Kan ik afvallen door meer te gaan bewegen?

Categorieën:
Fit & Vitaal

Dokter Tamara krijgt op haar spreekuur wel eens de volgende vraag: "ik wil meer gaan sporten om wat af te vallen, maar hoeveel moet ik dan precies gaan bewegen?" Het antwoord van Tamara leest u hieronder. 

Afvallen door alleen meer te gaan bewegen is echt héél lastig. Om te beginnen moet u echt heel veel bewegen om genoeg calorieën te verbranden. Ga maar na: als u een half uur zwemt, zult u gemiddeld maar 300 calorieën verbranden, dit is vergelijkbaar met een uur fietsen.

Combineer bewegen met gezonde voeding en beter slapen

Het beste advies blijft daarom dus toch om meer bewegen te combineren met anders eten en eventueel nog andere aspecten van uw leefstijl aan te passen, zoals aandacht voor: beter slapen en meer ontspanning. Dit geeft namelijk veel sneller effect op uw gewicht dan alleen meer beweging. Als u bijvoorbeeld dagelijks 1 speculaasje of biscuitje minder bij de thee neemt, levert dat aan het einde van de week ook 300 kilocalorieën winst op, maar dat kost veel minder tijd en inspanning dan een uur fietsen of wandelen.

Gezondheidsvoordelen van meer beweging

Dus anders eten én meer bewegen. Beweging is namelijk wel heel belangrijk voor een gezond lichaam en het helpt zeker bij afvallen. En door meer te bewegen slaapt u vaak beter. Dit helpt uw lichaam te herstellen en uw weerstand en verbranding te verbeteren. Ook heeft u daardoor weer energie over om te gaan bewegen en goede keuzes te maken. Beweging zorgt er daarnaast ook voor dat u sterkere spieren krijgt. Hoe meer spiermassa u heeft, hoe meer calorieën u verbrandt, zelfs als u zit, ligt of slaapt. Dat helpt uiteindelijk dus mee bij het afvallen.

Ga dus zeker meer bewegen als u wilt afvallen, het liefst minstens een half uur per dag, maar ga daarnaast dus ook aan de slag met de rest van uw leefstijl. 

Meer bewegen met het Online Leefstijlprogramma

Zoals u merkt hangt alles dus met elkaar samen. Gaat u meer bewegen, dan gaat u ook beter slapen. En slaapt u beter, dan is gezonde voeding kiezen ook veel makkelijker. Daarom bestaat het Online Leefstijlprogramma van dokter Tamara ook uit 6 pijlers: voeding, beweging, zingeving, ontspanning, slaap en verbinding.

Wilt u ook aan de slag met het verbeteren van uw leefstijl? Meldt u dan nu aan voor het Online Leefstijlprogramma van dokter Tamara. Klik hier voor meer informatie en aanmelden. 

(Bron: doktertamara.nl)