Wanneer ben je mantelzorger?

Categorieën:
Mantelzorg

Stel je voor dat je jezelf inzet voor de zorg van bijvoorbeeld een familielid, buurman, geliefde of ouder. Je staat elke dag opnieuw klaar om diegene te ondersteunen waar nodig. Je kookt, houdt medicatie in de gaten, regelt vervoer van en naar het ziekenhuis of je helpt in het huishouden. Allemaal verschillende aspecten van 'zorgen voor', maar maken die taken jou een mantelzorger? In dit artikel geven we je graag antwoord op die vraag en gaan wij dieper in op de verschillende zorgtaken. 

Wat is een mantelzorger?

Op dit moment zijn er volgens de Rijksoverheid zo’n vijf miljoen mantelzorgers in Nederland. En die hebben allemaal een bijzondere rol. Ze bieden zorg en ondersteuning aan bijvoorbeeld hun moeder, vader, buurman of zus omdat zij dat nodig hebben. Ze doen het uit liefde, plichtbesef, verantwoordelijkheidsgevoel, medemenselijk of gewoon om een glimlach op iemands gezicht te toveren. De reis tot mantelzorger begint vaak ongemerkt. Er is geen magisch moment waarop je het officieel wordt: stap voor stap neemt de mate van zorg namelijk toe. Je ouders gaan langzaam achteruit, en je schroeft de hulp vervolgens omhoog. Uiteraard kan het verslechteren ook plotseling gaan, door een ongeluk of een andere medische aandoening. Maar wat het beginpunt ook is, als mantelzorger ben je niet alleen een helpende hand, maar ook een luisterend oor of een fijne warme omhelzing. Een rots in de branding, die altijd klaar staat voor anderen. Helaas zijn er ook minder leuke momenten; zoals het mee gaan naar het ziekenhuis voor een pijnlijke behandeling, of als jij ziet dat je vader langzaam steeds meer hulp nodig heeft. 

Persoonlijke verzorging

Mantelzorg begint vaak met het helpen bij de persoonlijke verzorging. Je biedt bijvoorbeeld ondersteuning bij het nemen van een douche of bad, of bij het wassen van de haren. Vervolgens kan je een helpende hand geven bij het uit- en aankleden: het vastmaken van knopen, het aantrekken van een overhemd of het aandoen van een warme jas. Waarna je kan helpen met het kammen of borstelen van het haar. Daarnaast kan je af en toe de bril of rolstoel schoonmaken of nieuwe batterijen in het gehoorapparaat zetten, deze zijn klein en moeilijk te zien; een kleine moeite maar met een groot effect. 

Het toedienen van medicatie

De medicatie is een belangrijk onderdeel van de zorg. Denk hierbij aan het juist toedienen van medicijnen volgens de voorgeschreven schema’s vanuit het ziekenhuis, het controleren van de doseringen en het labelen van de medicijnen. Het is een grote verantwoordelijkheid, wat met veel zorgvuldigheid en nauwkeurigheid moet worden uitgevoerd. Het kan veel tijd kosten om dit in de gaten te houden: je gaat meerdere keren per dag langs om de inname van de medicatie te regelen. En dat allemaal naast je eigen drukke leven, dit is meer dan begrijpelijk een lastige taak. Maar onthoud: je bent een held in het leven van diegene waarvoor je zorgt. Het is een mooie rol gebaseerd op liefde, en daar mag je trots op zijn. 

Lichamelijk werk overnemen 

Ook hulp in het huishouden valt onder mantelzorg. Het kunnen kleine dingen zijn zoals de afwas of het opruimen van de kledingkast. Maar uiteraard kunnen die zorgtaken steeds meer tijd gaan kosten naarmate de zorgontvanger zelf steeds minder kan. Van het schoonmaken van de woonkamer tot het het bereiden van gezonde en voedzame maaltijden die aansluiten op de dieetwensen van je ouder(s). Daarnaast kan het bijvoorbeeld nodig zijn om iemand in- en uit bed te tillen, te helpen bij het verplaatsen van rolstoelen of het ondersteunen bij het opstaan en lopen. Het zijn dingen die voor de zorgontvanger te zwaar of te moeilijk zijn geworden om zelf uit te voeren. 

De zorg en ondersteuning

Een andere verantwoordelijkheid is ook het regelen van de zorgdiensten. Denk bijvoorbeeld aan het maken van afspraken met de huisarts, het plannen van behandelingen, fysiotherapie, ergotherapie of andere specialistische zorg. Je bent een belangrijke schakel tussen deze zorgprofessionals en de zorgontvanger en gaat mee met de afspraken ter ondersteuning. Ook het emotionele stukje is een betekenisvol onderdeel. Het luisteren, praten en het bieden van gezelschap is heel waardevol. Je staat klaar om goede gesprekken te voeren en helpt jouw dierbare tijdens moeilijke momenten. Met jouw aanwezigheid creëer je een fijne sfeer en geef je jouw dierbare de geruststelling dat hij of zij er niet alleen voor staat. 

Balans vinden

De impact op het zijn van een mantelzorger is een persoonlijke ervaring en is bij iedereen anders. Hoe de ene persoon zich fulltime inzet, probeert de ander de zorgtaken te combineren met werk en een eigen gezin. Wees niet te hard voor jezelf en besef dat je niet alles perfect kunt doen. De sleutel ligt in het vinden van de balans, en in het vinden van een modus die voor jou werkt. Het is niet erg om om hulp te vragen wanneer nodig, bijvoorbeeld door een expert in te schakelen. Zij kunnen jou helpen met de ondersteuning in dit lastige proces. Jouw welzijn is namelijk net zo belangrijk als dat van degene voor wie je zorgt. 

Je staat er niet alleen voor!

Hoewel het lastig kan zijn, kan het fijn zijn om hulp in te schakelen van een expert. Je staat er namelijk niet alleen voor. Onze mantelzorgconsulent kan jouw partner zijn in dit traject, en helpt je met alle uitdagingen van het mantelzorgproces. Via het telefoonnummer: 088-0900400 (maandag tm vrijdag van 09.00 - 14.00 uur) of via onze chatfunctie op deze website kan je contact met ons opnemen. Wij staan klaar om met je mee te denken. Samen vinden we antwoorden en bieden wij de ondersteuning die jij en degene voor wie jij zorgt verdienen.

Vierstroom Mantelzorgloket