Waarom is slapen zo belangrijk voor onze hersenen?

Categorieën:
Gezonde hersenen

Wist je dat we gemiddeld 1/3 van ons leven slapend doorbrengen? En dat 63% van de Nederlanders ontevreden is over de eigen slaapkwaliteit? En dat terwijl slapen zo ontzettend belangrijk is voor onze hersenen. Daar zijn alle slaapexperts het over eens. 

Waarom is slaap zo belangrijk?

Dat we slaap nodig hebben, is duidelijk. Zonder slaap is leven niet mogelijk. Niet goed slapen heeft veel slechte effecten op je gezondheid, op elke leeftijd. Aan de andere kant is slaap belangrijk voor:

  • Het ‘schoonmaken’ van je hersenen.
    Tijdens het slapen krijgen je hersenen als het ware een ‘schoonmaakbeurt’: hersencellen krimpen tijdelijk, waardoor het hersenvocht meer ruimte heeft om afvalproducten weg te spoelen. Op deze manier draagt slaap bij aan het schoonhouden van je hersenen.
  • Het onthouden van belangrijke dingen.
    Een goede nachtrust zorgt ervoor dat je onthoudt wat je overdag hebt geleerd. Dit komt doordat de verbindingen tussen hersencellen veranderen als je slaapt. Sommige verbindingen worden sterker, waardoor je dingen kunt onthouden.
  • Het verwerken van emoties.
    Slaap is ook belangrijk bij het verwerken van emoties. Hoewel sommige verbindingen sterker worden, worden andere verbindingen juist zwakker als je slaapt. Hierdoor voel je minder spanning. Slaap helpt dus om stress en emoties minder erg te maken. Mensen die lang slecht slapen hebben hier meer moeite mee. Zij kunnen de emoties van overdag minder goed verwerken tijdens hun slaap.

Positieve gevolgen van beter slapen

Een betere nachtrust heeft zowel op de korte als lange termijn positieve effecten op je hersenen.

  • Op de korte termijn zorgt een goed slapen ervoor dat je uitgerust wakker wordt en genoeg energie hebt voor de dag. Het draagt ook bij aan een positief gevoel en verbetert je concentratie. Daarnaast is je geheugen beter als je goed slaapt. En je bent minder snel prikkelbaar of somber.
  • Op de lange termijn heeft een goede nachtrust een positieve invloed op je hele immuunsysteem. Bovendien vermindert langdurig kwalitatief goed slapen de kans op aandoeningen die lastig te behandelen zijn, zoals depressie, dementie, hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en obesitas. Voldoende redenen om extra zorg te besteden aan het bevorderen van een goede nachtrust.

Nog geen lid van Vierstroom?

Gezonde hersenen

De 10 beste adviezen voor mensen die slecht slapen

want een goede nachtrust is ontzettend belangrijk voor onze hersenen!
Een goede nachtrust is ontzettend belangrijk voor onze hersenen! Maar volgens de Hersenstichting blijkt dat nog steeds 63 procent van de volwassen Nederlanders ontevreden is over zijn of haar nachtrust. Met deze 10 adviezen slaap je beter.