Aftrekken van Zorgkosten

Categorieën:
Ontzorgt

Als je zorgkosten hebt, mag je bepaalde kosten aftrekken. Dit noemen we specifieke zorgkosten. Er zijn wel voorwaarden waaraan je moet voldoen om zorgkosten af te mogen trekken, en soms mag je ook kosten aftrekken die je voor anderen maakt.

Specifieke zorgkosten omvatten onder andere ziektekosten zoals medicijnen en kosten voor hulpmiddelen. Het overzicht van zorgkosten op de wesbite van de Belastingdienst laat per jaar zien welke kosten aftrekbaar zijn.

Voorwaarden

Bij het aftrekken van zorgkosten moet je rekening te houden met de volgende voorwaarden:

  • Je mag geen zorgkosten aftrekken als deze onder het verplichte en/of vrijwillige eigen risico vallen.
  • Alleen noodzakelijke kosten die verband houden met ziekte of invaliditeit mogen worden afgetrokken.
  • Kosten mogen alleen worden afgetrokken in het jaar waarin ze worden betaald.
  • Je mag alleen kosten aftrekken die je zelf hebt betaald, of als je een lening hebt afgesloten om de kosten te betalen.
  • Het aftrekken van kosten is alleen toegestaan wanneer je geen vergoeding kunt krijgen, bijvoorbeeld van de (aanvullende) zorgverzekering of bij het ontvangen van bijzondere bijstand (WMO).
  • Indien je eerst zelf kosten hebt betaald en later een vergoeding ontvangt, mag je dat deel van de kosten niet aftrekken.
  • Kosten voor zorg die onder het basispakket vallen en die je zelf betaalt bij een niet-gecontracteerde zorgaanbieder, kunnen niet worden afgetrokken. Niet-gecontracteerde zorg die valt onder een aanvullende verzekering kan wel in aftrek worden gebracht.
  • Het kan zijn dat de Belastingdienst je vraagt om de kosten aan te tonen. Bewaar daarom je rekeningen, overzichten van je zorgverzekeraar en bankafschriften gedurende vijf jaar na afloop van het kalenderjaar. Als je uitstel hebt gekregen voor het doen van aangifte, dien je dit bij de bewaartermijn op te tellen.

Ga voor alle voorwaarden aftrek zorgkosten en alle informatie naar de website van de Belastingdienst!

Bereken je aftrek

Om je aftrek te bepalen, kijk je naar welke kosten aftrekbaar zijn. Daarna bereken je het totaalbedrag van je aftrekbare zorgkosten. Je mag alleen het deel van de kosten aftrekken dat boven een bepaald bedrag uitkomt, het drempelbedrag. Dit wordt automatisch voor je berekend bij de aangifte. En je mag deze kosten niet aftrekken als ze onder het verplichte en/of vrijwillige eigen risico vallen.

Hoe krijg je aftrek voor zorgkosten?

Wil je de zorgkosten die je maakt aftrekken? Dan moet je hiervoor aangifte doen.

Tegemoetkoming specifieke zorgkosten

Heb je uitgaven voor specifieke zorgkosten afgetrokken in je aangifte en daardoor weinig of geen belasting betaald? Lees dan of je in aanmerking komt voor een tegemoetkoming in de specifieke zorgkosten.

Alle informatie via belastingdienst.nl!

Wij raden je aan om op de website van de Belastingdienst alle informatie rondom het aftrekken van zorgkosten uitgebreid door te nemen. Via de knop hieronder kom je op de website. 

Wil je meer informatie en ervoor zorgen dat je de belastingvoordelen, die beschikbaar zijn voor zorgkosten, optimaal benut? Dan brengen we je graag in contact met partner Rowen Advies. Zij weten van de hoed en de rand over het aftrekken van zorgkosten. 

Naar de website van de belastingdienst