Wat is gezonder? Fietsen of wandelen?

Of maakt het niet uit

Categorieën:
Fit & Vitaal

Sommige mensen doen het liefst alles op de fiets, terwijl anderen de voorkeur geven aan een stevige wandeling. Wat is nou het beste om te doen; wandelen of fietsen? Waar verbrand je nu de meeste calorieën mee? En wat is beter voor het brein? 

We zetten de voor-en nadelen voor je op een rij.

Calorieën verbranden

Hoewel je met fietsen meer calorieën per uur verbrandt dan met wandelen, wordt het een ander verhaal als je het per afstand bekijkt. Het kost namelijk meer tijd om ergens naartoe te lopen dan wanneer je dezelfde afstand met de fiets aflegt. Omdat je dus langer over het wandelen doet, verbrand je op die manier meer dan tijdens een fietstocht.

Wat scheelt het?

Per kilometer wandelen verbrand je ongeveer zestig calorieën. Dat is aanzienlijk meer dan met fietsen. Fietsend verbruik je per kilometer namelijk twintig calorieën. Als je er normaal gesproken vijf minuten over doet om naar de supermarkt te fietsen, kan je dus aardig wat winst behalen door voortaan te gaan lopen. Het kost je waarschijnlijk niet meer dan een kwartier, maar je verbruikt er wel extra calorieën mee.

Beter voor je brein

Wandelen is naast beter voor uw calorieverbruik, ook beter voor je brein. Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit van Mexico. Elke keer dat je voeten de grond raken, krijgt je slagader een boost. Daardoor wordt het bloed sneller naar uw hersenen getransporteerd. Zelfs een wandeling van drie tot vijf minuten helpt al om de bloedsomloop naar de hersenen te vergroten. Een goede bloedtoevoer zorgt er onder andere voor dat het geheugen in topconditie blijft en het vermindert ook nog eens de kans op een beroerte.

Osteoporose

Als je last hebt van osteoporose (red. een chronische aandoening van het skelet, waarbij de botsterkte afneemt), dan is het verstandig om vaker te gaan wandelen in plaats van fietsen. Bij osteoporose is het namelijk belangrijk dat je de botten goed belast. Hierdoor kan het lichaam werken aan verbetering van botstructuur en botmassa. Door tegen de zwaartekracht in de botten te belasten, is dat effect groter. Wandelen, hardlopen en traplopen zijn hier goede voorbeelden van. Fietsen daarentegen weer niet, omdat je hierbij niet de botten sterker maakt. 

Conclusie

Al met al kunnen we dus stellen dat een wandeling gezonder is voor de lijn, brein én botten. Al blijft fietsen natuurlijk ook gewoon heel goed voor de conditie! Combineer dus wandelen en fietsen. Dit zal niet alleen je gezondheid verbeteren, maar ook je humeur!

(Bron: libelle.nl, Oud worden in de praktijk, Osteoporosevereniging.nl, hln.be)

Nog geen lid van Vierstroom?