Respijtzorg, wat is dat?

Categorieën:
Mantelzorg

Bent u mantelzorg van bijvoorbeeld uw partner, ouder of andere naaste? Dan kan u in aanmerking komen voor respijtzorg. Respijtzorg betekent dat iemand de zorg even van u overneemt. Bijvoorbeeld als u op vakantie gaat, of als de zorg u soms te zwaar wordt.

Wat is respijtzorg

Respijtzorg is het tijdelijk overdragen van de zorg. Zodat mantelzorgers naast zorgen tijd hebben voor andere belangrijke dingen in het leven: werk, studie, gezin, familie, vrienden en ontspanning. Respijtzorg is  een vorm van mantelzorgondersteuning. We noemen het ook wel vervangende mantelzorg. Door respijtzorg kunnen mantelzorgers hun eigen leven beter in balans houden en de zorg voor hun naaste langer volhouden.

In dit filmpje van mantelzorg.nl wordt uitgelegd wat respijtzorg is, wat dat voor hen kan betekenen en respijtzorg kan worden aangevraagd:

Waarom respijtzorg?

Mantelzorgers zorgen soms 24 uur per dag en jarenlang voor hun naaste. Om dat vol te kunnen houden, is het belangrijk om af en toe even vrijaf te nemen van de zorg. Maar dat is alleen mogelijk als zij die zorg op een verantwoorde manier kunnen overdragen. Respijtzorg biedt die mogelijkheid. Het is een belangrijk middel om overbelasting te voorkomen.

Vormen van respijtzorg

Er bestaan verschillende vormen van respijtzorg. De opvang kan zowel buitenshuis, zoals dagbesteding, als thuis worden verzorgd, en uitgevoerd worden door een beroepskracht of een vrijwilliger en incidenteel of structureel zijn. Ook kan het gaan om een gezamenlijke vakantie van de mantelzorger en de zorgvrager, waarbij de zorg wordt overgenomen. 

Financiering

Respijtzorg is soms gratis, bijvoorbeeld omdat het vrijwilligerswerk is. Als er wel kosten aan verbonden zijn, kan de mantelzorger die mogelijk vergoed krijgen:

  • vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Dit is mogelijk als de zorgvrager zelf ondersteuning krijgt vanuit de Wmo. In dat geval kan de mantelzorger respijtzorg aanvragen bij de gemeente. Hiervoor geldt een eigen bijdrage van maximaal 19 euro per maand.
  • vanuit de  Wet langdurige zorg  (Wlz) is kortdurend verblijf als vorm van respijtzorg mogelijk voor mensen met een volledig pakket thuis (vpt), modulair pakket thuis (mpt) of persoonsgebonden budget (pgb). Mensen die verblijven in een instelling hebben geen recht op respijtzorg via de Wlz.
  • door de zorgverzekeraar. Sommige zorgverzekeraars vergoeden vervangende zorg geheel of gedeeltelijk vanuit de aanvullende verzekering. Lees meer over mantelzorgvergoedingen door zorgverzekeraars. Meer hierover kun t u lezen op Mantelzorgvergoedingen door zorgverzekeraars.
  • vanuit de jeugdwet. Kinderen met een beperking, stoornis of aandoening kunnen in aanmerking komen voor logeeropvang in een instelling. Men kan hiervoor een aanvraag doen bij de gemeente.
  • vanuit het persoonsgebonden budget (pgb) vanuit de Wmo, Wlz, Zvw of jeugdwet. Dit kan alleen als er al sprake is van een pgb, raadpleeg de voorwaarden van de gemeente, het Zorgkantoor of de verzekeraar vooraf.

(Bron: mantelzorg.nl, cordaan.nl)

Info

Vraag over respijtzorg?

Ga naar het Vierstroom Mantelzorgloket