Waarom is vitamine D belangrijk?

Krijg voldoende vitamine D binnen, vooral in de winter

Categorieën:
Fit & Vitaal

Je streeft naar een gezonde levensstijl, maar zelfs dan kan een tekort aan vitamine D zich voordoen. Hier ontdek je hoe je een vitamine D-tekort herkent en hoe je ervoor zorgt dat je voldoende vitamine D binnenkrijgt, vooral in de winter wanneer dit extra belangrijk is.

Belangrijke rol van vitamine D

Vitamine D is heel belangrijk voor de opname van calcium, wat bijdraagt aan sterke botten en tanden, spierfunctie en een gezond immuunsysteem. Het speelt ook een rol bij het voorkomen van botontkalking, wat cruciaal is voor het behoud van spierkracht. Moeite met opstaan uit een stoel, traplopen of zelfs evenwichtsproblemen kunnen vroege tekenen zijn van een vitamine D-tekort.

Zonlicht en voeding als bronnen van vitamine D

Zonlicht is de voornaamste bron van vitamine D, aangezien het lichaam onder invloed van zonlicht deze vitamine zelf aanmaakt. Voedingsmiddelen zoals vette vis, vlees, eieren en producten zoals halvarine en margarine bevatten ook vitamine D. Jonge kinderen, ouderen, mensen met een getinte huid, mensen die weinig buiten komen en zwangere vrouwen wordt geadviseerd extra vitamine D in te nemen.

Symptomen van vitamine D tekort

Herken de symptomen van een tekort aan vitamine D: 

  • verzwakking van de spierfuncties, met name krachtverlies;
  • krampen en trillingen van de spieren;
  • angstaanvallen algemeen gevoel van moeheid en lusteloosheid;
  • pijn in de gewrichten en/of de spieren;
  • bloedend tandvlees;
  • breekbare botten;
  • constant tekort aan energie

Effectieve opname en opslag van vitamine D

Vitamine D wordt in de darm het best opgenomen als er ook vet of olie aanwezig is en wordt vooral opgeslagen in het vetweefsel van ons lichaam. Doordat deze vitamine zich daar vooral blijft opslaan, lopen mensen met overgewicht het risico dat deze vitamine niet goed zijn werk doet.

Extra vitamine D in de wintermaanden

In de winter zijn de dagen korter en is er minder zonlicht beschikbaar. Vitamine D wordt onder invloed van zonlicht in de huid aangemaakt, dus een gebrek aan zonlicht kan leiden tot verminderde productie van vitamine D. Extra vitamine D in de wintermaanden is daarom belangrijk.

Vermoed je een tekort aan vitamine D dan is het altijd verstandig om advies in te winnen bij de huisarts.

Maaltijdservice aan huis

Wilt u gevarieerd en ook gezond eten? Denk dan eens aan de maaltijdservice aan huis. Deze voedzame en gezonde maaltijden worden bij u thuisbezorgd. Klik hier voor meer informatie.