Lopen met krukken

Categorieën:
Thuiszorgwinkels

Lopen met krukken is niet moeilijk, maar als je ze verkeerd gebruikt kunnen de gevolgen groot zijn. In dit artikel vind je alle tips en technieken om na een knie- of heupoperatie veilig op krukken te lopen – zelfs op de trap. Ook lees je hoe u de krukken op de juiste manier afstelt.

Loopkrukken afstellen

Om de krukken veilig te kunnen gebruiken is het belangrijk dat je ze goed afstelt. Vraag of iemand je helpt: zo voorkom je dat je bij het afstellen onderuit gaat.

  • Ga rechtop staan op je goede (sterke) been en houd het zwakke been gestrekt of iets gebogen van de grond.
  • Neem de krukken in je hand, één links en één rechts, en plaats ze iets naar voren.
  • Laat je armen ontspannen langs je lichaam hangen.
  • Stel de krukken zo in dat de handsteunen ter hoogte van je pols zijn.
  • Stel de hoogte van de armsteun (manchet) zo in dat de bovenrand van de manchet zich ongeveer 5 cm onder je elleboog bevindt.

In de instructievideo wordt stap voor stap uitgelegd hoe je de krukken op de juiste manier afstelt. 

Met krukken lopen: tips en techniek

Met onderstaande tips weet je zeker dat je veilig op de krukken loopt. Dat is niet alleen belangrijk om te verhinderen dat je onderuit gaat, maar je kan er ook allerlei lichamelijke klachten mee voorkomen.

  • Loop altijd rechtop, met de kruk(ken) vlak langs je lichaam. Vooral met okselkrukken is het belangrijk om zoveel mogelijk rechtop te lopen.
  • Heeft de arts je geadviseerd om slechts één kruk te gebruiken? Zorg er dan voor dat de kruk zich altijd aan de gezonde (sterke) kant van het lichaam bevindt. Zet eerst het zwakke been tegelijk met de kruk naar voren, en daarna pas het sterke been.
  • Loop je met twee krukken en mag je niet op het zwakke been steunen? Dan kan je het beste eerst beide krukken verplaatsen en daarna het gezonde (sterke) been aansluiten. Mag je het zwakke been wel gebruiken, dan kan je de krukken het best zien als twee 'extra benen'. Dat wil zeggen dat je gewoon kunt lopen; tegelijkertijd met het linkerbeen gaat de rechterkruk naar voren, en met het rechterbeen de linkerkruk.
  • Draag schoenen die makkelijk aan te trekken zijn en goed om de voeten zitten. Draag geen slippers!

Traplopen met krukken

Over het algemeen geldt: gebruik zoveel mogelijk de lift. Traplopen met krukken doe je alleen als het echt niet anders kan. Let dan in ieder geval op de volgende zaken:

  • Als er een leuning is, kun je deze als steun aan de andere kant samen met een kruk gebruiken. Als het mogelijk is, zorg er dan voor dat de leuning zich aan de gezonde (sterke) kant van je lichaam bevindt.
  • Ga je omhoog? Ga dan voor de trap staan, plaats het gezonde (sterke) been op de eerste trede en zet het zwakke been ernaast. Til daarna de kruk op en zet hem naast je neer. Herhaal dit totdat je boven bent.
  • Ga je naar beneden? Steun dan op de leuning en zet de kruk op de eerste trede. Plaats het zwakke been op de eerste trede en zet het goede (sterke) been ernaast en daarna pas de kruk. Herhaal dit totdat je beneden bent.
  • Is er geen leuning langs de trap? Neem dan de lift. Is er echt geen andere mogelijkheid, volg dan de aanwijzingen uit de vorige alinea (‘Met krukken lopen: Tips en techniek’).

Lopen met krukken na een knie- of heupoperatie

Ben je geopereerd aan een knie of heup? Dan zijn er nog een aantal andere zaken waar je rekening mee dient te houden.

  • Let, als je met de auto reist, extra goed op het in- en uitstappen. Zorg voor een hoge instap, plaats een plastic zak op de zitting om makkelijker te kunnen draaien en doe de passagiersstoel zo ver mogelijk naar achteren, zodat je voldoende beenruimte hebt. Wil je zelf autorijden? Overleg dit altijd met je arts, maar ook met de verzekeraar: soms zijn er regels voor autorijden met krukken.
  • Ga niet fietsen, sporten of zwemmen als je nog met krukken loopt.
  • Mag je douchen? Zorg dan voor een douchekruk of douchestoel en zorg dat er iemand is die je kan helpen. Hou er rekening mee dat een douchevloer glad is en een kruk hier gemakkelijk wegglijdt.

 

(Bron: www.vegro.nl, www.youtube.com/user/Thuiszorgwinkels)