Relaxen voor een gezond brein

10 tips voor ontspanning

Categorieën:
Gezondheid

Even niets aan uw hoofd en helemaal ontspannen. Daar doet u uw brein een groot plezier mee. Ontspanning en stress zijn nauw verbonden. Daarom beginnen we met wat informatie over stress. Wat is stress eigenlijk en waar is het goed voor? En welk effect heeft langdurige stress op uw hersenen? U vindt de antwoorden in dit artikel. Tips hoe u vervolgens kunt ontspannen, vindt u hier ook. Houd uw hersenen gezond: tijd voor ontspanning!

Wat is stress en wat doet het met uw hersenen?

Stress is een waarschuwingssignaal van uw lichaam. Gevaar of een spannende gebeurtenis? Uw lichaam zet het stresssysteem aan het werk, zodat u alert bent. U maakt stresshormonen aan. Uw bloeddruk, hartslag en ademhaling versnellen en de spierspanning stijgt. Uw lichaam zegt: tijd om in actie te komen! Gevaar geweken? Uw lichaam ontspant zich weer. Stress heeft van nature dus een nuttige functie. Houdt de stress echter langdurig aan? Dan kan het problemen opleveren, bijvoorbeeld voor uw concentratie, uw nachtrust en in sommige gevallen leidt het zelfs tot depressies.

Stress, depressie en slaaptekort

Een sombere periode of een paar nachten niet zo goed geslapen? Dat is gelukkig niet erg en overkomt iedereen wel eens. Het is belangrijk om te zorgen dat zulke periodes tijdelijk zijn. Zeker omdat stress, depressie en slaaptekort elkaar kunnen versterken. Hier kunt u in veel gevallen iets aan doen. Bij beginnende klachten kunt u zelf veel doen. Bij langdurige klachten ook, maar vergeet dan niet ook de hulp van professionals in te schakelen. Uw huisarts kan u daar meer over vertellen. 

Hersengezondheid en dementie

Van goed slapen krijgt u meer energie en een beter humeur. Maar die goede nachtrust doet ook veel voor uw hersengezondheid. Het helpt uw brein herstellen en slechte eiwitten op te ruimen. Slaaptekort, depressie en stress blijken risicofactoren voor dementie. Hoe precies, dat wordt nog onderzocht. We weten al wel dat depressie motivatie beïnvloedt, bijvoorbeeld om te gaan bewegen. En we weten: weinig bewegen is een risicofactor van dementie. Er is nog veel te ontdekken over deze risicofactoren. Alzheimer Nederland maakt daarom onder andere onderzoek mogelijk naar stress en depressie en het risico op dementie. Het doel: dementie zoveel mogelijk voorkomen en stress bij dementie verminderen.

Tijd voor ontspanning: 10 tips

Ontspanning is belangrijk. Het doorbreekt de stressreactie en zorgt dat de balans herstelt, waardoor u optimaal kunt functioneren. Zorg voor momenten waarop u even niet bezig bent met dagelijkse verplichtingen. Geniet van dingen die u fijn vindt om te doen. Ontspanning zorgt voor gezonde hersenen.

Tip 1. Ontdek wat u ontspanning biedt.
Veel mensen ontspannen niet bewust of zijn zich niet bewust van de activiteiten waardoor ze ontspannen. Televisie kijken of social media checken werkt vaak minder ontspannend dan u denkt. Bedenk eens waardoor u ontspant, wanneer bent u heel relaxt? Is dat tijdens een wandeling, door muziek te spelen of luisteren, een bezoek aan de sauna of een fijn boek? En wat zijn dan kleine momenten van ontspanning die u in uw dag kunt inbouwen?

