Sterk bewerkt voedsel verhoogt de kans op dementie!

Categorieën:
Gezonde hersenen

Dat sterk bewerkte voedsel niet goed is voor onze gezondheid, wist je misschien al. Maar er zijn ook andere nadelen aan bewerkt voedsel. Nieuw onderzoek laat zien dat het de kans op dementie vergroot. In dit artikel lees je er alles over.

Wat is sterk bewerkt voedsel?

Voorbeelden van sterk bewerkt voedsel zijn kant-en-klaarmaaltijden, frisdrank, koek en snoep. Deze producten bevatten veel (trans)vetten, suikers en/of zout. Vaak missen ze ook belangrijke voedingsstoffen zoals vitaminen en mineralen.

Invloed van bewerkt voedsel op dementie

Een onderzoek van Neurology is uitgevoerd onder ruim 70.000 Britten van 55 jaar en ouder. Ze werden verdeeld op basis van hun eetgewoonten: mensen die veel bewerkt voedsel eten en mensen die weinig bewerkt voedsel eten. Van de 70.000 mensen ontwikkelden 518 personen na tien jaar een vorm van dementie, waarbij onderscheid is gemaakt tussen Alzheimer en vasculaire dementie (veroorzaakt door bijvoorbeeld een herseninfarct). Uit het onderzoek blijkt dat een hogere inname van sterk bewerkt voedsel de kans op dementie duidelijk verhoogt. Ook blijkt dat als je ongeveer 10% van de sterk bewerkte voeding vervangt door onbewerkte voeding, de kans op dementie met 19 procent wordt verlaagd. De onderzoekers beweren zelfs dat wanneer je één chocoladereep (50 gram) vervangt door een halve appel (50 gram), de kans op dementie met drie procent wordt verkleind.

Mediterraan dieet

Welke voeding is dan wel goed? Meerdere studies laten zien dat een mediterraan dieet, afkomstig uit landen rond de Middellandse Zee, lijkt te helpen om dementie te voorkomen. Het dieet bestaat vooral uit groenten, peulvruchten, volkoren producten, fruit en gezonde vetten (zoals olijfolie, noten en vette vis). Rood en bewerkt vlees komen weinig voor in dit eetpatroon. Een combinatie van deze voedingsmiddelen verkleint dus de kans op het ontwikkelen van dementie.

Helemaal geen bewerkt voedsel meer?

Het is bijna onmogelijk om sterk bewerkte voedingsmiddelen helemaal te vermijden. Om het risico op dementie te verlagen, is het belangrijk om te kiezen voor een goede basis met zo min mogelijk bewerkte producten. Kleine veranderingen in je eetpatroon kunnen al een groot verschil maken!

 

(Bron: doktertamara.nl)
 

Nog geen lid van Vierstroom?