Adem in, en adem uit

In de hectische wereld van vandaag is het gemakkelijk om verstrikt te raken in de dagelijkse drukte en sleur.

Iedereen maakt dit weleens mee. Bij het tv-kijken komt er nauwelijks iets binnen. Je gedachten dwalen af en je hebt geen idee wat de presentator van het Journaal vertelt. Herkenbaar? Lees dan verder en maak kennis met mindfulness.

Mindfulness is het bewustzijn van het huidige moment zonder oordeel. Het gaat om volledige aandacht schenken aan wat er gebeurt, zonder afgeleid te worden. Of dat zin heeft? Absoluut. Slechts enkele minuten mindfulness per dag kunnen je enorm helpen. Het vermindert negatieve gedachten en stress, en vergroot je vermogen om met uitdagingen om te gaan. Probeer bijvoorbeeld deze oefeningen:

Ademhaling:

Ga op een comfortabele plek zitten, sluit je ogen en focus op je ademhaling. Merk op hoe de lucht in en uit je lichaam stroomt. Richt je aandacht alleen op je ademhaling. Als je gedachten afdwalen, probeer het opnieuw.

Scan je lichaam:

Ga op je rug liggen en concentreer je eerst op je tenen, vervolgens op je enkels, onderbenen, bovenbenen en ga zo verder omhoog tot aan je kruin. Wees bewust van elke sensatie in elk deel van je lichaam. Ervaar eventuele spanning, pijn of ongemak en besluit deze gevoelens los te laten. Richt je aandacht op het ontspannen van elk lichaamsdeel.

Kies een voorwerp in je directe omgeving:

Dit kan een vaas, een stuk fruit, of een balpen zijn – maakt niet uit. Bekijk het aandachtig, ruik eraan, raak het aan en proef het indien mogelijk. Richt je aandacht op alle details en de sensaties die het voorwerp met zich meebrengt.

Zeg 'dankjewel':

Elke dag is er wel iets om dankbaar voor te zijn, groot of klein. Bedenk dagelijks drie dingen om dankbaar voor te zijn. Schrijf ze op of spreek ze hardop uit. Deze positieve emoties zullen groeien en je bewustzijn van het goede in het leven vergroten.

Maak een wandeling:

Ga voor een ontspannende wandeling in de natuur en richt je aandacht op je omgeving. Luister naar de geluiden, ruik de geuren en zie de kleuren. Voel de grond onder je voeten en observeer de beweging van je lichaam tijdens het lopen. Laat je gedachten voorbijgaan zonder eraan vast te houden en wees volledig aanwezig in het moment.

Klinkt dit allemaal zweverig? Dat klopt helemaal. Maar wat is er mis met zweven? Dus, haal diep adem, wees in het hier en nu, en ontdek de helende kracht van mindfulness.