Over de overgang

met lees- en luistertips

Categorieën:
Wegwijs

Dat we opvliegers krijgen, weten we allemaal wel. Maar de overgang is meer dan alleen het einde van de menstruatie en vruchtbaarheid. Sommige vrouwen ervaren behoorlijke klachten die wel tien jaar kunnen duren, wat uitdagingen met zich meebrengt thuis en op het werk.

Elke vrouw ervaart de overgang anders.

We delen 11 opmerkelijke bevindingen over de overgang. 

1. De menopauze en de overgang zijn niet hetzelfde. De menopauze is het moment van de laatste menstruatie, terwijl de overgang de hele periode is waarin je menstruatie verandert en stopt. Dit kan 7 tot 10 jaar duren.

2. De gemiddelde leeftijd van de menopauze is 51,4 jaar, maar sommige vrouwen ervaren het al voor hun veertigste of zelfs voor hun dertigste.

3. Ongeveer 8 op de 10 vrouwen krijgt last van overgangsklachten zoals opvliegers, nachtzweten en stemmingswisselingen, die soms lijken op een burn-out.

4. Ongeveer 8 procent van de vrouwen ervaart vaginale droogheid tijdens de overgang, wat kan worden verlicht met glijmiddel of bekkenbodemspieroefeningen.

5. Vrouwen die last hebben van PMS hebben later vaak meer last van heftige overgangsklachten, en stress kan de symptomen verergeren.

6. Het is mogelijk om zwanger te worden tijdens de perimenopauze, omdat je nog steeds (beperkt) vruchtbaar bent zolang je menstrueert en een eisprong hebt.

7. Tijdens de overgang stijgt je bloedsuikerspiegel sneller en wordt vet dieper opgeslagen, dus let op je voeding en eet meer groenten en gezonde vetten.

8. Je spiermassa neemt af naarmate je ouder wordt, en dit wordt versterkt door de menopauze, dus krachttraining is aan te raden.

9. Voldoende beweging is belangrijk tijdens de overgang, omdat het stress vermindert en het gelukshormoon serotonine aanmaakt.

10. Mannen kunnen ook in de overgang komen, genaamd de andropauze, met symptomen zoals meer buikvet en een lager libido.

11. De menopauze wordt vaak gezien als een "eindpunt", maar het kan juist een startpunt zijn om je leven te evalueren en meer rust en ruimte te creëren voor jezelf.

Lees- en luistertips:

  • Vuurvrouw: Een online platform dat speciaal is ontworpen voor vrouwen in de overgang. Hier vind je nuttige informatie en kun je in een veilige omgeving ervaringen uitwisselen met andere vrouwen.
  • Boek - Ook leuke meisjes worden 50: Dit boek, geschreven door Maaike de Vries en Manon Kerkhof, biedt antwoorden op al je vragen over de overgang, gebaseerd op recent wetenschappelijk onderzoek.
  • Podcastpraktijk Isa & Medina: Een podcast gecreëerd door Isa Hoes (54) en Medina Schuurman (52), bedoeld voor iedereen die te maken heeft met de overgang, van vrouwen met specifieke klachten tot mannen die meer willen begrijpen. Een boeiende aflevering is bijvoorbeeld "Max (21) ergert zich aan zijn moeder".
  • Care for Women Podcast: Luister naar diverse onderwerpen die betrekking hebben op de overgang, om zo goed mogelijk geïnformeerd te worden over wat er in het vrouwenlichaam gebeurt tijdens deze fase. 
  • Blogs van Care for Women: Ontdek verschillende blogs over de overgang, zoals "De overgang: 'Mam zeur niet zo'". 
  • Leefstijlprogramma over de overgang van Dokter Tamara: huisarts Tamara de Weijer kan helpen je overgangsklachten verminderen zodat je weer meer kunt genieten! De Special Overgang bestaat uit zeven videolessen met oefeningen, recepten en verdiepende informatie over verschillende onderwerpen zoals overgangsklachten, gewichtstoename en mentale veranderingen. 

Nog geen lid van Vierstroom?