10 gezondheidseffecten van fietsen!

Categorieën:
Fit & Vitaal

Fietsen voelt voor veel mensen niet als sporten. We doen het namelijk vaak dagelijks. Maar fietsen is heel gezond en wordt algemeen beschouwd als een van de meest gezonde en effectieve vormen van lichaamsbeweging.

10 gezondheidseffecten van fietsen

Er zijn verschillende redenen waarom fietsen gunstig is voor de gezondheid. We zetten er tien voor u op een rij:

1. Fietsen is een vorm van aerobe oefening, wat betekent dat het de hartslag verhoogt en de longfunctie verbetert. Regelmatig fietsen versterkt het cardiovasculaire systeem, waardoor de bloedsomloop verbetert en het risico op hart- en vaatziekten vermindert.

2. Fietsen is een zeer effectieve manier om calorieën te verbranden en gewicht te verliezen. Het is een activiteit met weinig impact, waardoor het gemakkelijk is voor de gewrichten en geschikt is voor mensen van alle leeftijden en fitnessniveaus. Het regelmatig beoefenen van fietsen kan de stofwisseling stimuleren, wat kan leiden tot vetverlies en gewichtsbeheersing.

3. Fietsen heeft ook mentale voordelen. Het kan stress verminderen, de stemming verbeteren en het algemene gevoel van welzijn bevorderen.

4. Fietsen in de buitenlucht kan ook de blootstelling aan vitamine D verhogen, wat gunstig is voor de botgezondheid en het immuunsysteem.

5. Fietsen verbetert uw weerstand en kan een vitamine B-tekort voorkomen.

6. Door dagelijks te fietsen, verhoogt u uw energieniveau en bent u minder vermoeid.

7. Fietsen is minder belastend voor uw gewrichten. Extra goed dus als u lichamelijke klachten heeft.

8. Dagelijks fietsen verbetert de geestelijke gezondheid: het vermindert namelijk angst en depressie.

9. Van dagelijks fietsen verbetert uw nachtrust.

10. Uiteindelijk zorgt fietsen dus voor een algehele betere gezondheid!

Welke spieren traint u met fietsen?

Fietsen is een geweldige manier om de spieren in het hele lichaam te versterken. Het trappen bevordert de ontwikkeling van de beenspieren, zoals de quadriceps, hamstrings en kuitspieren. Bovendien worden de spieren in de kern, zoals de buik- en rugspieren, ook gebruikt om het lichaam in balans te houden tijdens het fietsen. Die traint u dus ook als u fietst.

Bent u benieuwd hoe en wanneer u de been- en bilspieren het hardst traint? Dat staat hieronder.

1. Bilspieren
Ten eerste traint u uw bilspieren flink tijdens het fietsen. Maar u zit er toch constant mee op een zadel? Nou, de grootste bilspier (gluteus maximus) is de drijfveer achter de kracht wanneer u het pedaal naar beneden duwt. Belangrijk om te trainen dus!

2. Hamstrings
Ten tweede gebruik u de hamstrings heel veel. Deze spieren lopen aan de achterkant van het bovenbeen. Van heuphoogte tot kniehoogte ongeveer. Deze zijn belangrijk tijdens het fietsen omdat ze actief zijn bij het buigen van de heup en knieën tijdens de trappende beweging die u maakt. Zonder deze spieren is het niet eens mogelijk om te fietsen!

3. Quadriceps
De derde in het rijtje zijn de quadriceps. Dit zijn de spieren in het bovenbeen. Deze lopen aan de voorkant van de bovenbenen naar beneden en zijn erg belangrijk tijdens het fietsen. Ze leveren namelijk een enorme hoeveelheid kracht wanneer u het pedaal naar voren en beneden duwt. Zo kan u deze spieren goed trainen wanneer u bijvoorbeeld een heuvel op fietst.

4. Kuitspieren
Ook de kuiten traint u erg goed wanneer u fietst. Ze zijn namelijk van groot belang bij het naar beneden duwen van de trappers. U traint de kuiten het beste wanneer u alleen uw tenen op de pedalen zet. Let hier maar eens op. Dan geeft u de kuiten een extra boost.

5. Scheenbeenspieren
Als laatste gebruikt u ook de scheenbeenspieren tijdens het fietsen. de scheenbenen zorgen er namelijk voor dat het pedaal weer terug omhoog komt, en dus in feite dat u het been kunt optrekken om de ronde beweging van het trappen helemaal af te maken. En dat is essentieel voor een fietsritje.

Kortom, fietsen is een uitstekende vorm van lichaamsbeweging die zowel fysieke als mentale voordelen biedt. Het is een duurzame en plezierige manier om fit te blijven en een gezonde levensstijl te bevorderen.

 

(Bron: anwb.nl. asr.nl)