Hoe mantelzorgers de zorgbehoefte bij hun ouders thuis kunnen herkennen

Categorieën:
Mantelzorg

Als mantelzorger speel je een belangrijke rol in het leven van je ouders. Je bent een steunpilaar, wil ze overal mee helpen en staat altijd voor hen klaar. Het kan daardoor lastig zijn om het moment te herkennen waarop professionele zorg nodig is. Met dit artikel willen we je daarom helpen deze - soms subtiele - signalen te herkennen en te begrijpen. Ze kunnen namelijk van onschatbare waarde zijn voor jou als mantelzorger. 

Dagelijkse moeilijkheden 

Als mantelzorger kan het emotioneel zijn om te zien dat je ouders moeite krijgen met alledaagse activiteiten. Dingen die vroeger zo vanzelfsprekend waren: een kopje koffie zetten, haren kammen of schoenveters strikken. Maar probeer over dat verdriet heen te stappen of het een plek te geven: het zijn namelijk ook belangrijke signalen dat ze moeite krijgen met hun lichaamsbeweging en dus andere of meer ondersteuning nodig hebben.

Veiligheid en gezondheid

Het is begrijpelijk dat je als mantelzorger bezorgd bent over de veiligheid en gezondheid van je ouders. Een fijne leefomgeving is ten slotte belangrijk voor de levenskwaliteit van je ouders. Als mantelzorger kan het dus schrikken zijn als je bijvoorbeeld een stapel ongeopende enveloppen ontdekt, verstopt in een kastje. Of een ijskast opendoet die vol eten van ver over de datum zit. En je kan niet alleen schrikken, je kan er ook verdrietig van worden. Heel begrijpelijk, je wilt immers het beste voor je ouders, dat hebben ze ook voor jou gedaan toen jij nog kind was. Probeer daarom goed te letten op zulke kleine veranderingen. Niet alleen vanwege de mogelijke nare gevolgen - rekeningen die onbetaald blijven - of omdat ze snel uit de hand kunnen lopen, bijvoorbeeld als het om lichaamsverzorging gaat. Deze signalen zijn vooral belangrijk omdat ze een inzicht geven in de zorgbehoefte van je ouders. Hoe beter je die kan peilen, hoe beter je je ouders kan helpen. 

Verandering in gewicht 

Merken dat je ouders steeds meer gewicht verliezen zonder duidelijke reden is niet leuk. Het kan immers wijzen op problemen met eten, een gebrek aan eetlust of een afnemende mentale en/ of fysieke gezondheid. Of misschien valt zelf koken hen inmiddels te zwaar. Maar let ook goed op als de kilo`s er juist aanvliegen: dat kan een teken zijn dat ze onvoldoende bewegen of onvoldoende gezond eten. Bijvoorbeeld omdat ze (te) vaak kiezen voor ongezonde kant-en-klaar maaltijden. Nu is praten over gewicht niet iets dat veel mensen graag doen - zeker niet als er reden tot zorg is. En als jij als mantelzorger hierover met je ouders moet praten kan dat voelen als de omgekeerde wereld: zij vertelden toch altijd aan jou dat je je bord moest leegeten, dat boontjes goed voor je zijn en dat je minder moet snoepen. Maar ook voor hen geldt dat de weegschaal niet liegt, dus het is aan te raden alert te zijn als kleren gaan slobberen of juist gaan knellen.

Een rommelig huis 

Het is normaal dat je als mantelzorger bezorgd bent wanneer de woonkamer van je ouders rommelig of zelfs vies is. Een rommelige omgeving kan namelijk zorgen voor gevaar: door spullen op de grond zoals stapels papieren of rondslingerende kledingstukken kunnen je ouders meer risico lopen om te vallen, met alle nare gevolgen van dien. Ook kan rommel voor stress zorgen: met al die spullen, dingen en papieren moet namelijk wat en wellicht hebben je ouders daar de energie niet meer voor. Datzelfde geldt voor het schoonhouden van hun huis: lijken je ouders dat minder goed te doen dan vroeger, dan kan dat allerlei oorzaken hebben. Van verminderd sociaal contact, een hulp die er de brui aan heeft gegeven, tot desinteresse of een te zware lichamelijke belasting. Als mantelzorger heb je hier waarschijnlijk ervaring mee en pak je regelmatig in het huis van de ouders de stofzuiger. Die inzet is uiteraard van grote waarde voor je ouders, maar probeer ook het grotere plaatje te zien. Want er is wellicht meer aan de hand dan wat een ochtend poetsen en boenen kan goedmaken.

Moeite met huishoudelijke apparaten 

Als je ouders opeens moeite hebben met bijvoorbeeld de magnetron, stofzuiger of vaatwasser, kan dat komen door problemen met denken en/ of bewegen. En dat ze verward kunnen raken tijdens het koken of niet meer zo makkelijk een kopje koffie voor je kunnen zetten, kan voor jou als mantelzorger confronterend zijn. Maar ook voor je ouders is het natuurlijk lastig om bij dat soort alledaagse dingen opeens om hulp te moeten vragen. Er bestaan geen standaard oplossingen voor dat soort situaties omdat elke familie uniek is. Het beste advies is daarom om in zulke gevallen geduldig en ondersteunend te zijn, hoe lastig en verdrietig het soms ook is.

Vierstroom Mantelzorgloket

Al met al sta je als mantelzorger soms voor een overweldigende taak als je de zorg voor je ouders hebt. Het is niet alleen veel geregel en soms fysiek zwaar, ook emotioneel kan het een uitputtingsslag zijn. De ouder/ kindrol draait om, zorgtaken schuiven een generatie door en jij en je ouders gaan door een veranderproces.

Weet dat je niet alleen staat in die zorg voor je dierbaren: onze mantelzorgconsulent staat klaar om je te helpen en de ondersteuning te bieden die jij nodig hebt. Of het nu waardevol advies, praktische hulp of een luisterend oor is, onze mantelzorgconsulent denkt graag met je mee. Je kan met al je vragen, zorgen en dilemma's bij ons terecht via telefoonnummer: 088 – 0900 400 (maandag t/m vrijdag van 09.00 -14.00 uur) of via de chat op deze website (maandag t/m vrijdag van 09.00 - 17.00 uur). Klik op de knop voor meer informatie. 

 

Vierstroom mantelzorgloket