lopen, bel ons dan gerust nogmaals.” 

Advies en ondersteuning

Soms is het fijn om meer inzicht te krijgen in de uitdagende rol van mantelzorg. Onze professionele mantelzorgconsulenten kunnen je bij dit proces ondersteunen. Van emotionele belasting, praktische zorgen en financiële hulp: het is waardevol om af en toe in gesprek te kunnen gaan met een professional. Aarzel niet om contact op te nemen met onze mantelzorgconsulenten. Je kunt ons bellen op telefoonnummer: 088-0900 400, met ons chatten via de website, of een e-mail sturen naar ledenservice@vierstroom.nl. We zijn beschikbaar van maandag t/m vrijdag, van 09:00 tot 14:00 uur. Samen zorgen we ervoor dat je de ondersteuning krijgt die het beste bij jou past.