Ellen: "Een gerust gevoel met personenalarmering."

Vierstroom ledenconsulent aan het woord

Categorieën:
Ontzorgt

Personenalarmering biedt een uitgestoken hand voor wie zelfstandig wil blijven wonen. In noodsituaties is het een geruststellende gedachte dat je met een simpele druk op de knop hulp kunt inroepen. Stel je voor: je bent hard gevallen en kunt niet op eigen kracht overeind komen. Op zulke momenten is er met personenalarmering slechts één ding nodig: een druk op de alarmknop.

Ellen van Vliet, ledenconsulent bij Vierstroom, vertelt graag meer over de voordelen van personenalarmering: "Ook als er niets gebeurt, geeft het een veilig en gerust gevoel dat je direct om hulp kunt vragen wanneer zich een noodsituatie voordoet."

Wat is personenalarmering?

Personenalarmering is een zender die je bij je draagt, meestal in de vorm van een ketting of armband met een drukknop. In vervelende situaties waarin je hulp nodig hebt, hoef je alleen op de knop te drukken. Dit activeert onmiddellijk een verbinding met hulpdiensten of een gekozen mantelzorger. Het is een directe communicatielijn met mensen die snel hulp kunnen bieden, variërend van buren en familieleden tot de meldkamer of het verpleegkundig team, afhankelijk van het abonnement dat is afgesloten.

Een veilig gevoel

“Veiligheid gaat verder dan voorkomen; het is een fijn gevoel dat hulp binnen handbereik is wanneer een situatie zich voordoet. Stel je voor dat je 's nachts valt zonder personenalarmering. Dan moet je lang wachten voordat hulp arriveert. Personenalarmering kan een val helaas niet voorkomen, maar het heeft een preventieve werking tegen verdere schade. Het voorkomt in veel gevallen letsel en bijvoorbeeld onderkoeling terwijl je in de badkamer ligt.

Om mantelzorgers te ontlasten, adviseer ik personenalarmering te koppelen aan een verpleegkundig team. Zo is zorg continu, 24/7 gewaarborgd, zelfs als een mantelzorger niet beschikbaar is vanwege dagelijkse activiteiten. Het is bijna onmogelijk om als contactpersoon altijd beschikbaar te zijn.”

Personenalarmering bij Vierstroom

“Bij Vierstroom bieden wij meerdere vormen van personenalarmering aan: mobiele alarmering voor buiten en binnen het huis, en alarmering binnen. De mobiele alarmering is ontworpen om makkelijk te dragen. Zo is de zender altijd binnen handbereik, met een directe spreek-luister verbinding.

Voor de alarmering binnenshuis is er andere apparatuur in de vorm van een platte knop die je als ketting, polsbandje of zelfs met een klipje aan een bh-bandje kunt dragen. Beide alarmeringen worden thuis geleverd, gecontroleerd en uitgelegd. Ze zijn voorzien van een simkaart die contact zoekt met zorgverleners via het sterkste kanaal.

Je kunt kiezen voor een abonnement waarbij mantelzorgers worden opgeroepen om hulp te verlenen. Een andere optie is direct contact met het verpleegkundig team. De mantelzorgers moeten uiteraard wel toegang tot de woning hebben, het is dus belangrijk om de huissleutels vooraf te geven. Het verpleegkundig team verkrijgt toegang tot de woning door het gebruik van een sleutelkluis.” 

Veiligheid voorop

“Het is begrijpelijk dat er twijfels zijn bij het aanschaffen van personenalarmering. Een vergelijking die ik vaak maak, is met een verzekering. Die sluiten we af in de hoop dat we hem nooit nodig zullen hebben. Hetzelfde geldt voor personenalarmering: je waardeert het besef dat je erop kunt vertrouwen dat als er iets aan de hand is, je op de knop kunt drukken. Tegelijkertijd hoop je echter dat het nooit nodig zal zijn. Een waardevol advies: het inrichten van je woonomgeving met veiligheid in gedachten kan veel ongelukken voorkomen. Neem bijvoorbeeld je huis onder de loep en kijk naar zaken zoals kleedjes op de grond en de indeling van de badkamer. Zelfs als je de geruststellende knop hebt om op terug te vallen, is het toch altijd beter om een val te voorkomen.”

Bij Vierstroom geloven we in het creëren van een veilige omgeving en personenalarmering is een essentieel onderdeel van dat streven. Samen werken we aan een veilige toekomst waarin jouw gezondheid centraal staat. Meer informatie nodig over personenalarmering of andere zaken? Wij zijn bereikbaar op het telefoonnummer: 088-0900 400 (maandag t/m vrijdag, van 09:00 tot 14:00 uur), via de chat op de website, of je kunt een e-mail sturen naar ledenservice@vierstroom.nl.

Meer informatie over personenalarmering