9 tips voor een leuke wandeling met de (klein)kinderen

Categorieën:
Eropuit

(Klein)kinderen groot en klein hebben soms een extra stimulans nodig om mee te gaan wandelen. Maak er een avontuur van. Daar zegt niemand nee tegen. Deze tips maken de wandelingen samen nog leuker. Ook natuurlijk voor een wandeling met een vriend, vriendin, buur of een andere dierbare!

Er zijn allerlei manieren om van een wandeling een echte belevenis te maken. We verzamelden de leukste tips.

1. Neem de verrekijker mee

Een verrekijker is een eerste stap naar een nieuw avontuur. Daag de kleinkinderen uit om zoveel mogelijk vogels te ontdekken. Laat ze speuren naar vogelnesten en holletjes van een specht. Of neem een vogelboek mee en doe vooraf plakkertjes bij de vogels die ze kunnen tegenkomen. Of gebruik een app om dieren en planten te herkennen. Klik hier voor 5 gratis apps om dieren of planten te herkennen. 

2. Maak of zoek happy stones

Happy stones zijn vrolijk beschilderde stenen die in de natuur worden neergelegd, bijvoorbeeld bij een bankje of bij een informatiebord. Je kan zo’n steen samen met de kleinkinderen maken. Tijdens een wandeling leg je de steen samen ergens neer. Het is niet de bedoeling dat je de steen verstopt. Het doel van een happy stone is juist dat de vinder een verrassing vindt tijdens de wandeling. Zelf kijk je natuurlijk uit naar happy stones. Als je er een vindt, is het de bedoeling dat je de steen weer op een andere plek achterlaat. Zo zwerven de happy stones het hele land door. Op Facebook en Instagram vind je de meest recente vindplaatsen. Zoek met #happystones.

3. Kabouterwandelingen

Kabouterwandelingen en kabouterpaden zijn speciale wandelroutes voor jonge kinderen. Ze zijn vooral geschikt voor kinderen van 3 tot ongeveer 7 jaar. Ze krijgen een rode puntmuts en een rugzakje en gaan op zoek naar de kabouters in het bos. Onderweg zijn er verschillende opdrachten. Na afloop ligt er een Kabouterdiploma klaar. En de kaboutermuts en de rugzak gaan natuurlijk mee naar huis. Kabouterpaden zijn er in heel Nederland. Op de website van Staatsbosbeheer vind je de precieze locaties.

4. Geocaching

Geocaching is een spel waarbij je een GPS-ontvanger of een smartphone nodig hebt. Daarmee gaat je op zoek naar schatten, de caches. Deze caches bevinden zich overal ter wereld. De coördinaten van de caches staan op een speciale website. Een cache kan een PVC-buis zijn, een afsluitbare box of een kist bijvoorbeeld. In zo’n cache liggen vaak een logboek en een aantal ruilitems. Je mag daar een item uit nemen, maar moet er ook weer iets anders voor terug leggen. Op de website geocaching vind je alle informatie.

5. Blote voetenpad

Op verschillende plaatsen in ons land zijn blote voetenpaden. Hier mogen de schoenen en de sokken uit en gaat je met blote voeten op pad. De routes zijn nooit lang en zijn ook geschikt voor kinderen. En wie vindt het nou niet fantastisch om op blote voeten door het zand en over het gras te rennen? Bij veel blotevoetenpaden kan je na afloop de voeten weer schoonspoelen. Zoek op Google naar ‘blote voetenpad’ voor de locaties van deze leuke paden of neem hier een kijkje.

6. Het boomkroonpad

Op een boomkroonpad wandel je tussen de toppen van de bomen. In Nederland hebben we er één, in Drouwen, op de Drentse Hondsrug. Een wandeling over dit boomkroonpad duurt ongeveer een halfuur. Bij het Buitencentrum Boomkroonpad kan je ook terecht voor speurtochten door het bos met kinderen. En op dezelfde locatie vind je ook nog het speelbos Lorken Hondsrug. 

7. Bunkerpad

In Bunnik ligt het Bunkerpad, een korte wandelroute van Fort bij Rijnauwen naar Fort bij Vechten. Onderweg kom je verschillende bunkers tegen. Voor dit wandeltochtje is een speciale app: de Bunkerpad-app. De app vertelt de verhalen over het landschap en de bunkers. Een ‘Kraak de code’-quiz is onderdeel van de app.

8. Haaientanden zoeken

Langs het strand is altijd genoeg te vinden en te beleven. Schelpen zoeken voor een mooi kunstwerk, kwallen tellen, zeesterren zoeken. Wil je het een keer echt spannend maken? Neem dan de kleinkinderen mee naar het strand Kaloot bij Vlissingen of naar Cadzand of Nieuwvliet in Zeeuws-Vlaanderen. Op deze stranden is de kans groot dat je een paar echte haaientanden vindt.

 

(Bron: ikwoonleefzorg.nl)