Hatsjoe! 7 mogelijke oorzaken van niezen

Categorieën:
Fit & Vitaal

We herkennen het allemaal; een kriebel in de neus, gevolgd door een harde ‘hatsjoe’. Maar waarom we niezen, kan verschillende oorzaken hebben. Wij zetten ze voor u op een rijtje. 

Reflex

Regelmatig moeten mensen niezen omdat het slijmvlies geïrriteerd is geraakt. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer er een stofje in uw neus terecht komt. Dit stofje moet ook weer uit de neus, dus u niest. Dit is een reflex van uw lichaam. 1 keer niezen is vaak niet voldoende om het stofje uit uw neus te blazen. Hierdoor niest u soms meerdere keren.

Huisstofmijt

Het kan zijn dat u een huisstofmijtallergie heeft, als u veel moet niezen wanneer u ergens binnen bent. U bent dan allergisch voor de (uitwerpselen van de) huisstofmijt. De huisstofmijt kunt u niet zien met het blote oog. Ze wonen vaak in matrassen, kussens, gordijnen en tapijten. Een allergie voor de huisstofmijt zorgt voor jeukende ogen, benauwdheid, een verstopte neus en natuurlijk veel niezen.

Beddengoed

Beddengoed kan ook de oorzaak van niesbuien zijn. Vaak nestelen stof en huidschilfers zich aan de lakens. Dit zijn ook prikkels die mensen laten niezen. Als u bijvoorbeeld uw bed in de ochtend opmaakt, vliegen de stofdeeltjes en huidschilfers rond in de kamer. Wilt u dit voorkomen, was dan minstens 1 keer per week uw beddengoed.

Huisplanten en -bloemen

Mensen die last hebben van hooikoorts zijn vaak ook allergisch voor andere planten of bloemen. Bijna 80 procent van mensen met hooikoorts heeft volgens Women’s Health ook een andere allergie voor planten of bloemen. Een paar soorten die u beter kunt vermijden als u hier last van heeft zijn een ficus, palmlelies, madeliefjes en zonnebloemen. Tulpen, vetplanten en cactussen daarentegen zijn wel geschikt.

Alcoholische dranken

Wist u dat ook alcohol ervoor kan zorgen dat u moet niezen? Alcohol verwijdt namelijk uw bloedvaten, waardoor uw holtes nog meer verstopt kunnen raken. Rode wijn en bier bevatten tevens veel histamine. Histamine kan ook niesaanvallen en loopneuzen veroorzaken. 

Neusspray

Als u neusspray gebruikt met het stofje ‘xylometazoline’, is het belangrijk dat u hier op tijd weer mee stopt. Bij langer gebruik vergroot u namelijk de kans op het terugkomen van de zwelling van het slijmvlies.

Licht

Sommige mensen moeten niezen wanneer ze in het licht kijken. Hoewel er geen stofjes in de neus terechtkomen wanneer u in het licht kijkt, is het toch vaak een veelvoorkomende trigger. Het vermoeden bestaat dat dit kan liggen aan een hersenzenuw die hierop reageert. Maar er is nog niet veel bekend over hoe licht en niezen verbonden zijn.

Andere oorzaken

Naast de bovengenoemde oorzaken zijn er nog veel meer oorzaken van niezen te benoemen. Bij een verkoudheid wordt het neusslijmvlies bijvoorbeeld gevoeliger door de virusinfectie. Hierdoor niest u als u verkouden bent. Ook het ruiken van peper of bepaalde geuren kan ervoor zorgen dat mensen moeten niezen.

(Bron: maxvandaag.nl, BovenIJ Ziekenhuis Amsterdam, Margriet, Quest, Libelle)