Samen mantelzorgen

zo voorkomt u ruzie

Categorieën:
Mantelzorg

Samen zorgen voor een ouder gaat vaak goed, maar kan ook spanningen veroorzaken tussen broers en zussen. Hoe voorkom je dat de spanningen uitmonden in ruzie?

Vaak worden ruzies veroorzaakt door een ongelijke verdeling van de mantelzorgtaken. Een zoon of een dochter die dichtbij vader of moeder woont, doet waarschijnlijk ook het meest. Maar dat wordt niet altijd als prettig ervaren. Iemand voelt zich in de steek gelaten door broers en zussen. Maar de broers en zussen op hun beurt voelen zich schuldig omdat die ander zoveel doet. Boosheid, onbegrip, schuldgevoel; allemaal ingrediënten die de verstandhouding er niet beter op maakt.

Familiepatronen

Ieder gezin heeft zijn eigen patronen, waarin ieder gezinslid zijn eigen rol heeft. Als we volwassen worden nemen we daar in de regel afstand van. Uit onderzoek blijkt dat als een gezin weer bij elkaar is, bijvoorbeeld voor een verjaardag of kerst, iedereen automatisch terugvalt in zijn/haar vroegere rol. Ook door de mantelzorg voor een vader of moeder vallen kinderen vaak weer terug in oude patronen. De jongste voelt zich niet gezien en gehoord, de oudste vindt dat ze er wéér alleen voor staat en de middelste gaat z'n eigen gang. Het kan nog lastiger zijn als je moet samenwerken terwijl je nooit goed met elkaar overweg kon.

Niet op één lijn

Hoe meer broers en zussen er zijn, hoe beter de taken te verdelen zijn. Maar daardoor is de kans ook groter dat er ruzie ontstaat. Wat kan je doen als je niet met elkaar op één lijn zit? Bijvoorbeeld de één vindt dat verder behandelen van een zieke ouder zinloos is en de ander wil de moed nog niet opgeven. Dat zijn moeilijke situaties. Onderzoek geeft aan dat elkaar waardering geven als mantelzorger van een ouder erg belangrijk is. Als je echt oog hebt voor elkaars inspanningen blijft het goed gaan. Achteraf vinden veel kinderen dat de periode waarin ze voor hun ouders zorgden heel waardevol was. Zeker als hun inspanningen werden gezien en gewaardeerd. Ze hebben samen iets kunnen betekenen en dat geeft een goed gevoel.

Tips om de kans op ruzie te verkleinen

Het beste is om ruzie te voorkomen, maar dat zal niet altijd makkelijk zijn. Er zijn manieren om de kans op ruzie te verkleinen. Verplicht je broers en zussen niets en zij kunnen jou ook niets verplichten. Probeer niet je broers of zussen te veranderen. Je kan alleen zelf veranderen. Tips om ruzie te verkleinen:

  • Spreek met alle betrokkenen af om altijd open en eerlijk te zijn.
  • Beloof elkaar om ieders standpunt te accepteren en te respecteren.
  • Durf hulp te vragen, maar besef ook dat iemand nee mag zeggen.
  • Houd elkaar op de hoogte van ontwikkelingen bij vader of moeder. Dat kan ook online met een mantelzorgapp.
  • Verdeel de mantelzorg zoveel mogelijk naar wat iedereen kan en wil.
  • Spreek met je broers en zussen af om ook eens een keer iets leuks te gaan doen.  
  • Loopt het contact met je broers en zussen niet goed? Realiseer je dan, dat je hen niet kan veranderen. Wel kan je zelf anders met hen omgaan, zodat je er minder last van hebt.
  • Een gesprek met je huisarts, een praktijkondersteuner of een maatschappelijk werker kan opluchten. Ook kan je van hen tips krijgen hoe je het contact kan verbeteren.

Hulp vragen

Wordt de mantelzorg jou en je broers en zussen te veel? Aarzel dan niet om extra hulp te vragen. De mantelzorgconsulent van Vierstroom kan je daarbij helpen. Zij zijn bereikbaar maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 14.00 uur via telefoonnummer 088 - 0900 400.

 

(Bron: ikwoonleefzorg.nl, mantelzorgconsulent)

Info

Vierstroom mantelzorgloket

Zorg voor ouders of een dierbare kan plotseling op je afkomen door bijvoorbeeld een val of gezondheidsproblemen. Het Mantelzorgloket van Vierstroom is er om je te helpen. Onze mantelzorgconsulenten bieden ondersteuning en begeleiden je naar passende zorg.