Tip 2. Waardoor ontstaat bij u stress?
Probeer te achterhalen waar gedachtenpatronen vandaan komen. Zo weet u beter hoe u ze kunt ombuigen. Ontstaat stress bij u vanuit perfectionisme? Bedenk wat u een vriend(in) zou adviseren. Vaak zijn we milder voor anderen dan voor onszelf. Bij veel mensen ontstaat stress omdat ze geen nee kunnen zeggen of door hoge eisen vanuit hun omgeving. Bedenk wat belangrijk is voor uzelf en of dat strookt met de verwachtingen in uw omgeving. Google op ‘leer nee zeggen’ en u krijgt talloze websites met adviezen. Ook gebeurtenissen kunnen voor stress zorgen. Bijvoorbeeld ziekte, werkloosheid of veranderingen in de familie. Misschien kunt u een naaste betrekken die met u mee kan denken of u kan helpen.

Tip 3. Muziek helpt ontspannen.
Muziek helpt u ontspannen en activeert tegelijkertijd uw hersenen. Dat zorgt voor meer creativiteit, nieuwe ideeën en oplossingen voor problemen vinden. Wist u dat muziek ook negatieve emoties verzacht, zoals angst?

Tip 4. Bewegen zorgt voor gelukshormonen.
U maakt gelukshormonen aan als u (veel) beweegt en u vermindert door bewegen ook stress.

Tip 5. Sociale contacten.
Positieve gedachten helpen tegen depressie. Bespreek uw problemen met een ander. Dit kan enorm opluchten, herkenning geven en wie weet houdt u er nog tips aan over.

Tip 6. Slapen.
Uw brein en lichaam herstellen zich wanneer u slaapt. Met voldoende slaap concentreert u zich beter. Andersom geldt ook: te weinig slaap heeft negatieve gevolgen op het afweersysteem. Het verhoogt de kans op depressie, obesitas, diabetes type 2, dementie en hart- en vaatziekten. Veel mensen hebben slaapproblemen, zeker 1 op de 5 volwassenen heeft moeite met in slaap komen, met doorslapen of juist met te vroeg wakker worden.

Hoe zorg je nu voor een goede nachtrust? Enkele tips:

  • Breng regelmaat aan in uw slaapritme.
  • Drink geen koffie of alcohol net voor het slapengaan.
  • Sporten is goed voor de nachtrust, doe dit alleen niet net voor het slapengaan.

Tip 7. Pak een hobby op.
Of leer meer over een onderwerp dat u interesseert. Iets nieuws leren is goed voor uw brein. Nieuwe dingen leren werkt ook goed tegen stress, zolang het iets is dat u interesseert en iets dat u voor uw plezier doet. Ook het uitoefenen van een (oude) hobby zorgt voor nieuwe energie en werkt beter dan stilzitten.

Tip 8. Ademhalingsoefeningen.
Voor veel mensen is ontspannen helemaal niet zo gemakkelijk. Die situatie op het werk, hoe het gaat met de kinderen, die ruzie met uw partner, de zorg voor uw zieke moeder. Er zijn echter veel oefeningen om een ontspannen gevoel op te roepen. Iets voor u? Op de website ‘Wijzijnmind’ leert u een ontspannen buikademhaling aan te nemen.

Tip 9. Mindfulness.
Mindfulness klinkt misschien zweverig, maar betekent simpelweg leven in het moment. Geniet bewust van het moment. Sta stil bij iets moois in uw omgeving, uw ademhaling of een mooi lied. Mindfulness en meditatie versterken de hersenen en kunnen stress verminderen. U vindt veel gratis apps met oefeningen online.

Tip 10: doe één ding tegelijk.
Meerdere dingen tegelijk doen lijkt effectief, maar kost juist meer tijd. Multitasken kost bovendien meer energie en werkt stressbevorderend. Focus op één taak tegelijk: het gaat sneller en het resultaat is beter. Maar let op: minder stress is niet hetzelfde als ontspannen. 

 

(Bron: www.alzheimer-nederland.nl)

Info

Aanmelden nieuwsbrief

Meld u nu aan voor de digitale nieuwsbrief! U ontvangt 4 keer per jaar (ongeveer 1 keer per kwartaal) deze gratis nieuwsbrief vol met inspiratie en om kennis te maken met de Vierstroom Ledenservice.