Geheimen van een lang leven

Waarom leven mensen in bepaalde streken in de wereld langer, gezonder en gelukkiger?

Categorieën:
Fit & Vitaal

In bepaalde streken in de wereld leven mensen langer, gezonder en gelukkiger. Dit zijn de zogeheten Blauwe Zones. Hoe komt het dat de meeste inwoners in deze zones ouder worden dan 100 jaar? Hebben ze een geheim dieet of gewoon goede genen?

De succesformule
Een echte succesformule om gezond ouder te worden is helaas nog niet gevonden, maar dit zijn 3 essentiële pijlers die eraan lijken bij te dragen:

  • Een actieve leefstijl
  • Een actieve betrokkenheid bij sociale en productieve activiteiten in het leven
  • Een laag risico op de ontwikkeling van ziekten en immobiliteit

Inwoners van Blauwe Zones
De Blauwe Zones zijn vijf regio’s in de wereld (Loma Linda in Californië, Okinawa in Japan, Nicoya in Costa Rica, Ikaria in Griekenland en Sardinië in Italië) waar inwoners gemiddeld langer en gezonder leven. Het percentage honderdjarigen is extreem hoog en deze leeftijden worden bereikt zonder chronische ziekten, medicatie of invaliditeit. De inwoners van deze Blauwe Zones hebben veel dezelfde kenmerken:

1. Natuurlijke beweging: geen extreme sporten, maar een actieve leefstijl die o.a. bestaat uit wandelen, klussen en tuinieren;
2. Een helder doel: een doel waarvoor ze hun bed graag uitkomen en hier hard voor willen werken
3. Pauzeknop indrukken: ze kunnen goed afschakelen en hierdoor is hun stress veel minder. Een goede dagelijkse routine helpt hun veerkracht te verbeteren
4. 80-20% regel: ze hanteren de 80% eetregel en stoppen met eten wanneer ze voor 80% vol zitten (vooral in Okinawa);
5. Plantaardig voedingspatroon: plantaardig eten vormt de basis van het voedingspatroon en ze eten weinig vlees;
6. Gelijkgestemden: de meesten zijn lid van een gemeenschap van gelijkgestemden;
7. Geliefden: geliefden staan op de eerste plek en familie is heel erg belangrijk. Soms wonen (groot)ouders bij de (klein)kinderen in huis en wordt er voor ze gezorgd;
8. Juiste omgeving: ze omgeven zichzelf met de juiste mensen die hun gezonde leefstijl stimuleren.

Woonomgeving
De omgeving waarin de Blauwe Zones liggen, maakt het de inwoners ‘gemakkelijk’ om zo gezond te leven. Ze zijn omgeven door bergen en heuvels en 4 van de 5 zones zijn een (schier)eiland, waardoor ze afgelegen en rustig liggen. Bewoners kunnen zelf hun eten verbouwen, want door het klimaat groeit alles er goed.

Wil je toch een beetje Blauwe Zone naar jouw woonomgeving halen? Begin eens met het uitproberen van één van de bovenstaande kenmerken. Eet bijvoorbeeld bewuster en probeer vlees een keer te vervangen door peulvruchten of beweeg meer en ga wandelen naar de supermarkt in plaats van de auto te pakken.

(Bron: doktertamara.nl)