Hoe maak jij een mantelzorgwoning tot een fijne woonplek?

Categorieën:
Mantelzorg

De mantelzorgwoning: het is meer dan alleen een woonplek. Het is een mooi gebaar, ontworpen om zorg te bieden aan een dierbare. Op deze manier kan jij op steenworp afstand ondersteuning bieden voor degene voor wie jij zorgt. Het vormt een thuis waar een mantelzorger altijd binnen handbereik is. Wat deze woning bijzonder maakt? De zorgvrager kan zelfstandig blijven wonen! In dit artikel verkennen wij hoe een mantelzorgwoning eruitziet en duiken we in op de regels. Daarnaast geven wij wat praktische tips en suggesties om de omgeving om te toveren tot een comfortabele en veilige ruimte. Benieuwd? Lees snel verder om meer te leren over deze unieke woonoplossing. 

Hoe ziet een mantelzorgwoning er uit? 

Tegenwoordig is het steeds normaler dat mensen nadenken over de optie van het plaatsen van een mantelzorgwoning in hun eigen tuin. Het is geen normaal huis, maar het is een aparte woonruimte op hetzelfde terrein als het huis van de mantelzorger. De woning kan variëren van een vrijstaand tuinhuis tot een aanbouw en van een garage tot een ruime zolder. Een mooi voordeel is dat de mantelzorger dichtbij en direct beschikbaar is. Zo wordt de mantelzorgwoning niet alleen een praktische oplossing, maar ook een warm thuis vol zorg en veiligheid. 

De regels

Aan het bouwen van een mantelzorgwoning zijn een aantal regels verbonden. Gelukkig zijn deze regels volgens de Rijksoverheid eenvoudig en vergelijkbaar met die van een garage of tuinhuis. Het goede nieuws is dat je geen omgevingsvergunning (voorheen bouwvergunning) meer nodig hebt voor een mantelzorgwoning op eigen terrein. Het is belangrijk om te weten dat als de mantelzorgwoning niet meer gebruikt wordt, het niet nodig is om deze volledig af te breken. Echter, bepaalde aanpassingen kunnen vereist zijn, zoals het weghalen van de keuken en badkamer. Vergeet ook niet dat je bij je eigen gemeente de regels kunt opvragen, aangezien deze kunnen verschillen per regio/gemeente. De Rijksoverheid geeft ook aan dat bij de bouw van een mantelzorgwoning moet worden voldaan aan het Bouwbesluit.

Allerlei soorten en maten

Je kan je creativiteit de vrije loop laten gaan met het ontwerpen van een mantelzorgwoning. Of je nu kiest voor een kant-en-klare oplossing of voor een eigen ontwerp, de mogelijkheden zijn eindeloos. Houd wel in gedachten dat het zelf ontwerpen meer tijd en financiële investering vergt. Het is bijvoorbeeld goedkoper om van een garage of tuinhuis een mantelzorgwoning te maken. Maar, uiteraard is het belangrijkste dat de mantelzorgwoning aansluit bij de wensen van jou en degene voor wie jij zorgt. 

Praktische tips

We geven je graag nog een aantal praktische tips om de mantelzorgwoning tot een veilige plek te maken. Zorg ervoor dat de ingang gemakkelijk te betreden is, zonder trappen of hoge drempels. Ook is het slim om antislipvloeren in de keuken en badkamer te leggen om uitglijden te voorkomen. 

Daarnaast zijn handgrepen en beugels op het toilet handig om stabiliteit te bieden. Er zijn ontelbaar veel opties om een woning veilig te maken dus het is slim om hier vooraf even in te duiken! 

Ben je op zoek naar advies, een luisterend oor, of wil je meer informatie over mantelzorgwoningen? 

Je kunt ons bellen op telefoonnummer: 088-0900 400, met ons chatten via de website, of een e-mail sturen naar ledenservice@vierstroom.nl. We zijn beschikbaar van maandag t/m vrijdag, van 09:00 tot 14:00 uur. We staan klaar om je te helpen en je vragen te beantwoorden. Neem gerust contact met ons op en laat je ondersteunen in jouw mantelzorgreis.